Jurnalul.ro Timp liber Culinar Delicatesa cultivată la Buzău. Reduce colesterolul și ajută sistemul imunitar

Delicatesa cultivată la Buzău. Reduce colesterolul și ajută sistemul imunitar

de Redacția Jurnalul    |   

Banca de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) Buzău are în curs de omologare și brevetare un soi nou dintr-o plantă cu întrebuințări alimentare, medicinale, ornamentale și melifere.

Leguma considerată delicatesă, care se cultivă și în România. "Hrana bogaților" ajută sistemul imunitar și scade colesterolul

Este una dintre cele mai vechi plante cultivate din lume, originară din Africa de Nord, Insulele Canare dar și Europa.

Cultivarea anghinarei este concentrată în SUA dar și în Italia, Spania și Franța. Totodată, California asigură acirca 100% din recolta Statelor Unite.

În România, anghinarea se cultivă de la șes până la zona de deal. Terenul trebuie sa nu fie argilos deoarece are nevoie de umiditate dar și de lumină. Se pot obține mai multe recolte anual. Cele mai bune condiții de creștere și dezvoltare sunt în zonele de câmpie din sudul, sud-vestul și estul țării.

Anghinarea este o plantă erbacee, perenă,  legumicolă, alogamă, entomofilă, meliferă, cu un sistem radicular viguros, care pătrunde adânc în pământ. În partea superioară a rădăcinii formează nişte lăstari la baza cărora cresc rădăcini subţiri, potrivit brgv.ro.

Columna, noul soi de anghinare

BRGV Buzău  are în curs de omologare și brevetare un soi nou de anghinare, denumit provizoriu Columna care se află în anul 1 de testare la ISTIS.

Soiul de anghinare Columna are întrebuințări alimentare, medicinale, ornamentale și melifere, dar este considerată mai ales o delicatesă culinară. 

De la anghinare se consumă solzii cărnosi și suculenți, cel mai apreciat și utilizat în gastronomie fiind receptaculul floral. Recoltarea calatidiilor se realizează începând cu luna iulie continuând până la venirea înghețului.

Planta a fost considerata ”hrana bogaților”, acum fiind apreciată și consumată  în zona mediteraneeană.

În medicina naturistă este apreciată ca un bun stimulator al sistemului imunitar datorită conținutului de inulină, fiind recunoscută pentru beneficiile asupra ficatului, inimii și nivelului de colesterol.

Din semințe, frunze, tulpini și rădăcini se extrag nutrienți și substanțe bioactive folosite în tratarea diverselor afecțiuni. Anghinarea are valoare apicolă fiind o plantă meliferă, iar din perspectivă ornamentală, soiul Columna prezinta rol estetic, decorativ, ce impresionează privirea prin contrastul dintre vigoarea și mărimea frunzelor zimțate și delicatețea și culoarea florilor violacee.

Cum se consumă

Se întrebuinţează în stare crudă, sub formă de salate, ori preparată cu diferite sosuri.

Receptaculele florale şi nervurile principale ale frunzelor au un conţinut ridicat de hidraţi de carbon şi substanţe aromatice, care dau gust plăcut. Anghinarele tinere, consumate crude, sunt digerabile şi sunt indicate în problemele digestive.

Conține cinarină, oxidaze, polifenoli, flavone, vitaminele A, B, C, mangan, fosfor, fier, lipide, zaharuri și este și o importantă sursă de fibre, de inulină – substanță care stimulează sistemul imunitar, facilitează tranzitul intestinal, crește asimilarea magneziului și a calciului în organism.

Valori nutriționale/100 g:  Calorii – 60 kcal; Proteine – 4 g; Carbohidrati – 19 g; Fibre – 9,1 g; Calciu – 76 mg; Fier – 2,2 mg; Potasiu – 595 mg; Sodiu – 160 mg; Fosfor – 12%  din DZR​; Vitamina A – 267 UI; Vitamina C – 25% din DZR; Vitamina K – 24% din DZR; Vitamina B1 – 6% din DZR.

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri