Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Dezvoltatorii îşi reduc afacerile

Dezvoltatorii îşi reduc afacerile

de Daniela Ivan    |   

Creşterea preţului locuinţelor, precum şi majorarea ratelor i-au făcut pe cumpărători să devină mult mai precauţi atunci când îşi achiziţionează o casă.

Igor Postovanu, preşedinte al APAIR, Asociaţia Profesională a Agenţilor Imobiliari din România, spune că a avut clienţi care erau decişi să cumpere, dar care au renunţat din cauza unei diferenţe de preţ de 2.000-3.000 de euro. Şi dezvoltatorii imobiliari au început să construiască mai puţin, mai ales în Bucureşti, unde sunt de vânzare cele mai multe apartamente.

Piaţa imobiliară este marcată, în momentul de faţă, de  circumspecţie din partea cumpărătorilor şi de îngrijorare legat de ceea ce se va întâmpla, a declarat Igor Postovanu, pentru imobiliare.ro. Oamenii sunt speriaţi, pe de o parte, de creşterea ROBOR, iar, pe de altă parte, de cea a cursului euro. Pentru mulţi români, ambii factori au ca efect direct scăderea sumei pe care o pot împrumuta de la bancă – în vreme ce alţii, aflaţi până acum la limită, poate că nici nu se mai încadrează la sumele de care au nevoie, a mai precizat Igor Postovanu într-un articol publicat recent pe imobiliare.ro.

În consecinţă, dezvoltatorii imobiliari şi-au redus şi ei activitatea. Datele de la Institutul Naţional de Statistică arată o stagnare a livrărilor de locuinţe noi şi previzionează o scădere a construcţiilor de ansambluri rezidenţiale în următorii ani.

Cele mai recente informaţii publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că în trimestrul întâi al anului 2018 au fost date în folosinţă, la nivel naţional, un total de 10.273 de locuinţe, un plus de 189 locuinţe faţă de perioada similară a anului anterior. În şase judeţe ale ţării s-au construit peste 500 de locuinţe. Judeţul Cluj are ponderea cea mai mare (15,5%) în totalul locuinţelor terminate în trimestrul I 2018, urmat de: Timiş (10,5%), Ilfov (9,7%), Bucureşti (6,4%), Constanţa

(5,5%) şi Sibiu (5,4%).

Potrivit celui mai recent raport de piaţă publicat de Analize Imobiliare, volumul livrărilor din 2017 s-a situat cu mai bine de 10% sub estimările iniţiale – acestea vizau atingerea unui volum de 60.000 de unităţi, foarte apropiat de cel din anul 2008 (circa 64.000 de locuinţe).

670 milioane de lei. Cu atât a scăzut valoarea lucrărilor de construcţii rezidenţiale în trimestrul I din 2018, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Valoarea a coborât la 1,5 miliarde de lei, de la 2,1 miliarde de lei.

Preţurile apartamentelor şi-au continuat tendinţa ascendentă în primele trei luni ale lui 2018, însă majorările sunt semnificativ mai reduse comparativ cu perioada similară a anului trecut. În Cluj-Napoca, spre exemplu, marja de creştere se situează la mai puţin de jumătate faţă de 2017.

Investitorii imobiliari nu se mai grăbesc să construiască pe bandă rulantă, arată datele de la Statistică. În primele trei luni ale acestui an, au fost eliberate numai 22 de autorizaţii de construire pentru clădiri cu mai multe locuinţe, în condiţiile în care pe parcursul anului trecut au fost aprobate 113 de autorizaţii pentru ansambluri rezidenţiale. Din ce în ce mai mulţi români aleg să-şi construiască individual locuinţe în localităţile limitrofe sau apropiate de marile oraşe. În trimestrul I 2018, au fost eliberate 8.117 autorizaţii de construire, din care cele pentru clădiri cu o locuinţă au reprezentat 89,6% din total. Cele

mai multe solicitări au fost pentru zona rurală (4.866), restul de 2.402 vizând mediul urban.

Subiecte în articol: dezvoltatori afaceri
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri