Jurnalul.ro Timp liber Casa Cum salvezi trandafirii de boala petelor negre cu un ingredient comun în bucătărie

Cum salvezi trandafirii de boala petelor negre cu un ingredient comun în bucătărie

de Anastasia Paul    |   

Datorită florilor lor frumoase și parfumate, tufele de trandafiri au mulți admiratori, de la grădinari la spori de ciuperci.

Pe măsură ce lunile umede de primăvară se topesc în căldura înăbușitoare a verii, Diplocarpon rosae, un agent patogen fungic, tulbură trandafirii. Boala petelor negre le marchează tulpinile și frunzișul.

Când este lăsat nesupravegheat pentru perioade îndelungate, pe vreme umedă, acest atacator vorace provoacă defoliere completă, înflorire slabă și o pierdere de vigoare la trandafiri, în special la soiurile miniaturale. Din fericire, poți oferi sporilor un motiv de pauză scotând bicarbonatul de sodiu din cămară.

Fiind alcalin, bicarbonatul de sodiu reduc aciditatea de la suprafața frunzelor, privând ciuperca de mediul propice germinării. Totuși, bicarbonatul de sodiu funcționează mai degrabă ca o măsură preventivă decât ca unacurativă, limitând utilizarea la fazele inițiale ale bolii.

Aplicarea de bicarbonat de sodiu la trandafiri
Deoarece este aproape imposibil să scapi de boala pete negre odată ce începe să se răspândească, ia măsuri atunci când observi primele semne. Taie frunzișul infectat din punctul său de abscizie (situat aproape de tulpină). Evită să folosești foarfece de grădină deoarece sunt ineficiente și susceptibile de a lăsa spori în urmă. Apoi, combină 1 litru de apă cu 1 linguriță de bicarbonat de sodiu într-o sticlă cu pulverizator și răspândește soluția vertical, pe frunziș. Preparatul alcalin va funcționa ca un fungistatic, împiedicând sporii să incubeze și să colonizeze plantele de trandafiri.

Deși soluția de bicarbonat de sodiu diluată funcționează doar în cazul infestărilor ușoare, poate fi amestecată cu ulei horticol pentru rezultate mai bune. Acest lucru se datorează faptului că uleiul îmbunătățește eficacitatea soluției și aderența la frunziș. Pentru a face acest lucru, amestecă 3 linguri de ulei horticol cu 1½ linguriță de bicarbonat de sodiu în 1,2 litri de apă (funcționează și uleiurile vegetale). Agită bine și acoperăfrunzișul abundent. Reaplică la intervale săptămânale sau la două săptămâni pe tot parcursul sezonului de creștere. Pulverizează după ploaie.

Unii pasionați de trandafiri propun adăugarea de agenți tensioactivi, cum ar fi săpunul de vase, la soluție. Cu toate acestea, săpunurile pot răni plantele, mai ales dacă doza  depășește 1 lingură per 1,2 litri. Așa că rămâi la săpunul insecticid, care este mai puțin dăunător, potrivit housedigest.com.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri