Jurnalul.ro Sport Fotbal intern Deja se cerne sita pentru play-off

Deja se cerne sita pentru play-off

de Adi Munteanu    |   

„Invenția” pe care a adoptat-o Federația Română de Fotbal prin trecerea la un campionat cu 16 formații a început deja să arate scopul echipelor. Nimic diferit față de anii trecuți, când au fost tot trei-patru echipe care s-au poziționat sus, CFR, U Craiova, FCSB și FC Botoșani. Diferența față de sezonul trecut este traseul FCSB, care, la un moment dat, toamna trecută, împărțea ultimul loc al clasamentului cu Dinamo, însă odată cu revenirea accidentaților a revenit și echipa la vârful clasamentului. În rest, celelalte formații trag doar la un loc călduț, care să le scutească de emoțiile retrogradării.


Cum era de așteptat, primele trei candidate la titlu, CFR, Universitatea Craiova și FCSB au pornit lansat în noul sezon, arătându-și din start intenția de a se menține în vârful clasamentului. Până acum, fără greșeală a mers doar Craiova, însă în cele patru etape a întâlnit două echipe aflate într-o degringoladă totală, Astra și Viitorul, și două echipe la îndemână, Sepsi și Voluntari. 


Craiova așteaptă revenirea formei lui Dan Nistor

După rușinoasa eliminare din preliminariile Europa League de către cvasianonima Lokomotiv Minsk, oltenii se concentrează acum doar pe parcursul din campionat. În acest moment este lider cu maximum de puncte și cu un golaveraj bun, 9-2 după 4 meciuri, iar partidele grele vin abia pe la jumătatea lunii noiembrie, cu Botoșaniul, în etapa 11. Până atunci, juveții au meciuri cu FC Argeș, Politehnica Iași, Dinamo, Clinceni, Hermannstadt și Chindia. Teoretic, Universitatea ar trebui să aibă victorii pe linie după 10 etape. Mai mult, în această suită de partide accesibile, jucătorii lui Bergodi ar trebui să revină la jocul bun din primăvară. Se așteaptă revenirea formei lui Dan Nistor și, de asemenea, găsirea unui loc în teren pentru Andrei Ivan, de la care sunt mari așteptări.


La CFR Cluj mocnește ceva

Încă implicată în preliminariile pentru grupele Europa League, echipa lui Dan Petrescu a „comis” un pas greșit chiar pe teren propriu, 0-0 cu Sepsi. Prioritatea declarată este accederea în grupele cupelor europene și, momentan, lăsat pe locul doi parcursul din Liga 1. Dezvăluirea cum că clubul a acumulat datorii mari arată și nevoia de bani din Europa, banii de la UEFA fiind mult mai mulți decât cei din drepturile TV de la noi. Surse din club au spus că ar exista un conflict mocnit la club. Pe de-o parte, conducerea i-a stabilit obiectiv clar lui Dan Petrescu - accederea în grupele Europa League, de cealaltă parte Dan Petrescu cere jucători. Cum conducerea nu este dispusă să investească decât după ce echipa este deja în grupe, antrenorul este nevoit să se descurce cu ce are la dispoziție. Aceleași surse au mai spus că Petrescu va pleca, sau va fi demis, dacă ratează obiectivul european, diseară, în Suedia cu Djurgården.


FCSB așteaptă să i se vindece lotul

Echipa lui Gigi Becali trece printr-o gravă criză de efectiv în urma celor 14 jucători infectați cu noul coronavirus, plus accidentarea lui Florinel Coman, și a fost nevoită să apeleze la mulți jucători tineri de la echipa a doua. Culmea este că au pierdut, surprinzător, la Voluntari, cu cea mai bună formulă de echipă. Doar la meciul din Serbia 6-6 (5-4 la penalty-uri) și în meciul cu FC Argeș (câștigat cu 3-0) s-a improvizat. Aceeași echipă improvizată va fi aliniată și azi la meciul cu Slovan Liberec, care se va disputa la Giurgiu. Singura veste bună este aducerea unui portar cu experiență, Straton, pus pe liber de Dinamo, care să nu mai gafeze ca prea tânărul Ducan.


FC Botoșani, în nota obișnuită

Moldovenii au început sezonul la fel ca și anul trecut, însă marea dezamăgire a venit din cupele europene, eșecul de pe teren propriu cu macedonenii de la Shkendija i-au privat de un meci de gală cu Tottenham-ul lui Jose Mourinho. În campionat însă, echipa este în grafic și va fi cea de-a patra formație care va continua în play-off. Pentru celelalte două locuri ale grupei care luptă pentru titlu se vor strecura echipe fără pretenții la campionat sau la cupele europene, ci doar un loc călduț lipsit de grijile retrogradării. 


Voluntari și Mediaș stau la pândă

Anul trecut, echipele care au depășit pragul play-off-ului au fost Astra și Gaz Metan Mediaș. Dacă giurgiuvenii au mai încercat sezonul trecut să încurce apele la vârful clasamentului, scoțând chiar pe FCSB din lupta pentru titlu, medieșenii au făcut figurație, așa cum tot figurație a făcut și Sepsi Sf. Gheorghe în urmă cu două sezoane. Acum însă, Astra este în subsolul clasamentului, măcinată de conflictele cu patronul și, deși are în lot jucători ca Alibec sau Budescu, se pare că nu mai există entuziasm. 


Play-out-ul, o adunătură de echipe care vor să se salveze

Controversatul sistem de disputare a play-out-ului introdus din acest sezon va crea multe discuții. Va exista din nou regula înjumătățirii punctelor, doar că nu vor mai exista meciuri tur-retur, ci doar un meci acasă sau în deplasare, în funcție de niște criterii pe care le va stabili LPF. Sunt deja multe voci care critică acest system, însă mărirea numărului de echipe nu mai lasă date libere în calendar pentru încă 10 meciuri. În plus, anul viitor se va desfășura și EURO 2020, iar competițiile interne trebuie să se termine mai devreme. 

 


Jucăm în Europa Conference League și poate mai batem și noi pe cineva

De anul viitor, România nu va mai avea reprezentantă în Europa League decât dacă echipa campioană va reuși să treacă prin sita calificărilor, după ce va fi retrogradată din Champions League (competiție la care nu putem visa deocamdată). Vom avea însă trei echipe care vor juca în UEFA Conference League, un fel de Divizia C a cluburilor europene, unde nu ne putem întâlni cu echipe mari de pe continent, ci doar clasate pe locurile 5-6 în campionate mai puternice. Noi vom trimite locurile 2 și 3 plus câștigătoarea Cupei României. Însă locul 3, sau, după caz, locul 4 (în funcție de cine câștigă Cupa), va disputa un meci de baraj cu învingătoarea unui alt baraj, locul 1 și locul 2 din play-out. Președintele Burleanu a spus că astfel va ridica interesul echipelor din play-out să „tragă tare”, chit că nu ar mai avea emoții la retrogradare. Este adevărat că acest sistem se practică în Cehia și ușor diferit în Belgia, însă acolo nu se luptă pentru un loc de cupe europene echipe care trag să evite retrogradarea.

 

Nou-promovatele nu s-au acomodat

Cele două echipe venite din Liga 2 mai au nevoie de timp pentru acomodarea la cerințele Ligii 1. Atât UTA, cât și FC Argeș au debutat modest, fără nicio victorie în patru etape și cu golaveraj negativ. Dacă în cazul arădenilor s-ar întrevedea cât de cât speranțe în urma campaniei de achiziții, FC Argeș pare încă de pe acum condamnată la retrogradare împreună cu Chindia Târgoviște. Celelalte echipe de mijlocul clasamentului, Hermannstadt, Dinamo, Clinceni, Sepsi sau Viitorul nu și-au stabilit obiective mărețe, ci doar rămânerea în Liga 1. Dacă prind un loc de play-off, acesta ar fi un bonus.
 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri