Jurnalul.ro Timp liber Casa Cum plantezi semințele de chia acasă. La ce trebuie să fii atent

Cum plantezi semințele de chia acasă. La ce trebuie să fii atent

de Anastasia Paul    |   

Semințele de chia sunt tot mai cautate datorită beneficiilor pentru sănătate. Acestea se cultivă mai ales în Mexic și Guatemala și erau folosite de azteci în epoca precolumbiană. 

Bogate în proteine, fibre și grăsimi sănătoare, semințele de chia sunt ușor de plantat chiar la tine acasă.

1. Alegerea soiului potrivit 
Există două tipuri de semințe de chia - Salvia hispanica și Salvia columbariae. Salvia hispanica este soiul cel mai des cultivat iar semințele sunt mari, de culoare închisă. Însă Salvia columbariae are semințe mai mici și este mai potrivită pentru climatul cald și uscat.

2. Pregătirea solului
Semințele de chia preferă solurile bine drenate, nisipoase. Alege astfel un loc însorit, fără buruieni, pietre și resturi. Adaugă compost sau gunoi de grajd bine putrezit, pentru a îmbogăți solul.

3. Semănare
Semințele de chia sunt mici, așa că amestecarea lor cu nisip sau pământ fin este indicată pentru a ajuta la distribuirea uniformă a acestora. Plantează semințele la circa 1 cm adâncime și 15 cm distanță una de  cealaltă. Udă solul ușor și menține o umezeală constantă. 

4. Întreținerea plantelor 
Plantele de chia cresc cel mai bine în plin soare, așa că are nevoie de cel puțin 6 ore de lumină zilnic. Menține solul umed. Îndepărtează buruienile din jurul plantelor.

5. Recoltarea semințelor 
Plantele de chia încep să înflorească la sfârșitul primăverii sau începutul verii. Florile sunt mici, de culoare albă sau violetă. Odată ce florile se estompează, capetele semințelor vor începe să se usuce și să devină maro. Taie capetele semințelor și pune-le într-o pungă de hârtie când sunt complet uscate. 

6. Depozitarea semințelor 

Semințele de chia se păstrează într-un recipient ermetic, într-un loc răcoros și uscat. Semințele de chia pot fi păstrate până la doi ani dacă sunt depozitate corespunzător. Pentru a le prelungi termenul de valabilitate, se pot pube în frigider sau congelator.

În concluzie, cultivarea semințelor de chia acasă este un proces simplu pe care îl poate face oricine. Te vei bucura de o recoltă bogată, cu îngrijire și întreținere corespunzătoare. 

Subiecte în articol: chia seminte chia
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri