Jurnalul.ro România inteligentă Daniela Dărăban: În momentul de faţă trăim o situaţie greu de anticipat, adică nivelul la care preţurile au crescut în ultimul an nu a fost anticipat, s-a anticipat o creştere, dar nu la această magnitudine

Daniela Dărăban: În momentul de faţă trăim o situaţie greu de anticipat, adică nivelul la care preţurile au crescut în ultimul an nu a fost anticipat, s-a anticipat o creştere, dar nu la această magnitudine

Efectul măsurilor asupra furnizorilor şi distribuitorilor de energie este critic şi pe zi ce trece se agravează, explică Daniela Dărăban, directorul executiv al Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE). Directorul ACUE consideră că e momentul realizării unui plan de măsuri care să redreseze această situaţie.

"Ar trebui să participăm tot mai des la astfel de dezbateri pentru că, aşa cum aţi subliniat, încrederea este pilonul principal şi aveţi dreptate. Încrederea între furnizor-client, dar încrederea între furnizori-statul român, între statul român şi investitori? Avem de recuperat câteva efecte nedorite ale unor decizii care de-a lungul timpului s-au acumulat în mai multe efecte: lipsa încrederii şi lipsa investiţiilor.

Iar într-un moment de vulnerabilitate maximă cum vedem în această perioadă, aceste lucruri devin tot mai evidente. Cred că soluţiile trebuie găsite împreună şi dacă ne vom focusa doar în a arăta cu degetul şi a găsi ţapi ispăşitori cred că nu va câştiga nimeni şi nu vom reuşi nici să soluţionăm problemele. Cred că ne vom face că le rezolvăm şi toate măsurile luate trebuie calibrate în funcţie de rolul pe care fiecare jucător îl are pe piaţă”, a precizat Daniela Dărăban la  Conferința Națională "Reconectarea încrederii între consumatori, instituții și operatori - ieșirea din criza facturilor" organizată de Antena 3 și Jurnalul..

„În momentul de faţă trăim o situaţie greu de anticipat, adică nivelul la care preţurile au crescut în ultimul an nu a fost anticipat, s-a anticipat o creştere, dar nu la această magnitudine. Şi eu citesc din studii oficiale, un studiu al ACER care evidenţia că în octombrie 2021 faţă de aprilie 2021 avem o creştere de 400% la gaze. Enorm într-o perioadă atât de scurt. Iar la energie electrică de 200%.

Acesta este contextul internaţional. Eu cred că noi trebuie să ne asumăm faptul că suntem parte dintr-o piaţă europeană. Nu putem să trăim izolaţi şi nu vom putea să trăim izolaţi. Acum, cât de mult efectul de pe piaţa europeană ne afectează efectiv pe noi şi ce putem noi să facem să atenuăm efectele, sunt discuţii pe care le avem şi cu siguranţă există măsuri ce pot fi luate.

Din nefericire, ce am trăit în ultimele luni, deşi intenţia cu siguranţă a fost bună, măsuri rapide de protecţie a consumatorului casnic şi industriei, dintr-o dorinţă de a lua o decizie cu de toate, adică plafonare, compensare, ştergere de tarife, fără a avea o evaluare exactă a potenţialului impact, nu cerem să se facă o dezbatere publică pe situaţia în care sunt furnizorii şi distribuitorii pentru că primul ce trebuie avut în vedere este consumatorul, dar cred că avem datoria să atragem atenţia că efectul acestor măsuri asupra furnizorilor şi distribuitorilor de energie este critic şi pe zi ce trece se agravează şi dacă nu avem un plan de măsuri care să redreseze această situaţie vom avea ajunge într-o situaţie şi mai complicată, iar toate aceste măsuri despre care vorbim astăzi ca potenţiale soluţii nu vor putea fi implementate pentru că furnizorul şi distribuitorul are rolul lui în lanţul sistemului energetic", a mai spus șefa ACUE.

Subiecte în articol: Daniela Dărăban
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri