Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cum să te protejezi de căpuşe

Cum să te protejezi de căpuşe

Dacă locuieşti la curte sau iubeşti drumeţiile, trebuie să ştii cum să te protejezi de căpuşe. În sezonul cald aceste insecte sunt foarte răspândite, iar muşcătura lor poate provoca mai multe boli grave. Atacurile căpuşelor se înmulţesc odată cu încălzirea bruscă a vremii și creșterea umidității .

Căpuşa se hrăneşte exclusiv cu sânge şi nu poate rezista perioade destul de lungi și fără hrană. Detectează viitoarea victimă fie cu ajutorul mirosului acesteia, fie a căldurii corporale sau a vibrațiilor, în timp ce stau agățate de firele cele mai lungi de iarbă cu ultimele 2 perechi de picioare.

Spre deosebire de purici,  căpușa nu sare pe viitoare gazdă, ci se agață de blană sau textile când gazda trece și atinge firul respectiv de iarbă. Apoi caută un loc în care epiderna este mai subțire, o sfâşie cu mandibulele și își înfig un dinte cheratinos în fluxul sanguin pentru hrană și depunerea ouălor. Acest dinte poate fi aşa de puternic încât dacă îndepărtezi căpuşa, aceasta poate rămâne în piele şi vei fi nevoit să mergi la medic.

Ce trebuie să faci

Procedura standard spune ca după o mușcătură, chiar dacă ai scos tu personal căpușa, trebuoe să treci pe la medic, unitatea de primiri urgențe. Chiar dacă căpușa a fost scoasă complet, se da un tratament preventiv cu antibiotic. De asemenea, medicul îți va recomanda să urmărești dacă pe corp apar pete neobișnuite, de forma unei ținte. Dacă apar, se ia legătura de urgență cu medicul de la secția de infecțioase.

 

Ce boli transmit

Ocazional, și funcție și de timpul care a trecut de la pișcătură până la descoperirea căpușei, acestea pot transmite către noi boala Lyme, febra Q sau encefalită. De aceea prezentarea la camera de gardă este un lucru foarte înțelept, mai ales dacă nu știți exact când v-a înțepat căpușa.  Îndepărtatea ei ajutorul flăcării nu este indicată deoarece în acel moment eliberează și mai mult din substanțele sale corporale în pielea gazdei, sporind riscul de infecție.

 

Căpuşele sunt paraziţi externi care se hrănesc cu sângele mamiferelor, păsărilor, și uneori a reptilelor și amfibienilor. Sunt active în sezonul cald, dar nici în sezonul rece nu dispar complet.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri