Jurnalul.ro Tech Ştiinţă De ce au săpat islandezii un tunel până în inima unui vulcan

De ce au săpat islandezii un tunel până în inima unui vulcan

Islandezii au săpat un tunel enorm până în mijlocul unui vulcan. Gaura are o adâncime impresionantă - 4,659 kilometri - și este foarte importantă pentru țară.

Întregul proiect poartă numele Thor (după zeul tunetului), a fost demarat în luna august a anului trecut și a fost finalizat pe 25 ianuarie, potrivit IFLScience.com.

Proiectul reprezintă încercarea islandezilor de a genera energie geotermală curată. Dacă totul decurge conform planului, vulcanul ar putea genera de 10 ori mai multă energie decât mijloacele convenționale.

Săpând în vulcan - situat în regiunea Reykjanes - islandezii vor să profite de temperatura foarte mare, dar și de presiunea puternică a apei. Termometrele au înregistrat temperaturi de 427 grade Celsius, iar presiunea este mai mare de două sute de atmosfere.

Aceste condiții permit ca apa să existe sub forma unui lichid supercritic, adică o substanță care nu este nici gazoasă, nici lichidă, comportându-se atât ca un vapor cât și ca un lichid. Majoritatea stațiilor geotermale produc electricitate prin mișcarea turbinelor, dar aici se testează și reactoare de apă supercritică care ar putea produce mai multă electricitate decât cele convenționale.

Pentru a alimenta un oraș de dimensiunile Reykjavikului cu apă caldă și electricitate, ar fi nevoie de 30-35 de stații geomtermale convenționale, dar noua tehnologie ar permite folosirea a numai 3-5 reactoare.

Islanda este singura țară din lume care folosește exclusiv energie electrică regenerabilă, iar energia geotermală reprezintă aproximativ 25% din totalul curentului electric produs.

Subiecte în articol: vulcan islanda vulcan islanda
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri