Jurnalul.ro Ştiri Externe Dezvăluiri BOMBĂ dintr-o țară UE. Paradis fiscal pentru multinaționale și mafie

Dezvăluiri BOMBĂ dintr-o țară UE. Paradis fiscal pentru multinaționale și mafie

Aproximativ 55.000 de firme fantome, înființate de companii multinaționale, milionari și grupări mafiote, funcționează sunt înregistrate în Marele Ducat al Luxemburgului datorită taxelor mici, arată o anchetă din presa internațională, citată de EFE. Acuzată că este paradis fiscal pentru eludarea impozitelor în alte state, autoritățile din această țară resping afirmațiile. 

Ancheta "OpenLux" va apărea sub formă de serial, în această săptămână, în ziarul francez Le Monde. 

Printre numele vehiculate sunt: sportivul Tiger Woods, cântăreața Shakira, actorii Angelina Jolie și Brad Pitt, famiia Hermes, prințul moștenitor al Arabiei Saudite, companiile Amazon, KFC, Kering, LVMH.

Pe lângă acestea, mai există fonduri care provin din activități infracționale ale mafiei ruse și calabreze.

"Această anchetă confirmă faptul că Marele Ducat este, în pofida a ceea ce afirmă autorităţile luxemburgheze, un autentic paradis fiscal, între City-ul din Londra şi Insulele Virgine Britanice. Circa 90% din aceste societăţi sunt controlate de persoane din afara țării'', scrie Le Monde. 157 de naționalități sunt reprezentate în milioanele de documente analizate. 

Franța, în top

Pe primul loc se află Franța, cu peste 17.000 de firme înregistrate în Luxemburg. Unele dintre acestea dețin proprietăți de lux, cum este un situația unui castel al prințului saudit Mohammad bin Salman, vila Angelinei Jolie şi a lui Brad Pitt din sud-estul Franţei, dar și multe imobile de pe Coasta de Azur și din Paris. La acestea se adaugă și mari companii, precum Decathlon, JCDecaux, Yves Rocher.
Dintre cele 50 de familii cele mai bogate din Franţa, 37 îşi structurează companiile, patrimoniul şi investiţiile prin intermediul a zeci de holdinguri luxemburgheze, cum este cazul familiei Hermes.

''Situația Franţei nu este unică. Prin intermediul societăţilor luxemburgheze, fonduri de investiţii anonime cumpără părți întregi de oraşe, precum Berlin sau Londra, ducâmd la creșteri mari ale preţurilor imobiliare, fără a fi indentificabile şi fără a plăti impozite'', scrie Le Monde.

Alte proprietăți înregistrate în Luxemburg sunt iarhturi, avioane, elicoptere, opere de artă, drepturi de autor. 

Ancheta a scos la iveală 65.000 de beneficiari ai acestui paradis fiscal, dintre care 279 de milionari din clasamentul Forbes. 

Investigația s-a putut realiza datorită unei directive UE din 2018  care a stipulat crearea de registre publice ale proprietăților și societăților din statele membre. Aceasta a fost dată după scandalul ''Panama Papers'', care a dezvășuit schemele prn care unii miliardari ai planetei își ascundeau averile pentru a nu plăti taxe și impozite. 

''Luxemburg-ul respinge afirmaţiile din aceste articole şi descrierea total neadevărată a ţării şi a economiei sale. Aplicăm toate reglementările și standardele de transparență internațonală pentru schimbul de informaţii în chestiuni fiscale şi combaterea evaziunii fiscale. Nu oferim un regim fiscal favorabil companiilor multinaţionale, nici companiilor digitale, care trebuie să se supună aceloraşi norme şi legislaţii ca în cazul oricăror altor companii'', a transmis guvernul acestei țări. Totodată, autoritățile afirmă că UE și OCDE ''nu au identificat niciun regim sau practică fiscală în Luxemburg care aduce prejudicii'', și se iau măsuri continue pentru combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului.

Economia Marelui Ducat are atribuit un rating AAA și este unul fintre principalele centre financiare internaționale din Europa. 

Luxemburg a fost una dintre primele ţări din Europa care a creat un registru public al beneficiarilor finali (UBO).

Subiecte în articol: luxemburg paradis fiscal
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri