România a avansat mult în ultimele decenii în ceea ce privește protecția drepturilor copilului, dar inechitatea este în continuare o realitate la nivelul societății românești. Avem copii în țara noastră care se află în risc de excluziune socială sau sărăcie. La nivelul UE, peste 19 milioane de copii se află în situații similare.
Deși există legislație națională specifică, o strategie clară și un plan de acțiune denumit Garanția Europeană pentru Copii la nivelul tuturor Statelor Membre UE, prin adoptarea Legii privind instituirea Anului Național al Copilului, România face un pas în plus și dă un semnal important că prioritizează proiectele, investițiile și această cultură care are la centrul său cea mai importantă comoară a unei țări – copiii.
Legea prevede o serie de direcții de acțiune, printre care organizarea de manifestări dedicate dezvoltării sociale, educaționale, culturale și civice ale copiilor, precum și alocarea de fonduri specifice pentru susținerea acestor inițiative și prioritizarea investițiilor în infrastructura destinată copiilor.
„Doresc să le mulțumesc celor de la Salvați Copiii România, alături de care am conturat inițiativa privind instituirea Anului Național al Copilului, precum și UNICEF, World Vision și FONPC pentru parteneriat, adresându-le mulțumiri colegilor parlamentari care au susținut și au votat acest proiect important care va consolida contextul național și toate demersurile întreprinse de Guvernul României condus de premierul Marcel Ciolacu”, a declarat ministrul Familiei, Tineretului și egalității de Șanse, Natalia-Elena Intotero.
Totodată, la inițiativa Bisericii Ortodoxe Române prin Secretariatul de Stat pentru Culte, în ședința de Guvern din data de 2 octombrie a fost aprobată achiziționarea a două imobile, în Franța și Italia. Imobilul din Paris va fi transformat într-o școală românească și va contribui la păstrarea identității spirituale culturale și lingvistice a românilor din Franța, iar cel de la Roma va găzdui un centru social rezidențial pentru mamele și copiii care vin la tratament la spitalul pediatric Bambino Gesu, cel mai mare Centru de cercetare pediatrică din Europa, care aparține Vaticanului.
Tot astăzi, Guvernul a alocat suma de 560 milioane de lei, bani ce vor merge către Consiliile Județene și Consiliile Locale din București pentru a acoperi cheltuielile cele mai importante cu sistemul de protecție a copilului, cu centrele de zi și cele rezidențiale pentru persoanele cu handicap și căminele pentru persoanele în vârstă. ”Mulțumesc premierului Marcel Ciolacu pentru implicarea în proiectele care sunt dedicate copiilor români din țară și din afara granițelor”, a mai declarat Natalia-Elena Intotero