„Produsele farmaceutice au devenit micropoluanți emergenți și reprezintă o preocupare globală tot mai mare, deoarece prezența lor a fost raportată în ecosisteme de apă dulce, râuri și oceane din întreaga lume”, spune cercetătorul Dara Orbach de la Universitatea Texas A&M-Corpus Christi (TAMU-CC).
În 2020, cercetătorii TAMU-CC care testau în mod obișnuit nivelurile hormonale ale delfinilor comuni au fost surprinși să găsească mai multe droguri farmaceutice în probele de țesut adipos ale cetaceelor.
Biologul TAMU-CC Anya Ocampos și colegii săi au trecut de atunci mostre de țesut de la 89 de delfini printr-un spectrometru de masă pentru a vedea cât de răspândită a fost această contaminare.
Cercetătorii au găsit fentanil - un analgezic de 100 de ori mai puternic decât morfina - în 24 dintre probe, inclusiv în toate specimenele post-mortem prelevate de la șase delfini care au murit. Sedativul meprobamat și relaxantul muscular scheletic carisoprodol au fost, de asemenea, găsite în grăsimea mamiferelor marine.
Deoarece delfinii nu beau apă de mare, este posibil ca aceștia să fi consumat substanțele chimice prin intermediul alimentelor sau să le fi absorbit prin piele. Mai mult, unele dintre probele de țesut cu droguri au fost prelevate de la delfini vii în 2013, ceea ce sugerează că acest lucru se întâmplă de ceva timp.
S-a constatat că mai mult de un sfert din râurile de pe Pământ conțin produse farmaceutice la niveluri mai mari decât cele considerate sigure pentru organismele acvatice, apele lor contribuind la concentrațiile de poluanți din mediul marin.
(sursa: Mediafax)