Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei De ce trebuie monitorizată tiroida după vârsta de 60 de ani

De ce trebuie monitorizată tiroida după vârsta de 60 de ani

Tiroida este o glandă producătoare de hormoni situată la baza gâtului. Buna sa funcționare, evaluată prin dozarea TSH (hormon stimulator al tiroidei), asigură seninătatea multor organe și funcții.

Un studiu recent sugerează monitorizarea mai atentă a nivelurilor TSH, deoarece chiar și în absența semnelor specifice bolii tiroidiene, poate oferi informații cu privire la riscul de mortalitate cardiovasculară.

Despre tulburările tiroidiene și, în special, hipertiroidismul
Tiroida produce doi hormoni numiți T3 și T4. Se află sub controlul unei glande cerebrale, glanda pituitară, care își reglează activitatea printr-un mesager chimic: TSH. Dacă tiroida produce prea mult T3 și T4, nivelul TSH scade, pentru a încetini producția de hormoni. Când nu produce suficient, nivelul TSH crește pentru a o stimula.În practică, glanda tiroidă este destul de predispusă la disfuncționalitate. Când acestea devin majore, acestea sunt însoțite de o întreagă procesiune de semne, permițând medicului să evoce diagnosticul de hipo sau hipertiroidism.
Hipertiroidismul este dăunător organismului, dar mai ales inimii, ceea ce este bine cunoscut de către practicieni. O nouă noțiune este că nu trebuie să așteptați repercusiunile clinice vizibile pentru a vă teme de complicațiile unei tiroide hiperactive.

Nivelul scăzut de TSH sugerează un risc crescut de mortalitate în decurs de 5 ani

..................

Citește mai mult și află detalii AICI

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri