Pentru că, nu-i așa, fiecare are preferințele sale. Dar odată ce-am ajuns acasă, nu de puține ori ne-am gândit cum să facem să le păstrăm verzi și proaspete mai mult timp, dacă tot le-am cumpărat. Așa că am adunat câteva sfaturi pe care le punem în practică și care v-ar putea ajuta și pe voi:
- Pătrunjelul, mărarul ori leușteanul le puteți păstra în frigider, într-un borcan cu apă. Nu trebuie decât să le tăiați 1-2 mm din cozi, exact ca la flori, și să le băgați într-un borcan umplut cu apă până la jumătate, cel mult! La 2-3 zile, dacă tot încă nu ați consumat toate verdețurile, mai tăiați câte puțin din cozi și schimbați apa. La fel procedați și pentru a păstra mai mult timp legăturile de busuioc ori tarhon.
- Dacă alegeți să le spălați înainte de a le pune în frigider, recomandarea noastră este să și uscați foarte bine frunzele. Întindeți pe masa din bucătărie bucăți din rola de hârtie, așezați deasupra verdețurile răsfirate și acoperiți-le cu alte șervete de hârtie și tapetați ușor.
- Dacă nu aveți loc în frigider pentru alte borcane, umeziți cu apă rece câteva șervete de hârtie și împachetați câte o legătură de verdeață. Apoi o depozitați în lădița specială pentru legume și fructe din frigider.
- Pentru a păstra mai mult timp proaspete frunzele de salată, spălați-le și uscați-le între șervete de hârtie. Apoi, așezați câteva șervete, uscate, într-o caserolă, ca și cum ați tapeta-o. Nu mai trebuie decât să așezați frunzele bine zvântate de apă și să o dați la rece. Recomandarea noastră este să nu presați prea multe frunze unele peste altele și să le consumați în maximum 3-4 zile.
- Verdețurile cu tulpini mai lemnoase, cum sunt rozmarinul, oregano, cimbrul/cimbrișorul, salvia, le împachetați individual în șervete uscate și le depozitați apoi în lădița din frigider sau în caserole.
- Frunzele verzi de ceapă și usturoi sunt destul de perisabile. Pentru a le păstra culoarea și prospețimea măcar câteva zile, puneți legăturile în borcane cu foarte puțină apă, doar atât cât rădăcinile să poată absorbi lichidul. Apoi lăsați borcanele în bucătărie, pe un pervaz sau pe blatul de lucru. Dacă optați pentru a le păstra la rece, împachetați doar părțile verzi în șervete de hârtie sau bumbac umezite.
- Frunzele de spanac, leurdă, ștevie, lobodă sunt, de asemenea, foarte perisabile. După ce le spălați sub jet de apă rece le puteți păstra la rece în caserole sau pungi tapetate cu hârtie, dar fără a le presa între ele. Frunzele au nevoie de umiditate, dar și de aer. Nu le păstrați mai mult de 3-4 zile.
Chiar și așa, totuși nu putem păstra verdețurile proaspete la nesfârșit. Așa că dacă nu le găsiți rostul într-o salată, o mâncărică sau în vreun borș, vă dăm câteva idei despre cum le-ați putea folosi, dacă tot le-ați cumpărat:
- Să le uscați, așezate pe hârtii, în locuri întunecoase. Depozitați-le apoi în pungi de hârtie.
- Să le congelați, dar separate. Fie le împachetați în folii, fie în punguțe de mici dimensiuni și neapărat să puneți o etichetă cu numele ingredientului. După congelare, vă va fi mai greu să le deosebiți unele de altele și parcă nu ați vrea, la iarnă, să puneți pătrunjel într-o mâncare de mazăre. Parcă tot cu mărar e mai gustoasă!
- Să le amestecați cu unt. Inspirați-vă din rețetele noastre!
- Dacă vreți să puneți la congelator frunzele de spanac ori de ștevie, opăriți-le pentru 1-2 minute, lăsați-le la scurs și dați-le la congelator în porții prestabilite.
- Mai puteți face niște sosuri absolut grozave pentru fripturi și nu numai.
- Puteți pregăti niște cocktailuri, cu alcool sau fără, sau un desert cremos și rece.