Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Cum se procedează atunci când se demolează o casă. La ce să fiți atent?

Cum se procedează atunci când se demolează o casă. La ce să fiți atent?

Sunteți proprietarul unei clădiri vechi și doriți demolarea acesteia pentru construirea unei case noi? Sau poate pentru crearea unui spațiu verde, destinat relaxării? Motivele pot varia de la un caz la altul, însă atunci când decideți demolarea unei case, trebuie să țineți cont de mai mulți factori, printre care obținerea autorizației de demolare, firma care se va ocupa de întregul proces, dar și de costurile aferente demolării.

Obținerea autorizației pentru demolarea casei

Pentru a demola o casă, fie parțial sau total, trebuie să știți că mai întâi de toate veți avea nevoie de un întreg dosar cu acte de specialitate, și în final, autorizația de demolare. 

Veți avea nevoie în primul rând de extrasul de carte funciară, obținut de la Oficiul de Cadastru. Apoi trebuie să luați legătura cu un topograf, pentru realizarea studiului topografic. În continuare, mai sunt necesare certificatul de urbanism, releveul și proiectul de demolare, realizate de un arhitect, expertiza tehnică, o declarație notarială prin care vă asumați faptul că nu există litigii referitoare la imobil pe rolul instanțelor de judecată, certificatul fiscal care să ateste plata taxelor și impozitelor pe clădire, avize de debranșare de la rețelele edilitare și un contract cu o societate comercială de salubritate pentru transportul și depunerea în locuri autorizate a deșeurilor rezultate în urma demolării.

Odată ce ați intrat în posesia acestor acte, le veți putea depune la administrația fiscală de care aparțineți, alături de cererea pentru autorizației de demolare și plata unei taxe pentru autorizația de demolare. După obținerea autorizației, veți putea demara procesul de demolare al casei. 

Solicitați serviciile unei firme specializate 

Dacă doriți să demolați o casă, va trebui să apelați la serviciile unei firme specializate în demolări și a unui diriginte de șantier. Acest lucru este necesar fiindcă demolarea casei presupune o anumită ordine și respectarea unor norme, pentru a evita incidentele de orice natură. 

După obținerea autorizației de demolare, echipa care se va ocupa de întregul proces va începe demersurile necesare. Prima etapă constă în demontarea instalațiilor, pardoselilor, șapelor. Apoi va începe demolarea propriu-zisă, și anume demolarea acoperișului, pereților, fundațiilor sau planșeelor. 

Dirigintele de șantier va avea grijă să înștiințeze autoritățile locale, pentru a se asigura că sunt respectate toate prevederile. 

Firmele specializate dispun de utilajele necesare demolării pereților și personal calificat, care este instruit astfel încât să evite posibilele accidente apărute în timpul demolării. 

De asemenea, o firmă specializată va știi cum să sorteze resturile provenite din demolare, pentru a fi transportate în locurile special destinate. Iar în cazul în care doriți, reprezentații firmei se vor putea ocupa de obținerea tuturor avizelor pentru demolare, contra cost. 

Costurile pentru demolarea unei case

Pentru a avea o idee asupra bugetului necesar pentru demolarea unei case, platforma Wilio vine în ajutorul dumneavoastră. Aflați cat costa sa demolezi o casa prin introducerea unei cereri care să cuprindă informații cât mai relevante, urmând să primiți mai multe oferte de la companii cu propuneri de preț. În funcție de nevoi, preț, dar și distanța între firmă și locația demolării casei, veți putea alege oferta convenabilă. 

Prețul pentru demolarea casei variază în funcție de o serie de factori, precum obținerea autorizației, tipul pereților casei, fundația, ușurința sau dificultatea de a ajunge la locație, manipularea deșeurilor. Costurile variază între 30 lei/mp și 100 lei/mp, însă prețul final poate fi stabilit doar după o consultare prealabilă a echipei demolatoare.

În concluzie, dacă doriți să demolați o casă veche, veți avea nevoie de o autorizație de demolare pe care o puteți obține cu ajutorul firmei specializate care se va ocupa și de demolarea efectivă a locuinței și strângerea molozului rămas în urma demolării, pentru a scăpa de orice griji și stres. 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri