Jurnalul.ro România inteligentă Cum putem economisi bani cu harta digitală a reţelei electrice

Cum putem economisi bani cu harta digitală a reţelei electrice

O hartă digitală a rețelei de tensiune este cel mai nou instrument care vine în ajutorul clienților Distribuție Oltenia, parte a grupului CEZ. Cei care accesează aplicația pot fie să identifice cu ușurință punctele de racordare, fie să afle alte informații extrem de utile când cumpără un teren.

Mai mult, în caz că pică electricitatea, raportarea poate fi făcută extrem de precis, iar echipele de reparație pot veni, astfel, mult mai rapid.

„Să zicem că am cumpărat un teren şi vreau să văd - o dată dacă reţeaua trece pe proprietatea mea - să ştiu să mai scad prețul - sau să văd cam cât de greu ar fi să mă racordez.

Şi aici am la dispoziție atât rețeaua de medie tensiune, cea cu linii roșii, cât şi cea de joasă tensiunea, cea cu linii verzi”, spune Cosmin Ghiță, director Direcția Digitalizare și Inovare, Distribuție Oltenia

 

Cum putem economisi bani cu harta digitală a rețelei electrice

gis.distributieoltenia.ro. Asta trebuie să tasteze oricine este în situația de mai sus. Aplicația nu doar că îi ajută pe viitorii cumpărători să economisească bani, dar îi scutește și de o mulțime de bătăi de cap. Atunci când vor să se racordeze, pot desena chiar ei, pe hartă, traseul firelor de tensiune.

„Iar cu harta PDF pe care am salvat-o cu denumirea mea ma pot duce în centrul de relații cu clienții, astfel încât să le solicit racordarea, asta mă va ajuta să scurtez timpul în care dosarul de branșament va fi realizat", mai spune Cosmin Ghiță, director Direcția Digitalizare și Inovare, Distribuție Oltenia

 

Aplicația e mană cerească atât pentru cei care sunt deja în rețea, cât și pentru cei care plănuiesc să încheie un contract.

„Aceștia pot să își urmărească locația, pot verifica pe terenul pe care l-au cumpărat dacă este rețea sau nu, pot să își dimensioneze branșamentele, să măsoare distanţa până la rețea, să afle o serie de informații tehnice de care au nevoie, să își identifice mai ușor locația astfel încât să ne transmită mai facil deranjamentul şi să scurtam timpul de intervenție pentru ei”, Cosmin Ghiță, director Direcția Digitalizare și Inovare, Distribuție Oltenia

Harta digitală a rețelelor electrice e parte dintr-un program amplu de digitalizare pornit de CEZ în 2014.

Harta digitală e parte dintr-un program amplu de digitalizare pornit de CEZ în 2014. Patruzeci și două de milioane de euro au fost investite, dintre care 4 milioane sunt fonduri europene.

 

Printre altele, au fost montate 180 de mii de contoare inteligente, iar echipele de pe teren au tablete cu care să își facă treaba. Întreaga mentenanță a rețelei e făcută cu sisteme informatice de ultimă generație.

„Folosim drone pentru a survola rețeaua in momentul in care facem mentenanța sau când încercăm să identificăm avaria, ne ajuta foarte mult în zonele montane, în care, în mod normal, cineva ar trebui să se plimbe de-a lungul liniei”, a mai spus Cosmin Ghiță, director Direcția Digitalizare și Inovare, Distribuție Oltenia.

Distribuție Oltenia promite că va continua procesul de digitalizare al operațiunilor sale prin accesarea de fonduri europene, derularea de proiecte de contorizare inteligentă, investiții la nivelul rețelei electrice și pregătirea unor platforme dedicate consumatorilor care să le ofere acces la informație și servicii de calitate.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri