Jurnalul.ro Ştiri Observator Curenții "rip", ucigașii tăcuți din Marea Neagră. Ei pot smulge o persoană chiar de la mal

Curenții "rip", ucigașii tăcuți din Marea Neagră. Ei pot smulge o persoană chiar de la mal

de Redacția Jurnalul    |   

Cercetătorii atrag atenția asupra curenților puternici, care pot smulge o persoană chiar de la mal, unde apa nu depășește nici măcar 1 metru.

Din păcate, dacă cei în cauză nu știu cum să reacționeze în astfel de situații, panica poate fi fatală. Persoanele care sunt prinse în curenții „rip” pot fi duse de la mal în doar două minute, la o distanță de 100 de metri. La Eforie Nord, zeci de curenți rip pe distanța de un kilometru au fost descoperiți de cercetătorii și profesorii Facultății de Geografie din Capitală. De asemenea, curenții puternici se pot regăsi pe toate plajele din România. Curenții de acest tip se formează în zona de spargere a valurilor şi sunt ca nişte jeturi de la mal spre larg. Din păcate, puține persoane știu că pot ucide și în apa până la brâu, potrivit Observatornews.ro. Pentru a ieşi dintr-un astfel de curent, oamenii sunt sfătuiți să înoate perpendicular pe acesta, paralel cu malul.

Șase oameni și-au pierdut viața la începutul acestei săptămâni, pentru că au ignorat indicațiile de pe plajă, mai precis, steagul roșu arborat, care indica faptul că marea este extrem de agitată.

Pentru acest sfârșit de săptămână meteorologii au anunţat un vânt intens, ceea ce înseamnă că se vor forma valuri şi curenţi periculoşi.

În aceste condiții, turiştii sunt sfătuiţi să fie atenţi la steagurile arborate pe foişoarele salvamarilor.

Mesaj pentru turiști

 

Plaja reprezintă în aceste zile locul spre care se îndreaptă foarte mulți constănțeni  și turiști. Din păcate, mulți oameni uită că Marea Neagră poate fi extrem de periculoasă, ignoră toate avertismentele și se avântă în mare, în ciuda faptului că sunt valuri înalte și curenți puternici.

 Plajele din Constanța și Mamaia sunt supravegheate în acest sezon estival de peste 100 de salvamari și personal de prim ajutor. Salvatorii lucrează la capacitate maximă și veghează plajele zilnic, în program 08:30 – 19:30. Vă rugăm să fiți responsabili, să ascultați sfaturile salvamarilor și să țineți mereu cont de steagurile arborate în punctele de salvamar: • Steagul roșu cu galben înseamnă că plaja este supravegheată de salvamari. E bine de știut că atunci când sub steagul roșu cu galben este arborat: • STEAGUL ROȘU – scăldatul este interzis • STEAGUL GALBEN – înotul nu este recomandat decât înotătorilor profesioniști • STEAGUL ALB/NEGRU (în carouri) – înotul este interzis, în zonă e permis doar accesul ambarcațiunilor • Când nu este niciun steag de avertizare sau este doar steagul alb (opțional) e semn că avem liber la distracție. Vacanța trebuie să creeze amintiri plăcute, nu să se transforme în tragedii!

 

Subiecte în articol: curentii rip marea neagră
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri