Jurnalul.ro Cultură Carte Delicii pentru juniori (și nu numai). ​​​​​​​9 cărți pentru copii

Delicii pentru juniori (și nu numai). ​​​​​​​9 cărți pentru copii

de Florian Saiu    |   

Semnalăm mai jos, întru bucuria fetelor și băieților pasionați de lectură, câteva titluri captivante. Cercetați, alegeți și descoperiți tainele lumii! Îndemn valabil și pentru părinții care nu știau, de pildă, că Alexandru Macedon a părăsit Asia într-un butoi cu miere...

1. Arborii

Autori: Piotr Socha și Wojciech Grajkowski 

Editura: Frontiera

Traducere: Ioana Diaconu-Mureșan

Arborii sunt cele mai mari organisme vii de pe Pământ. Uriași sau subțiri, obișnuiți sau bizari, arborii sunt parte nu doar din natură, ci și din istoria și cultura noastră.

Care este cel mai înalt arbore din lume? Dar cel mai bătrân? De cât timp există arborii și cât de mult pot trăi? Care sunt cei mai cunoscuți arbori fantastici din povești? Ce legende știm despre arborii sacri? Cum putem citi istoria lumii în inelele unui arbore bătrân?

La toate aceste întrebări și la multe altele găsiți răspunsuri detaliate în această excepțională enciclopedie ilustrată. Toate informațiile sunt însoțite de planșe ilustrate în culori vibrante.

2. Albinele

Autori: Piotr Socha

Editura: Frontiera

Traducere: Ioana Diaconu-Mureșan

Observați albinele de aproape, aruncați o privire în stup, familiarizați-vă cu obiceiurile lor. Știați că, uneori, albinele dansează? Dar că Alexandru Macedon, după ce a murit, a fost transportat într-un butoi de miere, pentru a fi conservat pe tot parcursul drumului extrem de lung spre casă? Știți cine a fost înțepat de 2.444 de ori de albine și a supraviețuit? La toate aceste întrebări și la multe altele găsiți răspunsuri detaliate în această excepțională enciclopedie ilustrată.

3. 1984. Romanul grafic

Autor: George Orwell

Adaptare și ilustrații: Fido Nesti

Editura: Polirom

Traducere: Dana Crăciun

Graţie talentului şi imaginaţiei artistului Fido Nesti, romanul deja clasic al lui Orwell îşi află prima adaptare grafică. 1984 spune povestea lui Winston Smith, captiv într-o lume a opresiunii absolute.

În Oceania, să gândeşti cu capul tău e o crimă. Într-o societate în care minciuna a fost instituţionalizată, Winston se revoltă şi, în nevoia lui de adevăr şi libertate, îşi riscă viaţa atunci când se îndrăgosteşte de o colegă, frumoasa Julia, şi hotărăşte să se întoarcă împotriva puterii conducătoare. Publicată în 1949, profeţia terifiantă a lui Orwell prinde viaţă în acest extraordinar roman grafic pe care n-ar trebui să-l ocolească nici cei mici, nici cei mari.

4. Trei zile nemaipomenite

Autoare: Ioana Pârvulescu

Editura: Humanitas

Ilustrații: Anca Smărăndache

„Când eram mică de tot, chiar mai mică decât voi, dragii mei cititori mici, m-am împrietenit cu o veveriță. Este una dintre cele mai frumoase amintiri din viața mea, și din ea s-a născut povestea asta. Ca în Prinț și cerșetor, și în cartea mea se face un schimb: aici, o fetiță devine veveriță și trăiește într-o pădure, iar veverița devine un copil ca oricare altul și merge la școală. Vă închipuiți prin câte întâmplări nemaipomenite trec amândouă, și fata, și veverița! Vă invit să le citiți, mai bine zis să le trăiți alături de ele, cu Bukurie!“, Ioana Pârvulescu

5. Ce fac sentimentele când nu le vede nimeni

Autoare: Tina Oziewicz

Ilustrații: Aleksandra Zajac

Editura: Frontiera

Traducere: Ioana Diaconu-Mureșan

Ce fac sentimentele când nu le vede nimeni? Să privim această galerie de personaje simpatice (prefăcându-ne că nu le vedem). Iată ce vedem! Curiozitatea se cațără întotdeauna cât de sus poate. Bucuria țopăie pe trambulină. Recunoștința tricotează un pulover (care încălzește). Nesiguranța umblă cu un lanț gros de chei în mână, pentru toate cuștile pe care le construiește. Frica se ascunde într-o cutie ruginită de sub un dulap. Dragostea este electrician și iluminează toată încăperea…

31 de sentimente ne așteaptă să le cunoaștem în această carte simplă și emoționantă a scriitoarei poloneze Tina Oziewicz. Autoarea și-a imaginat că sentimentele au un chip și o poveste. Seamănă cu niște creaturi care au o viață a lor, secretă. Dar seamănă foarte mult și cu noi, desigur, pentru că toate locuiesc în interiorul nostru și pun pe rând stăpânire asupra noastră.

Ilustrațiile delicate ale Aleksandrei Zajac fac loc unor detalii care spun singure o întreagă poveste. De pildă, papucelul roșu care alunecă dintr-un picior mulțumit. Sau pantalonașii ridicați în vârf de steag de libertatea care navighează în largul mării.

O carte glumeață și plină de căldură, care îi invită pe copii și pe părinți să reflecteze la lumea noastră interioară și să înțeleagă mai bine sentimentele.

6. Când am devenit oameni

Autor: Michael Bright

Ilustrații: Hannah Bailey

Editura: Humanitas

Traducere: Matei Măceșaru-Szörényi

Din această carte excelent documentată și minunat ilustrată veți afla o sumedenie de lucruri despre povestea fascinantă a devenirii și transformării noastre ca specie. Veți întâlni termeni noi precum „australopitec“, „ADN“ și „artă rupestră“. Veți călători în trecut alături de omul de Neanderthal și mai apoi alături de Homo sapiens, veți făuri primele unelte, veți descoperi focul, limbajul și importanța unui adăpost sigur. Veți străbate întinsul mărilor și oceanelor, veți afla cum se îmbrăcau strămoșii noștri, ce mâncau, cum se împodobeau și cât de mult au însemnat pentru noi, ca specie, inventarea roții și, mai târziu, a tiparului. Suntem, aici și acum, oameni puternici și inteligenți. Dar oare evoluția noastră s-a încheiat? Și dacă nu, oare ce urmează?

7. Cu Ilie prin galaxie

Autor: Claudiu Tănăselia

Editura: Corint

„Cu Ilie prin galaxie. Carte de astronomie” se dorește a fi un ghid pentru cei care vor explora în viitorul nu prea îndepărtat Luna, Marte sau alte corpuri cerești, precum și pentru cei care vor doar să înțeleagă mai bine Universul. Copiii vor descoperi, alături de Ilie (viitor cosmonaut) și Matilda (contemporană cu Iuri Gagarin, expertă în zboruri), diverse informații și curiozități despre Pământ și Soare, despre sateliți naturali și artificiali, despre constelații și comete, despre rachete și stații spațiale, despre cum putem ajunge pe alte planete și ce vom găsi acolo. Despre spațiu, ultima frontieră!

Mai mult decât o carte de astronomie, lucrarea se constituie într-o colecție de scurte lecții necesare copiilor curioși, viitorilor oameni de știință sau chiar viitorilor exploratori ai spațiului.

Volumul urmărește îndeaproape și conținuturile programei școlare elaborate de Ministerul Educației în parteneriat cu Agenția Spațială Română (ROSA), ca urmare se poate utiliza ca „manual” pentru disciplina opțională Start în aventura cunoașterii Universului, care se adresează elevilor din ciclul primar. 

8. Băiatul-flamingo

Autor: Michael Morpurgo

Editura: Nemira

Un roman de referință al scriitorului Michael Morpurgo, plasat în peisajul unic al ținutului Camargue din sudul Franței, pe fundalul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Lorenzo, un băiat autist, își duce viața alături de părinții lui și de flamingii care trăiesc în împrejurimi. Deși nu înțelege multe lucruri, știe să vindece animalele. Adoră rutina și muzica și în fiecare săptămână se duce cu mama la târg, să dea o tură călare pe căluțul caruselului din oraș.

Dar, într-o bună zi, sosesc naziștii cu armele lor și preiau controlul asupra orașului. Un soldat împușcă și rănește grav un flamingo. Ba mai rău, îndrăgitul carusel este distrus. Universul acestui băiat vulnerabil se năruie cât ai clipi.

Printre naziști există însă un personaj amabil, un militar, el însuși tată, profesor de meserie. Vor reuși oare Lorenzo și Caporalul să îndrepte împreună răul făcut asupra vieții lor și asupra întregului oraș?

 „În ziua aceea, când a ieșit din șopron, Lorenzo și-a întins aripile și a alergat prin curte, în lumina soarelui, țipând fericit. Apoi a venit la mine, mi-a ridicat brațele, le-a întins larg și le-a mișcat în sus și în jos. Îmi făcea aripi din ele. Am știut îndată ce vrea să fac. Deveneam și eu un flamingo, cu aripile întinse ca ale lui, țipând și zburând la fel ca el. Nu ne jucam, nici nu ne prefăceam. Eram și eu un flamingo. Alergam ca un flamingo. M-am ridicat și am zburat după Lorenzo.

- Zboară, flamingo, zboară…!”

9. Miraculoasa viață uitată a lui Iris Cartier

Autor: Flavius Ardelean-Bachmann

Ilustrații: Radu Răileanu

Editura: Polirom

Lângă un oraș trist și fără nume se află orfelinatul doamnei Kralle, unde trăiește orfana Iris împreună cu păpușa ei, Siri. Traiul acolo e tare nefericit pentru fetiţă fiindcă doamna Kralle nu o place și ceilalţi copii o cred o ciudată. Însă, când Iris descoperă o perlă magică în pieptul lui Siri și suflă peste ea, i se arată o lume miraculoasă: Teatrul Cartier cu păpușile sale adormite. Cu ajutorul doamnei Kah și al domnului Wuh, creaturi de praf și de rugină, Iris pornește în căutarea Suflului Vieţii prin universul subteran păzit de zeiţa Mamamana. Lumini și umbre, iubire și ură, adevăr și minciună, oameni curajoși și monștri înfricoșători – Miraculoasa viaţă uitată a lui Iris Cartier este povestea fascinantă a descoperirii de sine, iar Iris e fiecare dintre noi.

„Romanul lui Flavius Ardelean-Bachmann te transpune de la primele pagini într-un film de animaţie al lui Miyazaki: un univers întunecat, în care umbrele prind viaţă, iar memoria ascunde, nu revelează. Iris, personajul principal, fetiţa care dă viaţă păpușilor, trăiește într-o lume ostilă, din care se refugiază într-o existenţă paralelă, totuși familiară. Este o carte înrudită cu Alice în Ţara Minunilor, dar și cu Pinocchio - Flavius Ardelean-Bachmann stăpânește arta suspansului, dar și secretele unei proze «pentru copii» de mare calitate: știe că o asemenea proză trebuie să arate lumea așa cum e - plină de umbre, bântuită de întuneric și demoni.” (Bogdan-Alexandru Stănescu)

 

 

 

Subiecte în articol: Alexandru Macedon
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri