Jurnalul.ro Continut platit Cum să alegi tâmplarul potrivit pentru mobilier la comandă?

Cum să alegi tâmplarul potrivit pentru mobilier la comandă?

Odată cu amenajarea locuinței, mulți oameni aleg mobilierul la comandă. Deși este deseori o opțiune mai scumpă decât mobilierul din magazine, acesta are numeroase avantaje. Totuși, pentru ca mobilierul la comandă să arate exact așa cum ți-ai imaginat și să se potrivească perfect cu restul decorului, este esențial să găsești tâmplarul potrivit. Din acest motiv, ne vom concentra în continuare pe întrebarea – cum să alegi tâmplarul potrivit pentru realizarea mobilierului la comandă și care sunt toate avantajele acestui tip de mobilier.

Mobilierul la comandă este un produs realizat manual. Piesele de mobilier realizate la comandă nu sunt fabricate în serie într-o uzină, ci provin dintr-un atelier de tâmplărie.

Mobilier la comandă vs. mobilier din magazin

Deși mobilierul realizat la comandă este cu aproximativ 30% mai scump decât cel industrial, prețul mai mare este justificat de calitate și de numeroasele avantaje. În primul rând, mobilierul la comandă este unic, fiind realizat după cerințele specifice ale clientului și dimensiunile unui anumit spațiu. Tâmplarii experimentați îți vor transpune ideile și dorințele mai întâi pe hârtie și apoi în produsul final.

Mobilierul la comandă este o modalitate excelentă de a personaliza spațiul de locuit sau de lucru. În acest caz, comunici direct cu meșterul, alegi singur culorile, materialele, detaliile de finisare și accesoriile funcționale. Piesele de mobilier realizate manual sunt făcute exact pe gustul tău.

Motivul principal pentru care oamenii optează pentru mobilier la comandă sunt spațiile nestandardizate. Pot fi încăperi cu formă deosebită sau cu tavan înclinat. Mobilierul pe comandă este o soluție excelentă pentru spațiile mici, unde fiecare centimetru disponibil contează. În astfel de situații, poți alege mobilier de colț realizat la comandă sau mobilier modular pe care îl poți dezasambla când ai nevoie, iar când nu îl folosești, îl poți plia și depozita deoparte, astfel încât să nu ocupe spațiu prețios.

În apartamentele mici, este necesar să folosești la maximum spațiul vertical. Polițele înguste și lungi realizate la comandă sunt o soluție bună pentru a umple un perete gol, oferindu-ți spațiu suplimentar pentru depozitarea lucrurilor. Pur și simplu, mobilierul la comandă se adaptează fiecărui spațiu.

În plus, dacă ai ales mobilierul încorporat, cum ar fi dulapurile încorporate, poți cere tâmplarului să le realizeze la comandă pentru a organiza spațiul cât mai bine.

Și, în final, durabilitatea. Mobilierul la comandă este de lungă durată, fiind adesea transmis din generație în generație. Prin urmare, va trebui să-l schimbi mai rar, ceea ce înseamnă mai puține deșeuri de mobilier.

Totuși, mobilierul la comandă va avea avantajele menționate doar dacă este realizat calitativ, adică dacă a fost făcut de tâmplari cu experiență.

Înainte de a contacta un tâmplar, trebuie să îți definești cerințele. Ce materiale se vor potrivi cu decorul existent? Ce stil de amenajare interioară dorești să obții? Ce cerințe funcționale și estetice trebuie să îndeplinească mobilierul la comandă?

Alegerea tâmplarului pentru mobilier la comandă

O modalitate bună de a te asigura de calitatea muncii unui tâmplar este experiența clienților anteriori. Solicită-i tâmplarului să îți arate lucrări anterioare, fotografii ale proiectelor realizate. În acest fel, vei putea să îi evaluezi stilul și calitatea muncii.

Un tâmplar bun ar trebui să te consilieze și să îți ofere sfaturi utile despre tipurile de lemn existente și să propună materiale care să răspundă cel mai bine nevoilor tale și realizării piesei dorite. Diferite tipuri de lemn au caracteristici distincte, de la estetică până la rezistența la uzură. Dacă nu ai cunoștințe prealabile despre lemn, un tâmplar experimentat ar trebui să te informeze despre avantajele și dezavantajele diferitelor tipuri de lemn.

De exemplu, există trei tipuri de lemn: moale, tare și dur. Lemnul dur este cel mai des folosit în producția de mobilier, fie că este vorba despre mese, comode, dulapuri etc. În această categorie se regăsesc esențele cu creștere lentă – stejar, fag, nuc, arțar. Stejarul este extrem de apreciat în realizarea mobilierului, datorită calității și posibilităților bune de prelucrare. Mobilierul realizat din arțar este rezistent la uzură, are o textură fină și este deosebit de durabil. Mobilierul din lemn de nuc are o culoare maronie-roșiatică caracteristică și este extrem de rezistent. Fagul, asemenea stejarului, este foarte ușor de prelucrat și apreciat în producția de mobilier.

Comunicarea bună este deosebit de importantă. Tâmplarul ales trebuie să adapteze mobilierul la comandă nevoilor tale, să înțeleagă dorințele și așteptările tale, să propună soluții funcționale.

Un tâmplar experimentat trebuie să îți ofere un preț clar, iar costurile de producție trebuie să fie transparente. El ar trebui să îți furnizeze o ofertă detaliată, care să includă prețurile materialelor și costurile de producție. În plus, trebuie să îți dea și un interval de timp estimativ pentru finalizarea mobilierului la comandă. Ține cont că realizarea mobilierului la comandă poate dura o perioadă mai lungă, în funcție de complexitatea pieselor și de disponibilitatea tâmplarului.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri