Social-democraţii şi-au mobilizat deputaţii şi senatorii pentru votul de învestire al guvernului Dăncilă într-o şedinţă a grupurilor parlamentare care a avut loc ieri, în condusă de către Liviu Dragnea, Călin Popescu-Tăriceanu şi premierul desemnat.
Cu o zi înainte de audierea miniştrilor în comisiile de specialitate şi de votul dat în plen pentru lista cabinetului şi programul de guvernare, PSD şi ALDE s-au asigurat că parlamentarii lor vor fi prezenţi astfel încât să fie evitat vreun accident în graficul stabilit anterior. Teoretic, cele două partide au deja suficinete voturi pentru a-şi trece Guvernul şi pot spera la alte voturi din partea UDMR şi a grupului minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor. Parlamentarii maghiari vor lua astăzi decizia finală privind modul în care vor vota, însă Dragnea nu a stat cu mâinile în sân în aşteptarea deciziei. „Noi am avut o discuţie cu UDMR, luni vor decide dacă vor susţine prin vot învestitura Guvernului sau nu. Noi sperăm să ne susţină”, a anunţat liderul social-democraţilor. De asemenea, este probabil ca Dăncilă să primească voturi şi din partea celorlalte minorităţi în condiţiile în care, în mod tradiţional, acesta se alătură majorităţii parlamentare deja constituite. Singurul care va vota împotrivă deputatul din partea Forumului Democrat al Germanilor din România. „FDGR nu va acorda susţinere Guvernului Dăncilă, iar deputatul său, Ovidiu Ganţ, nu va vota pentru învestirea noului guvern PSD-ALDE, nefiind clarificate relaţiile dintre alianţa de guvernare şi FDGR în urma afirmaţiilor calomnioase ale unor membrii PSD şi ALDE la adresa FDGR, începând cu 2014”, a motivat asociaţia germanilor din România.
Dragnea şi Tăriceanu s-au asigurat de voturi
După ce miniştrii au fost votaţi, vineri, în forurile de conducere ale PSD şi ALDE, ieri viitorii membri ai cabinetului au fost prezentaţi parlamentarilor. Totodată, aceştia din urmă au fost instruiţi şi cum să decurgă audierile în comisii pentru ca procedurile să fie finalizate repede, iar votul din plen să nu producă emoţii. „Este o întâlnire pentru a stabilit strategia de comunicare în Parlament în ceea ce priveşte audierile din comisiile de specialitate care vor avea loc luni, pentru a se corela mesajul întregului cabinet în ceea ce priveşte declaraţiile fiecărui ministru pentru mass-media. În acelaşi timp, se câştigă câteva zile suplimentar la ministerele unde trebuie să se predea ştafeta, astfel încât miniştrii care sunt încă în funcţie, împreună cu cei care vor veni, au ocazia să-şi stabilească astăzi detaliile legate de predarea - primirea portofoliului”, a explicat Codrin Ştefănescu, secretarul general adjunct al PSD. Liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu insistat pe o necesitatea unei bune colaborări între Guvern şi Parlament, cu atât mai mult cu cât România Mare sărbătoreşte 100 de ani de existenţă. „Le-am spus colegilor dorinţa pe care eu o am de a urmări priorităţile astfel încât economia să performeze şi în anul 2018 în continuare, performanţe care să se transfere până la urmă la nivelul bunăstării cetăţeanului (...) Mi se pare, de asemenea, important, fiind anul Centenarului, să ne concentrăm pe câteva elemente, nu numai evenimentele publice care trebuie să marcheze Centenarul, dar şi anumite obiective majore de investiţii care trebuie să pună, dacă vreţi, în mod clar şi concret pe hartă obiective social-culturale dedicate Centenarului”, a declarat Tăriceanu.
Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, le-a vorbit parlamentarilor din coaliţie şi despre necesitatea consolidării statului de drept şi continuarea luptei cu „statul paralel” până la înfrângerea acestuia. De altfel, Tăriceanu nu este la prima declaraţie în care cere mai multă fermitate faţă de „statul paralel”, el având o poziţie similară şi atunci când s-au votat în Parlament legile justiţiei.
Liberalii îţi pregătesc tirul pentru audieri
Opoziţia trage nădejde să încurce cât mai mult planurile PSD privind instalarea noului guvern. Cel mai optimist a fost vicepreşedintele Florin Roman care a estima, încă de vineri, că în cazul în care UDMR nu va susţine cabinetul Dăncilă, acesta nu va întruni voturile necesare întrucât mai mulţi parlamentari ai puterii vor absenta. „Nu ascund că avem discuţii individuale cu reprezentanţi ai PSD şi ALDE, de unde încercăm să obţinem, nu neapărat un vot împotriva Guvernului, ci o absenţă de la şedinţa de învestire a guvernului. PMP-ul, USR-ul vor vota împotriva Guvernului, alături de PNL, şi există şanse dacă, repet, UDMR nu votează noul Guvern, ca acest Guvern să pice”, calcula Roman. Previziuni la fel de optimiste făceau liberalii şi înaintea votului asupra moţiunii de cenzură din sesiunea trecută, care s-a dovedit un eşec categoric. Însă preşedintele Ludovic Orban pare ceva mai realist, sperând doar ca parlamentarii săi să-i încurce pe miniştri în cadrul audierilor din comisii. „Cu siguranţă că le vom face viaţa grea şi le vom pune întrebări, îi vom chestiona în subiecte extrem de precise, extrem de concrete, foarte multe dintre ele extrase din promisiunile lor de campanie care nu au fost onorate”, a declarat, ieri, la Antena 3. În ce priveşte UDMR, Orban a spus că PNL nu a discutat cu cei din Uniune privind un vot contra guvernului Dăncilă. „Ce să negociem? Nu le-am promis nimic (...) De negociat negociază Dragnea cu UDMR, nu noi. (...) Continuăm discuţiile, mi-e greu să vă spun până acum care va fi poziţionarea celor din UDMR. În mod normal, ca membri ai PPE, ar trebui să voteze împotriva învestirii Guvernului”, a precizat Orban. În condiţiile date, este puţin probabil ca liberalii să adune în jurul lor alte partide decât USR şi PMP. Orban nu a arătat prea mare entuziasm nici pentru desemnarea lui Eugen Teodorovici ca ministru de Finanţe, în pofida faptului că acesta a avut mai multe contre cu conducerea PSD legate de politicile fiscale ale guvernului Tudose, liberalul arătând că instalarea lui Viorel Ştefan ca vicepremier va reduce libertatea de mişcare a lui Teodorovici. „Teodorovici a fost pus cu forţa acolo, dar uitaţi-vă că este un vicepremier care cred că este pus special numai ca să pună tălpi lui Teodorovici. Pentru că Teodorovici, dacă ar acţiona ca ministru al Finanţelor aşa cum a acţionat în Senat atunci când a votat împotriva Ordonanţei 4 cu supraimpozitarea contractelor part-time şi la split TVA, (...) teoretic ar putea părea că e mai apropiat de noi ca poziţie, dar mă îndoiesc că o să i se permită să facă ceva”, a spus Orban.
Ultima beţie a lui Daea
Un război al declaraţiilor izbucnit ieri are doi protagonişti neaşteptaţi: preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi ministrul Agriculturii, Petre Daea. Kelemen a ironizat varianta nouă a programului de guvernare. „A citit careva planul de guvernare? Ştiu că Porcsalmi Balint (preşedintele executiv al UDMR – n.red.) l-a citit şi mi-a spus că arată de parcă ar fi scris în Ministerul Agriculturii, printre două beri”, spus Kelemen la Conferinţa Tineretului Maghiar. Întrebat cum vede declaraţia liderului UDMR referitoare la elaborarea programului de guvernare pe fondul consumului de alcool, în Ministerul Agriculturii, Petre Daea a răspuns binevoitor. „Acolo (la Ministerul Agriculturii - n.red.) e sediul materiei. Acolo e orzoaica pentru bere, acolo este industria alimentară”, a spus Daea. Cu această ocazie, ministrul Agriculturii şi-a adus aminte de ultima sa beţie. „În 1968 m-am îmbătat şi, dacă mă gândesc, şi acum mi-e rău”, a spus Daea. Nici Dragnea nu a răspuns prea dur afirmaţiei lui Kelemen Hunor. „E foarte bine să fie critic. Programul de guvernare nu a suferit modificări importante, este cam acelaşi care a fost votat”, a spus Dragnea.
De la „genunche” la „pamblică”
Cum se întâmplă de obicei la desemnarea unui nou guvern, presa şi opoziţia caută miniştrii cu probleme, care pot constitui o vulnerabilitate. De data aceasta „câştigător” la această categorie este Valentin Popa, ministrul desemnat al Educaţiei. Imediat după ce a fost nominalizat, pe internet a apărut o înregistrare în care actualul rector al Universităţii din Suceava făcea greşeli de limbă în cascadă, pe lângă numeroasele dezacorduri, el utilizând şi cuvântul „pamblică”. Corul criticilor a fost condus de Traian Băsescu. „Este prea mult. Dragnea, ia-ţi analfabetul la partid!”, a spus fostul preşedinte. Nici ziariştii nu au ratat ocazia să exploateze situaţia astfel că liderii coaliţiei au trebuit să explice alegerea făcută. „Eu am văzut tot în presă o susţinere din partea a 45 de rectori din România, am înţeles 45 din 48. Pentru mine asta este foarte important. Am văzut această declaraţie de susţinere şi chiar câteva intervenţii ale unor oameni care lucrează la vârful Educaţiei româneşti şi care au încredere în această propunere şi atunci de ce să nu ţinem cont şi de părerea lor?”, a răspuns Liviu Dragnea, folosindu-se de o scrisoare semnată de 45 de rectori în care îşi exprimă sprijinul pentru desemnarea lui Popa, evocându-se calităţile sale manageriale. La rândul său, Călin Popescu-Tăriceanu l-a scuzat pe Popa spunând că „nu e profesor de limba română”. „Cred că aceste lucruri nu trebuie puse în special pe primul plan. Trebuie să vedem ce îşi propune ministrul şi ce este capabil să facă şi să-l judecăm după realizări”, a adăugagt preşedintele ALDE. Popa a fost apărat şi de preşedintele PSD Suceava, Ioan Stan care se pare că nici el nu este un maestru al exprimărilor elegante. „Sigur, greşeala-i greşeală, dezacordu-i dezacord. Probabil era într-o discuţie, poate un pic mai degajat, dar nu pun la îndoială calităţile lui”, a spus Stan.