Jurnalul.ro Special Declarațiile politice, transformate în exerciții de retorică electorală în Camera Deputaților

Declarațiile politice, transformate în exerciții de retorică electorală în Camera Deputaților

de Adrian Stoica    |   

De la Zelenski nu dorește pace, la independența energetică a României, de la scumpirea frigului din case la digitalizare și salvarea patrimoniului cultural al Ucrainei, toate sunt teme care îi preocupă pe parlamentarii români în această perioadă.

Săptămânal, în fiecare zi de luni, după încheierea ședinței în plen, deputații au un interval de timp dedicat declarațiilor politice. De ani, într-o sală dezolant de goală, unii deputați continuă să spere că se vor remarca prin declarațiile lor politice. Uneori acide, alteori populiste, pline de stereotipuri sau lacrimogene, toate fac parte din panoplia de discursurile tactice ale politicienilor români. O scurtă trecere în revistă a acestor declarații politice, așa cum sunt ele reținute în paginile Monitorului Oficial, ne dezvăluie niște politicieni aflați mereu într-o ofensivă pentru vrăjirea electoratului.

După discursului președintelui Ucrainei, Zelenski, adresat Parlamentului României, a fost și un deputat care l-a acuzat pe acesta că refuză pacea.

„Se zice că cele mai multe minciuni se spun în timpul războiului și după vânătoare. Zelenski le depășește în ambele cazuri. În vorbele lui înregistrate cine știe când, nu a pomenit cuvântul pace, în schimb se arăta foarte războinic, mizând pe viețile compatrioților, de pe un scaun confortabil. Probabil acesta se crede într-un joc video pe calculator sau în vreo scenă de film în care a jucat actorul Zelenski”, a fost declarația politică a deputatului independent (ales pe listele AUR) Mihai Ioan Lasca. „Transmiterea în Parlamentul României a unui filmuleț din partea acestui personaj care se ascunde «eroic» prin buncăre reprezintă o sfidare a poporului român, care nu dorește implicarea României în războiul altora”, a transmis de ex-deputatul AUR de la tribuna Parlamentului.

Guvernul minte poporul cu megawattul

Independența energetică este un al subiect aflat în această perioadă pe agenda politicienilor, deși conceptul, lansat de președintele american Nixon, a fost abandonat de mult, locul său fiind luat de securitatea energetică. Deputata neafiliată Anamaria Gavrilă (aleasă pe listele AUR) este preocupată însă de independența energetică și este convinsă că Guvernul minte poporul și nu are niciun plan pentru atingerea acestei ținte. „Ne-ați păcălit foarte mult timp că nu veniți să comunicați cu noi pentru că nu trebuie să știm încă. Adevărul este că nu aveți niciun plan, pentru că nici dumneavoastră nu știți, pentru că Guvernul pe care îl conduceți este caracterizat de incompetență, de haos și de slăbiciune”, a spus deputata în cadrul unei declarații politice.

Soluția energetică, asul din mâneca liberalilor

Soluția pentru rezolvarea problemelor energetice ale României a fost deja găsită de PNL, dacă este să ne luăm după declarația liberalului Alexandru Popa. Rămas fidel mottoului politic „Prin noi înșine pentru România!”, el ne-a anunțat de la tribuna Parlamentului că „PNL are soluții pentru asigurarea energetică a țării noastre pe termen lung”. Soluția o reprezintă investițiile în sistemul energetic, iar din acest punct de vedere Alexandru Popa nu a ratat ocazia să-și felicite colegul de partid, pe ministrul Energiei Virgil Popescu, care a venit cu soluții concrete de sprijin pentru acest sector.

Ceartă pe banii trimiși de diasporeni

Pentru deputatul USR Ștefan-Iulian Lőrincz o temă de atac politic la adresa PSD au fost banii trimiși acasă de românii care lucrează în străinătate. Deputatul USR, aflat la primul mandat, consideră că PSD are o ură față de români care este înscrisă în AND-ul acestui partid. Cum a ajuns la această concluzie, Ștefan-Iulian Lőrincz nu ne mai spune în declarația sa, dar el este convins că politica promovată de PSD îi motivează pe mulți să părăsească țara în căutarea unor condiții mai bune de trai. Statisticile arată că în perioada în care USR s-a aflat la guvernare, nivelul de trai al românilor s-a prăbușit constant, dar pentru Ștefan-Iulian Lőrincz acesta este un amănunt care trebuie trecut sub tăcere în bătălia politică.

„Costul găzduirii și al integrării sociale a refugiaților necesită costuri și mai mari”.

Marian Stoian, deputat PNL

„Militez să ne concentrăm cu toții, de pe acum, să ne canalizăm eforturile și să conlucrăm ca să generăm premisele necesare oportunităților viitoare de care să beneficiem ca stat”.

Ștefan Mușoiu, deputat PSD

Ucraina și patrimoniul ei cultural

În schimb, pentru deputatul PSD Ion Vulpescu o prioritate este salvarea patrimoniului cultural ucrainean. Acesta nu este primul apel lansat în acest sens de parlamentar, dar până acum subiectul nu a prins în societatea românească, a susținut acesta.

Mitul desființat de la tribuna Camerei

În schimb, parlamentarul PNL Nicolae Giugea este preocupat de soarta companiilor de stat și a susținut într-o declarație politică faptul că „mitul companiilor de stat neperformante este fals”. El a solicitat Executivului să aplice modelele economice de bună practică din statele dezvoltate care să aducă mai mulți bani la buget și să sprijine economia privată.

Guvernul să țină sub control prețul carburanților

Pentru Marius Eugen Ostafciuc, deputat PSD, o prioritate trebuie să fie ținerea sub control a prețurilor la carburanți. „Avem nevoie de noi măsuri pentru a reduce prețurile carburanților și pentru a-i ajuta pe operatorii economici să treacă peste acest val necontrolat al scumpirilor. Statul român trebuie să vină cu soluții pentru a sprijini economia, pentru a veni în ajutorul populației și al societăților afectate de majorarea prețurilor. În primul rând, statul trebuie să țină sub control majorarea prețurilor la carburanți, motivul principal al scumpirilor din ultimele luni”, a fost mesajul transmis de deputat Guvernului.

Nemulțumit că dispar simbolurile Constanței

Proiectul lui Vergil Chițac, primarul orașului Constanța, de a casa cele cinci vedete maritime care sunt amplasate la intrările în oraș și în zona gării, l-au nemulțumit foarte tare pe deputatul independent Dănuț Aelenei (ales pe listele AUR). „Constănțenii au ajuns la capătul răbdării și se întreabă, pe bună dreptate: ce va mai strica sau desființa acest edil, care își dorește să șteargă din memoria colectivă tot ce a fost realizat de primarii de dinaintea sa, sau sunt vizate terenurile pe care sunt amplasate vedetele?”, a fost întrebarea lansată de parlamentarul preocupat de simbolurile Constanței. 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri