Jurnalul.ro Ştiri Politică Degringolada din PSD îi clatină scaunul lui Dragnea

Degringolada din PSD îi clatină scaunul lui Dragnea

de Gabriela Antoniu    |   

PNL a încercat ieri revocarea din funcţie a preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, dar şi a vicepreşedintelui Florin Iordache. Deşi Opoziţia clamează victoria revocării celor doi, Dragnea şi Iordache rămân în funcţie, cel puţin până la un vot final, scandalul de ieri fiind doar rezultatul degringoladei din PSD. „Sub loviturile sistemului, ale lui Klaus Iohannis, PSD se clatină. Nu s-ar fi clătinat dacă ar fi fost un partid solid, fără probleme interne”, spune analistul politic Ion Cristoiu.

Liberalii şi-au clamat victoria, după ce, în urma refuzului preşedintelui de şedinţă, Florin Iordache, de a supune cererile PNL de revocare a sa şi a lui Liviu Dragnea din funcţii, au forţat votarea acestora. Astfel, vicepreşedintele PNL al Camerei Deputaţilor, Marilen Pirtea, a preluat la un moment dat conducerea şedinţei şi a supus la vot revocarea celor doi. Cererile au fost adoptate cu 112 voturi pentru, votul fiind exprimat prin ridicarea mâinii, nu electronic.
După acest vot, liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, a declarat că toate demersurile Opoziţiei respectă Regulamentul Camerei şi Constituţia şi că mai e nevoie doar de votul final pentru revocarea lui Dragnea şi Iordache de la conducerea Camerei.

În replică, Florin Iordache a explicat că în ofensiva împotriva lui Dragnea, PNL nu a respectat cerinţele minimale ale Regulamentului Camerei. "Orice solicitare a Opoziţiei va fi introdusă în şedinţa Biroului permanent. Biroul permanent constată că dacă această solicitare de revocare respectă cerinţa minimală, şi anume aceea ca liderul de grupului PSD să solicite acest lucru, va fi introdusă pe ordinea de zi a plenului. Colegul Suciu (n.r. liderul deputaţilor PSD) a confirmat că nu a solicitat nici revocarea mea, nici a domnului Dragnea”, a declarat Iordache.

Fostul premier Victor Ponta invocă însă precedentul Roberta Anastase, care a fost revocată în 2012 de la conducerea Camerei, la solicitarea USL, şi nu a PDL, partidul din care făcea parte, deşi Regulamentul Camerei prevedea şi atunci aceleaşi condiţii. El a susţinut că plenul este suveran.

Analistul politic Ion Cristoiu a declarat pentru Jurnalul că scandalul din Camera Deputaţilor nu ţine nici de Regulament, nici de legi, ci de dezastrul din coaliţia de guvernare. El a arătat că deşi PSD şi ALDE au câştigat alegerile cu o majoritate zdrobitoare cu ajutorul căreia putea muta România şi la Polul Nord, scandalul de ieri a arătat că această majoritate nu există. “Avem pe de o parte un Liviu Dragnea care se ascunde, şi îl deleagă pe Iordache, şi o situaţie care a fost posibilă numai pe fondul degringoladei din PSD. Din acest punct de vedere pare un plan bine pus la punct, un plan căruia PSD nu-i face faţă. Luni patru baroni locali şi-au anunţat plecarea din PSD la Pro România. Sigur nu a afectat catastrofal majoritatea, dar a afectat imaginea. La aceasta se adaugă faptul că PSD şi ALDE nu reuşesc să impună preşedintelui semnarea decretelor de numire a celor doi miniştri la Transporturi şi Dezvoltare, două ministere grele, situaţia lui Lazăr este la Klaus Iohannis care uite că nu vrea să facă nimic, situaţia de la DNA e şi ea undeva prin spaţiu interplanetar”, a afirmat Cristoiu.

„Avem la ora actuală imaginea unei degringolade care îşi are cauza în principal în managementul dezastruos al PSD de către Liviu Dragnea şi o resurecţie fără precedent a sistemului instituţiilor de forţă care s-a văzut în ostentaţia cu care generalii SRI s-au constituit în gardă pretoriană şi s-au dat în stambă de 1 Decembrie, şi în chemarea vicepreşedintei Camerei, Carmen Mihălcescu la DNA – Ion Cristoiu

Dragnea îl acuză pe Iohannis

Liviu Dragnea a declarat că tentativa Opoziţiei reprezintă "încă o încercare disperată şi eşuată de a prelua cu japca o instituţie a statului"." Este stilul lui Iohannis. Așa cum a luat cu japca și casele din Sibiu, așa vrea să ia cu japca și România. Ăsta e președintele nostru - Iohannis zapciul ", a declarat Dragnea. El a susţinut că "de câteva săptămâni bune unii membri ai PNL se laudă că il au în spate pe Iohannis, care îi protejează și încurajează să dea jos Guvernul și să revoce conducerea Camerei". Liderul PSD a mai spus că nu crede că chemarea la DNA a vicepreşedintei Camerei Mihălcescu (PSD) este pură coincidenţă. “Ca să rămână doar dl Pirtea, singurul care să conducă şedinţa de plen", a susţinut Dragnea.

Ce va urma

Ion Cristoiu nu crede că la un eventual vot Dragnea va fi debarcat deşi se pare că acesta principalul punct din plan, bazat pe influenţa SRI asupra unor lideri PSD. “Cred că degringolada va continua dacă PSD nu-şi revine, deşi e greu de presupus. Vor încerca să forţeze inclusiv o moţiune de cenzură. E clar că ne aflăm în faţa unei ofensive a sistemului de forţă condus de Klaus Iohanis. Preşedintele face parte dintr-un plan, din care a făcut parte şi plecarea celor patru deputaţi, de creare a unei imagini de criză politică, generată de guvernarea actuală”.

 

Subiecte în articol: revocare liviu dragnea
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri