Nu de puţine ori platourile de filmare s-au transformat în secene sângeroase. Începând cu John Wayne, care a murit după ce a filmat Cuceritorul şi terminând cu Harrison Ford, care şi-a rupt glezna în timp ce lucra la pelicula "Războiul Stelelor", zeci de actori au suferit accidente grave, unele chiar fatale.
Cuceritorul - sfârşitul pentru John Wayne. Din cele 220 de persoane care au lucrat la filmul "Cuceritorul” (1956), 91 s-au îmbolnăvit de cancer din cauza radioactivităţii. 46 dintre ei, printre care John Wayne, Susan Hayward şi regizorul Dick Powell, au murit din acestă cauză, în timp ce actorul Pedro Armendariz s-a împuşcat când a aflat că e pe moarte. Nu s-a aflat cauza îmbolnăvirilor, însă cea mai plauzibilă ipoteză a fost faptul că locurile în care s-a filmat au devenit radioactive în urma testării unor bombe atomice în statul Nevada. Ca un făcut, filmul a fost atât de prost, încât producătorul Howard Hughes a cumpărat toate copiile şi a refuzat distribuirea filmului.
„Corbul” (1994) a fost ultimul film al lui Brandon Lee, fiul lui Bruce Lee. Pe 31 martie 1993, el filma o scenă în care personajul lui era împuşcat. Se folosea un glonţ fals, fără carcasa metalică, dar un alt glonţ rămăsese în armă şi astfel Lee a fost împuşcat în abdomen şi a murit după 12 ore.
În timpul filmărilor la „Twilight Zone: Filmul” (1983), elicea unui elicopter l-a decapitat pe actorul Vic Morrow şi a omorât doi copii care făceau parte din distribuţie.
Pe platourile de filmare ale peliculei Triplu X, dublura lui Vin Diesel a murit, zdrobindu-se de un pod. Tragic este că Harry O’Connor nu a fost mulţumit de cum ieşise o scenă, astfel că a decis să o repete, ceea ce i-a fost fatal.
La filmările „Top Gun” (1986), pilotul Art Scholl s-a prăbuşit cu avionul la finalul unei scene. În timpul ultimei sale acrobaţii, Scholl a avut o problemă cu avionul şi s-a prăbuşit în Oceanul Pacific.
Şi "Troia" (2004) a fost o producţie ghinionistă. Un membru al echipei de filmări şi-a rupt piciorul în timpul filmărilor şi a murit la câteva zile din cauza complicaţiilor. Însuşi Brad Pitt a avut probleme, rupându-şi tendonul lui Achile, culmea, în filmul în care îl interpreta pe… Achile.
Simpatica Halle Berry era să orbească după ce resturile unei grenade care a explodat i-au intrat în ochi, în timpul filmărilor pentru "Să nu mori azi". Actriţa a mai avut şi alte probleme: şi-a rupt piciorul când lucra la „Atlasul Norilor“ şi şi-a fracturat mâna pe platourile de filmare ale peliculei „Gothika“.
Nici „Harry Potter“ nu s-a lăsat fără victime. Dublura actorului Daniel Radcliffe, David Holmes, a rămas paralizat de la brâu în jos în urma unei explozii ce a avut loc în timpul repetiţilor.
Johnny Knoxville, din „Jackass“, trebuie să folosească o sondă de două ori pe zi după ce a încercat să facă un salt pe spate de pe o motocicletă şi şi-a rupt uretra. Şi colegul său, Ryan Dunn, a păţit-o: prima dată a căzut de pe cal şi s-a lovit la cap, după care, în 2011, a murit într-un accident de maşină.
George Clooney s-a lovit atât de tare la coloană ca urmare a unui accident din timpul filmărilor pentru producţia „Syriana“, din 2005, încât a fost la un pas să se sinucidă. „La un momentdat m-am gândit: Nu pot să trăiesc aşa“, a spus Clooney pentru revista Rolling Stone.
În timpul filmărilor pentru "Acvila legiunii a IX-a", actorul Channig Tatum a fost nevoit să intre într-un râu îngheţat. Ca să-l încălzească, un membru al echipei i-a urnat din greşeală apă clocotită în pantaloni. Tatum a furit arsuri severe în zona intimă.
Jackie Chan, actorul care îşi face singur scenele periculoase, a avut parte de atât de nenumărate accidentări. În 1980, în timpul unei scene din „Armura divină“, a sărit de pe un castel şi s-a lovit la cap atât de rău, încât o bucată din osul cranian i-a atins creierul.
Cel mai recent accident pe platouri l-a suferit Harrison Ford. În timpul filmărilor pentru „Războiul stelelor VII“, interpretul lui Han Solo a fost lovit de o uşă hidraulică a unei navete şi şi-a fracturat glezna.
Fotografii: Georges Biard