Jurnalul.ro Special Cutia Bebelușului - pătuț pentru 95% dintre copiii familiilor sărace 

Cutia Bebelușului - pătuț pentru 95% dintre copiii familiilor sărace 

de Diana Scarlat    |   

Cutia Bebelușului a fost introdusă și în România, pe model finlandez. Pentru 90% dintre nou-născuți, cutia este primul pătuț și oferă siguranță pentru copil în primele 4 luni de viață, atunci când riscul morții prin sufocare este cel mai ridicat. Măsura de sprijin ajută peste 15.000 de mame din cele mai vulnerabile comunități, în 17 județe ale țării, fiind concepută pentru a reduce mortalitatea infantilă cauzată. Nou-născuții din familiile nevoiașe mor, în primele luni de viață, mai ales din cauza condițiilor improprii de îngrijire. Un studiu de anul acesta arată că nouă din zece mame beneficiare ale programului folosesc Cutia Bebelușului ca pătuț pentru nou-născut în primele luni de viață și le sunt de mare ajutor produsele din cutie. 

În România, programul „Cutia Bebelușului” a fost adaptat după modelul finlandez și gândit ca intervenție în ajutorul gravidelor și mamelor din comunitățile defavorizate. Cele mai afectate de sărăcie sunt comunitățile din mediul rural, acolo unde se înregistrează nu doar rate ridicate ale nașterilor în rândul mamelor minore, ci și o incidență crescută a mortalității infantile.

Programul „Cutia Bebelușului” contribuie la reducerea mortalității infantile. 15.300 de mame sunt ajutate să-și îngrijească bebelușii, prin acest program desfășurat de Salvați Copiii România și Asociația SAMAS, cu finanțarea Fundației OMV Petrom. 

Cutia Bebelușului conține peste 60 de produse –  scutece, haine, saltea, termometru, pătură, cosmetice și consumabile pentru copil și mamă, jucării și cărți pentru copii. Cutia în sine, realizată din carton rezistent, poate fi folosită împreună cu pătura și salteaua ca loc sigur de dormit pentru cel mic în primele luni de viață ale acestuia. 

Cel mai mic dintre copii e cel mai vulnerabil

Cutia în sine reprezintă o soluție practică, sigură pentru familiile care nu își pot permite să cumpere un pătuț pentru copil. Cercetările arată că riscul mortalității infantile crește direct proporțional cu vârsta nou-născutului, mai ales că în familiile numeroase din România, astfel încât cel mai mic dintre copii are cel mai mare risc de deces. 

„De 14 ani, în cadrul programului de pionierat al Salvați Copiii România, prin care este combătută mortalitatea infantilă, am reușit să corectăm statistici negative, ceea ce se traduce prin salvarea nou-născuților. Programul are o componentă importantă de prevenție și de sprijinire a mamelor vulnerabile din zonele rurale în cadrul căreia sunt implicate rețele extinse de specialiști locali și medici de familie. Încă din timpul sarcinii și apoi pe parcursul primelor zile de îngrijire a nou-născutului, Cutia Bebelușului s-a dovedit a fi un instrument esențial de informare și de sprijinire a sănătății copiilor și gravidelor din medii vulnerabile”, a menționat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv, Salvați Copiii România. 

Mai multe șanse la viață

Peste 60% dintre mamele beneficiare spun că nu își permit să cumpere produsele din cutie, iar 80% dintre ele susțin că au nevoie acută de Cutia Bebelușului. 95% dintre mame au participat pentru prima oară la cursuri despre creșterea și îngrijirea nou-născutului în cadrul acestui program. 

În peste 90% din cazurile chestionate, nou-născuții nu au mai dormit în pat împreună cu alți membri ai familiei, ci în Cutia Bebelușului, care oferă siguranță pentru copil în primele 4 luni de viață, atunci când riscul morții prin sufocare este cel mai ridicat. 

„Efectele programului Cutia Bebelușului se văd acum și se vor vedea și în timp pentru că mamele vor folosi informația și cu viitorii copii și o vor transmite și altor mame din comunitate. Așa se face educație pentru sănătate. Așa se face prevenție. Acum vedem mame care își îngrijesc mai bine copiii. Într-un an, doi, vedem scăderea ratei mortalității infantile”, explică un medic de familie, colaborator Salvați Copiii România. 

Studiul de impact al programului „Cutia Bebelușului” a fost realizat în perioada mai 2023-iunie 2024 de Salvați Copiii România și Asociația SAMAS în 314 comunități dezavantajate din 17 județe, cu finanțarea Fundației OMV Petrom.

Gravidele nu se prezintă la controale

Specialiştii din sistemul de sănătate, în special cei din maternitați, spun că foarte multe gravide din comunitățile defavorizate nu se prezintă la medic în timpul sarcinii, iar acesta este un factor de risc în plus pentru nou-născuți. În România, raportările INS indică un număr foarte mare de gravide fără consultație prenatală, 28% din totalul naşterilor. 

„Am întâlnit și situația în care în gospodărie exista un singur pat pentru șase membri ai familiei. Și urma să vină un nou-născut. Unde putea să doarmă micuțul? În ce condiții? Cutia Bebelușului a fost un dar minunat pentru el!”, spune un asistent medical comunitar, colaborator al Asociației SAMAS. 

Potrivit studiului, 99% dintre copiii născuți în grupul-țintă după începerea programului Cutia Bebelușului au fost înscriși la medicul de familie sau în evidențele serviciilor de asistență medicală, 74% dintre gravide fiind monitorizate de către asistenții medicali comunitari. Ulterior, 76% dintre mame au făcut cel puțin un control medical postpartum.

Nevoia de parteneriat cu administrațiile locale

Foarte importantă a fost, în implementarea proiectului, colaborarea cu administrațiile locale, menționează reprezentanții ONG-urilor care derulează acest proiect. „Îmbunătățirea accesului gravidelor și mamelor din mediul rural la serviciile de asistență medicală este una dintre realizările importante ale acestui program. Am reușit astfel să demonstrăm viabilitatea unui model de intervenție care contribuie la combaterea lipsei cronice de educație medicală pre-și postnatală din comunitățile vulnerabile. Nu în ultimul rând, aș vrea să subliniez aici rolul crucial al parteneriatului cu administrațiile locale, pe care dorim să îl extindem și să îl continuăm. Fără implicarea rețelei de asistenți medicali comunitari, care au ținut legătura cu gravidele și tinerele mame, ar fi fost mult mai dificil să obținem aceste rezultate”, spune Sînziana Ioniță-Ciurez, director executiv al Asociației SAMAS.

Programul are și o componentă educativă. Aproape toate mamele participante (95%) au declarat că prin acest program au participat pentru prima oară la cursuri de pregătire despre creșterea și îngrijirea nou-născutului furnizate de un cadru medical. 81% dintre femeile care au participat la cursuri au afirmat că majoritatea informațiilor aflate astfel erau lucruri pe care nu le știau. 

„Pe lângă sprijinul material pe care îl oferă mamelor înainte și după naștere, acest program crește rata de accesare a serviciilor de sănătate maternă și contribuie la educarea beneficiarilor și la promovarea sănătății publice. Cifrele acestui raport demonstrează foarte evident legatura dintre program și contribuția la reducerea mortalității infantile”, spune Amalia Fodor, Director Executiv Fundația OMV Petrom.

România e pe primul loc în UE la numărul de mame minore 

De 34 de ani, Salvați Copiii România construiește programe sociale, politici publice și practici solide în beneficiul copilului din România. ONG-ul a făcut și un studiu recent care arată că în România, numai în 2022, 746 de nașteri au fost înregistrate la fete cu vârsta între 10 și 14 ani, alte 1.286 de nașteri fiind la mame care aveau 15 ani.

„O sarcină la vârsta de 12-13 ani înseamnă un impact profund și periculos asupra vieții unei copile. La această vârstă, corpul nu este încă pregătit pentru o astfel de experiență, iar riscurile medicale sunt mari: complicații grave la naștere, risc crescut de deces maternal și probleme de sănătate pe termen lung pentru mamă și copil. Mai mult decât atât, sarcina vine cu o povară emoțională și socială enormă. O fată de 12-13 ani încă se află în procesul de descoperire a propriei identități, iar responsabilitatea de a crește un copil poate duce la renunțarea la școală, izolare socială și o viață plină de provocări. Lipsa de sprijin și îndrumare adecvată contribuie adesea la un ciclu de sărăcie și vulnerabilitate”, explică Prof. Univ. Dr. Mihai Gafencu.

Echipele Salvați Copiii România vor organiza sesiuni de informare în comunitățile vulnerabile, ținând cont de faptul că la nivelul Uniunii Europene, aproape jumătate din nașterile la mame sub 15 ani (45%) se înregistrează în România. 

Încă din anul 1998, Salvați Copiii România desfășoară programul „Educație pentru sănătate”, adresat elevilor, în vederea formării de comportamente sănătoase, corecte și responsabile pentru un stil de viață sănătos. În prezent, programul este implementat la nivel național, atât în mediul urban, cât și în cel rural, în zonele în care Organizația Salvați Copiii are filiale sau puncte de lucru: București, Iași, Mangalia, Craiova, Târgu Mureș, Timișoara, Suceava, Brașov, Petrila, Reșița, Pitești, Piatra Neamț, Negrești, Târgoviște, Constanța. 

Fiind organizat modular, programul acoperă triada cunoștințe-atitudini-comportamente și vizează cinci mari teme: educație sexuală, nutriție și exercițiu fizic, prevenirea comportamentelor de consum a substanțelor periculoase, sănătate emoțională și educație de mediu.În perioada 2017-2023, programul „Educație pentru Sănătate” a fost implementat în peste 1.500 de unități de învățământ din București și 21 de județe, fiind informați 241.500 de elevi.

Din 2010, echipa Salvați Copiii România, susținută de specialiști locali (medici de familie, asistenți sociali, mediatori sanitari), a creat o rețea de incluziune socială și combatere a sărăciei prin asigurarea de servicii integrate (medicale, sociale, educaționale) la nivel local, astfel ajutând la creșterea accesului la servicii sustenabile și de calitate. 

Din 2010, 375.000 de mame și gravide din comunități rurale din 20 de județe și din maternitățile din toată țara au primit sprijin pentru accesarea serviciilor medicale și sociale și au fost informate cu privire la îngrijirea nou-născuților, în timp ce 52.500 de copii 0-5 ani au beneficiat de servicii socio-medicale integrate, 22.000 de adolescenți și părinți au participat la sesiuni de informare individuale și de grup. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri