Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Diabeticul trebuie să se păzească şi de creşterea grăsimilor în sânge

Diabeticul trebuie să se păzească şi de creşterea grăsimilor în sânge

de Florin Condurateanu    |   

O perdea de ceaţă blochează înţelegerea adevărului complet cu privire la diabet. Dacă îi întrebie pe 10 bolnavi de diabet de ce risc se feresc toţi 10 răspund fără ezitări că nu se înfruptă din dulciuri, din produse cu mult zahăr.  Realitatea despre maladia diabet este percepută trunchiat, pentru că diabeticul trebuie să cenzureze şi alte alimente.

 

Un medic de diabet, boli de nutriţie, suferinţe metabolice răspunde așa la întrebarea  “Pot să beau două căni de lapte în loc de una”: „Dacă bolnavul de diabet consumă 2-3 căni de lapte, când i se recomandă doar un pahar, trebuie să renunţe la cele două ouă maxim permise pe săptămână”. Indicaţia medicală este justificată printr-un aspect mai puţin cunoscut de lume, și anume că diabetul este o dereglare a tuturor metabolismelor, nu numai a metabolismului glucidelor; se strică şi metabolismele proteinelor, al lipidelor. Bolnavul de diabet trebuie să ţină în frâu nu numai glicemia, consumul de dulciuri, ci şi grăsimile, proteinele, ca să nu crească şi colesterolul, procentul de grăsimi din sânge ce strâmtează vasele prin depuneri de plăci de grăsime pe pereţii vaselor. Diabetul atacă în principal vasele mici, dar şi vesele mari. De aceea suferindul de diabet trebuie să limiteze laptele, lactatele, şi când mănâncă brânzeturi, acestea trebuie să fie degresate, ca şi laptele de altfel. Dulciurile concentrate chiar trebuie să fie rarităţi, la ocazii speciale.

 

Cumpătare trebuie să existe la diabetic şi în privinţa altor carbohidraţi, cu resitricţii la patiserie, paste, cartofi, mazăre, fasole boabe. Însă sunt permise şi 1-2 felioare de pâine pentru că pâinea este din categoria de carbohidarţi cu absorbţie lentă, deci fără degajare masivă de dulce.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri