Jurnalul.ro Sport Fotbal international Cupa Mondială feminină 2023: Câștigătoarele trofeelor individuale, inclusiv Balonul de Aur

Cupa Mondială feminină 2023: Câștigătoarele trofeelor individuale, inclusiv Balonul de Aur

de Redacția Jurnalul    |   

Cupa Mondială feminină 2023 s-a încheiat cu victoria Spaniei în fața Angliei. FIFA a decernat premiile pentru cea mai bună jucătoare, cea mai bună marcatoare, cel mai bun portar și cea mai bună tânără jucătoare. Două jucătoare spaniole au primit distincții individuale.

FIFA a înmânat Balonul de Aur al Cupei Mondiale feminine de fotbal pentru Aitana Bonmati (foto), desemnată cea mai bună jucătoare a turneului din 2023, în urma victoriei Spaniei în fața Angliei în finală.

Vedeta Barcelonei se număra printre cele 15 jucătoare spaniole care au refuzat să fie convocate la echipa națională în septembrie anul trecut, în semn de protest față de managementul lui Jorge Vilda. Dar ea a revenit în teren la timp pentru Cupa Mondială și a fost într-o formă foarte bună pe tot parcursul competiției.

Bonmati a avut o contribuție importantă la câștigarea trofeului de către Spania, care a învins în mod meritat campioana europeană în exercițiu, Anglia. În rundele anterioare, ea a marcat trei goluri și a dat pasă de gol la alte două.

FIFA i-a înmânat Balonul de Argint colegei de echipă din Spania, Jenni Hermoso, în timp ce apărătoarea suedeză Amanda Ilestedt a primit Balonul de Bronz, ca a treia cea mai bună jucătoare la general.

Coechipiera lui Bonmati din Spania, Salma Paralluelo, a primit Premiul FIFA pentru cea mai bună Tânără Jucătoare, care a fost înmânat pentru prima dată la turneul din 2011. Atacantul de 19 ani al Barcelonei a fost titular în finală, după ce a marcat de două ori din postura de rezervă în sferturile de finală și în semifinale.

Cea mai bună marcatoare a turneului a fost japoneza Hinata Miyazawa, care a fost desemnată, în consecință, câștigătoarea Ghetei de Aur 2023. Jucătoarea de 23 de ani era puțin cunoscută pe scena internațională înainte de această vară, dar și-a făcut intrarea în mod spectaculos cu cinci goluri.

Miyazawa a marcat de două ori în fiecare dintre victoriile din faza grupelor împotriva Zambiei și Spaniei, precum și în victoria țării sale în 16-imile de finală împotriva Norvegiei. Acest lucru a fost suficient pentru a o menține în fruntea competiției în cursa pentru Gheata de Aur, în ciuda faptului că Japonia a părăsit Cupa Mondială în faza sferturilor de finală.

Franțuzoaica Kadidiatou Diani a câștigat Gheata de Argint în fața nemțoaicei Alexandra Popp, datorită unui număr mai mare de pase decisive. Popp fusese eliminată împreună cu Germania în faza grupelor.

În cele din urmă, Mary Earps din Anglia a câștigat Mănușa de Aur ca cel mai bun portar. Deja cel mai bun portar feminin al FIFA pentru 2022, ea a fost excepțională pe tot parcursul Cupei Mondiale, încă din primele meciuri din grupe, când Leoaicele s-au chinuit cu Haiti și Danemarca.

Earps nu a fost învinsă cu gol din acțiune până în sferturile de finală, iar înfrângerea Angliei în finală ar fi putut fi mult mai grea fără paradele lui Earps - inclusiv apărarea unui penalty.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: balonul de aur cupa mondiala feminina
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri