Credința în deochi a fost consemnată și în Biblie. „Nu mânca pâinea celui ce se uită cu ochi răi și nu pofti bucatele lui”, spunea regele Solomon (Pildele lui Solomon, 23:6). În același timp Sfântul Vasile cel Mare spunea: „Deochiul este o acțiune a diavolului săvârșită de oamenii pizmași.”
Arhiepiscopul Tomisului, părintele Teodosie, spune că persoanele care vor să se ferească de deochi trebuie să poarte cruciulițe ”care poartă în ele agheasmă cu molitfele Sfântului Vasile”.
”Am făcut nişte cruciuliţe care poartă în ele agheasmă cu molitfele Sfântului Vasile. Le-am dat la mulţi că se deocheau, când mergeau într-o adunare imediat se deocheau, le era rău, trebuia să plece. Cei cărora le-am dat aceste cruciuliţe şi se deocheau, nu mai au deochi. De aceea voi înmulţi, nu mai am decât puţine, voi face comandă de alte cruciuliţe. Le-am dat toate în dar, eu le-am plătit, dar m-am bucurat să le dau în dar, că ştiu că le foloseşte acest mare dar, pe de o parte crucea, pe de altă parte este agheasma”, a dezvăluit, la Radio Dobrogea, părintele Teodosie.
Acesta mai spune că dacă ne rugăm mereu vom fi feriți de deochi.
Se spune că o persoană care a fost deocheată poate avea stări neplăcute. Poate să simtă valuri de căldură în tot corpul, transpirație, dureri puternice de cap și de stomac.
Pe de altă parte, persoanele care deoache sunt cele cu ochi albaștri, verzi sau negri, cele cu sprâncenele îmbinate, cu ochii mari sau, dimpotrivă, foarte mici, dar și oamenii urâți, potrivit spynews.ro.
Descântec de deochi
”Fugi deochi dintre ochi,
Dintre gene și sprâncene,
Din față, din corp și mână,
Din picioare, mațe și oase,
Duceți-vă peste nouă mări și nouă țări,
Că acolo vă asteaptă
Noua fete de împărat
Cu mese întinse
Și cu fripturi aprinse,
Și când s-o deochea mâța și câinele
Atunci să se mai deoache (număr)
Atunci și nici atunci”