Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Dieta pentru bolile autoimune. Alimente care trebuie evitate. Ce preparate poți să consumi

Dieta pentru bolile autoimune. Alimente care trebuie evitate. Ce preparate poți să consumi

de Redacția Jurnalul    |   

Anticorpii au rolul de a ataca celulele străine ori dăunătoare organismului. Însă unele persoane dezvoltă afecțiuni autoimune, în care sistemul imunitar produce anticorpi care atacă celulele și țesuturile sănătoase.

Simptomele bolilor autoimune includ oboseală, dureri articulare sau abdominale, diaree, amețeli, leziuni ale țesuturilor și nervilor. Printre cele mai frecvente sunt tiroidita Hashimoto, artrita reumatoidă, lupus, sindromul intestinului iritabil, diabetul de tip 1 și psoriazisul

Afecțiunile automine sunt provocate de mai mulți factori, printre care predispoziția genetică, infecția, stresul, inflamația, medicamentele.

Un plan de dietă cu protocol autoimun (AIP) poate fi similar cu dieta paleo, dar este mai strict. Dieta AIP se concentrează pe o alimentați despre care se crede că ajută la vindecarea intestinului și, în cele din urmă, reduc inflamația și simptomele bolilor autoimune.

Eliminarea alimentelor inflamatorii

 este de eliminare a alimentelor și medicamentelor despre care se crede că ar putea provoca inflamații intestinale, dezechilibre între nivel de bacterii bune și rele din intestin sau un răspuns imunitar.

Se evită astfel cerealele, leguminoasele, nucile, semințele, ouăle și lactatele, dar și tutunul, alcoolul, cafeaua, uleiurile, aditivii alimentari, zaharurile rafinate și procesate și anumite medicamente, cum sunt antiinflamatoare nesteroidiene, respectiv ibuprofenul, naproxenul, diclofenacul și aspirina în doze mari.

Reintroducerea alimentelor

Odată ce apare o îmbunătățire măsurabilă a simptomelor și a stării generale de bine, poate începe faza de reintroducere treptată a alimentelor care au fost evitate, în funcție de toleranța persoanei.

Dacă nu apare niciun simptom timp de 5-6 zile, pse poate reintroduce alimentul testat în dietă și rse repetă acest proces în 5 pași, cu un nou aliment.

Alimente evitate

Cereale: orez, grâu, ovăz, orz, secară etc., precum și alimentele derivate din acestea, cum ar fi pastele, pâinea și cerealele pentru micul dejun

Leguminoase: linte, fasole, mazăre, arahide, și derivate din acestea, cum sunt tofu, tempeh, imitații de carne sau unt de arahide

Legume Nightshade: vinete, ardei, cartofi, roșii, condimentele derivate din legume din categoria Nightshade, cum ar fi paprika

Ouă: ouă întregi, albușuri de ou sau alimente care conțin aceste ingrediente

Lactate: laptele de vacă, de capră sau de oaie, precum și alimentele derivate, cum ar fi smântâna, brânza, untul sau ghee; dar și pulberile proteice pe bază de lactate sau alte suplimente

Fructe cu coajă lemnoasă și semințe: toate fructele cu coajă lemnoasă și semințele, precum și alimentele derivate din acestea, cum ar fi făina, untul sau uleiurile; condimentele pe bază de cacao și semințe, cum ar fi coriandrul, chimenul, anasonul, feniculul, schinduful, muștarul și nucșoara

Băuturi: alcool și cafea

Uleiuri vegetale prelucrate: uleiuri de canola, rapiță, porumb, semințe de bumbac, semințe de palmier, șofrănel, soia sau floarea-soarelui

Zaharuri rafinate sau prelucrate: zahăr din trestie de zahăr sau din sfeclă, sirop de porumb, sirop de orez brun și sirop de malț de orz; include, de asemenea, dulciuri, sucuri, bomboane, deserturi congelate și ciocolată, care pot conține aceste ingrediente

Aditivi alimentari și îndulcitori artificiali: grăsimi trans, coloranți alimentari, emulgatori și agenți de îngroșare, precum și îndulcitori artificiali, cum ar fi stevia, manitolul și xilitolul.

Alimente permise 

Legume: toate legumele care nu sunt incluse în lista celor de evitat

Fructe proaspete: o varietate de fructe proaspete, cu moderație

Tuberculi: cartofi dulci, taro, igname, topinambur sau anghinare chinezești

Carne pminim prelucrată: vânat sălbatic, pește, fructe de mare, organe și păsări de curte; carnea ar trebui să fie sălbatică, hrănită cu iarbă sau crescută la pășune

Alimente fermentate, bogate în probiotice: alimente fermentate care nu sunt pe bază de produse lactate, cum ar fi kombucha, varza murată, murături, chefir de cocos; suplimente probiotice

Uleiuri vegetale cu procesare minimă: ulei de măsline, avocado, cocos

Ierburi și condimente: care nu sunt derivate dintr-o sămânță sau dintr-un ardei iute

Oțeturi: oțet balsamic, de mere și de vin roșu, dacă nu conțin zaharuri adăugate

Îndulcitori naturali: sirop de arțar și miere, cu moderație

Ceaiuri: ceai verde și negru, la un consum mediu de până la 3-4 căni pe zi

Bulion de oase

Deși cercetările privind dieta AIP sunt însă limitate, unele dovezi sugerând că aceasta poate reduce inflamația și simptomele anumitor boli autoimune, notează Healthline, citat de dcnews.ro.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri