Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Ce trebuie să știi despre postul intermitent. De ce NU reușești să slăbești

Ce trebuie să știi despre postul intermitent. De ce NU reușești să slăbești

de Redacția Jurnalul    |   

Deși mulți oameni cred că îți poți reduce greutatea corporală ținând post intermitent, acest lucru nu este tocmai adevărat. Studiile arată că sunt mai importante caloriile consumate decât perioada în care nu mănânci.

Spre deosebire de dietele care impun restricții alimentare, postul intermitent se bazează pe momentul din zi în care mănânci, și nu pe ceea ce mănânci, potrivit medicool.ro

Variante de post intermitent

Postul inermitent nu exclude anumite alimente și nici nu ține cont de calorii. Acesta se bazează pe mâncarea doar în anumite intervale de timp. 

  • Metoda 16/8 (sau postul de 16 ore), în care fereastra de alimentare este de 8 ore, de obicei între 12.00 și 20.00;
  • Metoda 5:2, în care poți mânca normal timp de 5 zile pe săptămână. În celelalte două zile (non-consecutive), trebuie să reduci aportul caloric la aproximativ 500-600 de calorii pe zi;
  • Postul de 24 de ore, în care trebuie să nu mănânci timp de 24 de ore, de două ori pe săptămână;
  • Postul Warrior, o metodă mai extremă care implică un post de 20 de ore și o singură masă mare într-o fereastră de 4 ore, seara.

De ce NU slăbești cu post intermitent

Mulți cred că această metodă ajută la pierderea în greutate. Acest lucru se întâmplă doar dacă reușești să mănânci mai puține calorii decât consumi. 

Problema este că  după o perioadă de multe ore în care nu mănânci, senzația de foame este mai acută și poț fi tentat să consumi alimente cu mai multe calorii, precum dulciurile și produsele procesate.

Cercetătorii de la Johns Hopkins University arată într-un studiu recent că „persoanele care au beneficii de pe urma alimentației cu restricție de timp, adică cele care slăbesc, probabil că o fac deoarece consumă mai puține calorii, fiindcă fereastra lor de alimentare este mai scurtă, și nu din alt motiv”, a spus autoarea principală a studiului, prof. Nisa Maruthur, pentru NBC News.

Deficitul caloric este esențial pentru pierderea în greutate. Când consumi mai puține calorii decât arzi, corpul începe să folosească rezervele de energie stocate sub formă de grăsime corporală pentru a compensa diferența.

Cum reduci caloriile

  • reducerea aportului de calorii din alimente și băuturi;
  • creșterea nivelului de activitate fizică pentru a consuma energie.

Pentru a calcula deficitul caloric, trebuie să-ți afli rata metabolică bazală, adică numărul de calorii pe care corpul îl consumă în repaus pentru a menține funcțiile vitale. Aceastareprezintă 60-75% din necesarul zilnic de energie. Apoi trebuie să iei în calcul și nivelul de activitate fizică.

Cum slăbești fără post intermitent

Postul intermitent este doar una dintre metodele care facilitează deficitul caloric. Există și alte strategii care creează acest deficit și ajută la pierderea în greutate. Printre cele mai eficiente se numără:

  • Contorizarea aportului caloric. Numărarea caloriilor pe care le consumi te va ajuta să te asiguri că ai un aport caloric mai mic decât necesarul zilnic. Pentru a face mai ușor acest demers, poți folosi o aplicație pentru monitorizarea caloriilor;
  • Controlul porțiilor. Reducerea mărimii porțiilor este o metodă eficientă de a limita aportul caloric fără a renunța la alimentele preferate. Pentru aceasta, poți să folosești farfurii mai mici, să porționezi mâncarea sau să mănânci mai lent și să savurezi alimentele;
  • Activitatea fizică. Exercițiile fizice ajută la arderea caloriilor. Pentru cele mai bune rezultate, combină exercițiile cardiovasculare (alergat, mers pe bicicletă, înot) cu antrenamentele de forță (ridicarea de greutăți), potrivit longevitymagazine.ro.
Subiecte în articol: slabit post intermitent
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri