Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet De ce se schimbă culoarea părului în piscină

De ce se schimbă culoarea părului în piscină

de Redacția Jurnalul    |   

Când mergi la piscină, uneori observi că părul tău are o nuanță verzuie. Această schimbare se întâmplă la toate persoanele dar este vizibilă mai ales la cele blonde natural.

Cel mai vulnerabil este părul care a trecut prin tratamente chimice, precum decolorarea.

Primul gând este că acest fenomen are loc din cauza clorului din piscină. Însă de vină este, de fapt, sulfatul de cupru (CuSO₄), un compus adăugat în piscine pentru a preveni creșterea algelor.

Contactul cu algele poate provoca iritații pe piele și probleme respiratorii. Ingerarea apei cu alge poate cauza probleme gastrointestinale serioase. Însă o cantitate mică de sulfat de cupru (0.5 miligrame pentru fiecare litru de apă) este necesară pentru a preveni apariția algelor. 

Cuprul poate ajunge în piscine și din cauza coroziunii țevilor. 

Cristalele de sulfat de cupru au o culoare verde-albastruie iar părul absoarbe ionii de cupru. Potrivit unui studiu din 1978, părul care intră în contact cu ioni de cupru devine verde. 

Care este rolul cuprului

Când părul e oxidat de clor, crește nivelul de absorbție al ionilor de cupru. Astfel încât, clorul nu este principala cauză a nuanței verde a părului însă poate favoriza acest fenomen. 

Părul este compus din cheratină, o proteină cu structură fibroasă. 

Un studiu din 2020 arată că ionii de zinc, plumb și mercur pot trece prin același proces, potrivit useit.ro.

Subiecte în articol: piscina culoare păr verde clor cupru
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri