Jurnalul.ro Editoriale Despre cât de scump va fi 2022

Despre cât de scump va fi 2022

de Daniel Apostol    |   

Economiști din întreaga lume se întreabă „unde ar putea ajunge inflația în 2022?”, făcând ca aceasta să pară a fi principala amenințare economică a anului următor. Potrivit revistei The Economist, suntem în fața unei bifurcații. Pe un drum, creșterea prețurilor se domolește de la lună la lună și astfel spre sfârșitul anului inflația ar ajunge la un ritm „normal” de 2%. Pe celălalt drum însă, prețurile de consum ar crește cu aceeași intensitate cu care au făcut-o în 2021, iar inflația va rămâne la cote ridicate tot cursul anului următor.

 

Într-un recent articol tradus în limba română, economistul Jim O’Neill sublinia că inflația se numără printre problemele cele mai urgente și de actualitate, altele decât pandemia COVID-19. Iar analiștii agenției Bloomberg, trecând în revistă cele mai mari riscuri economice ale lui 2022, menționau că, la întrebarea „ce ar putea merge prost în 2022?”, un răspuns cert este „inflația”, printre alte posibile răspunsuri precum „Omicron”, „prăbușirea Evergrande în China”, „o nouă criză euro”, „scumpirea alimentelor în Orientul Mijlociu”, „creșterea ratei dobânzii”, „tensiunile dintre Rusia și Ucraina”. 

O mare parte din presiunile inflaționiste de astăzi pot fi legate în continuare de viteza redresării în multe economii, dar și de întreruperile mari, încă persistente, în lanțurile de aprovizionare. Creșterea temerilor legate de inflație în 2022 „umbrește o revenire economică robustă”, arată și S&P Global Ratings în perspectivele economice construite pentru primul trimestru al anului următor. Pandemia continuă să facă ravagii în unele părți ale lumii, dar deși răspândirea virusului nu e controlată pe deplin, iar impactul său economic a scăzut în mod clar, redresarea economică a condus la îngrijorări cu privire la inflație.

Gândirea inițială - spun experții S&P - a fost că va exista o creștere modestă și temporară a inflației la începutul anului 2021, pe măsură ce economiile se vor redeschide; cu toate acestea, evenimentele s-au dovedit diferite. Presiunile asupra prețurilor au persistat și s-au extins mai mult decât se aștepta. Indicele cheltuielilor de consum personal din SUA a crescut la maximul ultimelor trei decenii, iar indicele armonizat al prețurilor de consum din zona euro a atins la rândul său un maxim istoric. În țările emergente, inflația a continuat să crească, mai ales reflectând prețurile energiei.

Și dezbaterea este acum dacă inflația este tranzitorie și se va atenua treptat, sau dacă este persistentă și necesită un răspuns politic mai devreme decât era planificat. Nimeni însă nu se hazardează încă să spună „cât de scump” va fi 2022.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri