Jurnalul.ro Timp liber Culinar Sfaturi în bucătărie. Cum să prepari dulceața de gogonele

Sfaturi în bucătărie. Cum să prepari dulceața de gogonele

Un desert inedit este, cu siguranță, dulceața de gogonele. Aceasta are un gust dulce-acrișor și se poate servi alături de diverse brânzeturi.

Dulceața de gogonele se potrivește cu brânzeturi maturate, biscuiți sărați, clătite sau pe pâine prăjită. Poate fi consumată și la micul dejun pe felii de pâine unse cu unt.

Este o alegere interesantă pentru cei care vor să încerce o delicatesă tradițională, dar neobișnuită, cu o notă ușor exotică datorită aromei subtile de vanilie și lămâie.

Ingrediente

  • 1 kg de gogonele
  • 1 kg de zahăr
  • 1 lămâie
  • 1 baton de scorțișoară (opțional)
  • 500 ml apă
  • 1 păstaie de vanilie
  • 1 linguriță sare de lămâie.

Mod de preparare

Se spală bine gogonelele și se taie în cuburi de dimensiuni egale sau în sferturi. Dacă gogonelele sunt mici, le poți lăsa întregi. Gogonelele mai mari pot fi curățate de coajă înainte de a fi utilizate pentru dulceață.

Se pun gogonelele într-un bol cu apă rece și adaugă 1 linguriță de sare de lămâie sau sucul de la o jumătate de lămâie pentru a preveni oxidarea lor. Lasă-le în apă timp de 30 de minute, apoi scurge-le bine.

Următorul pas constă în prepararea siropului. Într-o oală mare se pune zahărul și apa. Amestecă bine și lasă să fiarbă la foc mediu până obții un sirop gros și transparent.

Adaugă sucul de lămâie și coaja rasă de lămâie. Dacă vrei o aromă mai bogată, poți adăuga un baton de scorțișoară și păstaie de vanilie sau zahăr vanilat.

După ce siropul s-a îngroșat, adaugă gogonelele scurse și amestecă ușor. Lasă-le să fiarbă la foc mic timp de 40-60 de minute, până când gogonelele devin translucide și încep să se îmbibe cu sirop. Amestecă din când în când pentru a nu se lipi de fundul cratiței.

Dacă dorești ca dulceața să fie mai puțin dulce și ușor acrișoară, adaugă și restul de suc de lămâie spre finalul fierberii.

Pune câteva picături de sirop pe o farfurie rece. Dacă se îngroașă rapid și nu se mai împrăștie, dulceața este gata.

Îndepărtează batonul de scorțișoară și toarnă dulceața fierbinte în borcane sterilizate. Închide borcanele ermetic și întoarce-le cu capacul în jos pentru a se sigila. Acoperă-le cu o pătură și lasă-le să se răcească lent.

După ce borcanele s-au răcit complet, păstrează-le într-un loc răcoros și întunecat, potrivit hellotaste.ro.

 

 

Subiecte în articol: dulceata gogonele
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri