Data de 23 septembrie este marcată, în lume, ca Ziua Internaţională Împotriva Exploatării Sexuale şi Traficului Femeilor şi Copiilor. Traficul de persoane este o formă de sclavie modernă, iar victimele exploatării sexuale sunt cele mai numeroase. La acest capitol, ţara noastră ocupă un nedorit loc fruntaş.
„România se află în topul ţărilor de exploatare”, spune Cristina Doboş, director de programe educaţionale pentru organizaţia eLiberare. „Din raportul de anul trecut al Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane, ANITP, reiese, mai nou, că România a devenit şi ţară de destinaţie. Dacă până acum victimele erau racolate la noi şi exploatate în alte ţări, în care prostituţia e legalizată, acum sunt foarte multe exploatate chiar în ţara de origine”.
În rural şi-n urban
Conform raportului ANITP, în topul judeţelor de provenienţă a victimelor se află Dolj, Iaşi, Bacău şi Galaţi, 49% din persoanele exploatate fiind din rural şi 47% din urban.
„În zona Moldovei, a crescut foarte mult fenomenul videochatului”, spune Cristina Doboş. „Ca să îşi plătească facultatea, taxele de cămin, tinerele acceptă să facă videochat, fără să îşi dea seama că e doar un cârlig prin care traficanţii le pot şantaja şi exploata sexual. Fenomenul e în creştere şi nu e incriminat de lege – fiindcă fetele îşi fac PFA şi lucrează cu forme legale, ca operator calculator, spre exemplu”.
Educaţie şi atitudine
Educaţia e cheia pentru prevenirea fenomenului:„Ca asociaţie, lucrăm împreună cu ONG-uri din România și din alte ţări de destinație, cu instituții ale guvernului, cu ANITP. În colaborare cu Ministerul Educaţiei, dezvoltăm programe educaționale de prevenire a traficului de persoane. Din anul 2015, creăm resurse pentru profesori, astfel încât să țină ore cu elevii pe această temă. Am atins un număr de peste 5.000 profesorii și peste 600.000 elevi. Toate resursele nostre sunt gratuite și online”.
Contează şi atitudinea fiecăruia dintre noi: orice situaţie cu victime sau potenţiale victime ale traficului trebuie semnalată autorităţilor.