Jurnalul.ro Timp liber Culinar Diferența dintre sosurile olandez și bearnaise. Moduri de preparare

Diferența dintre sosurile olandez și bearnaise. Moduri de preparare

Sosurile clasice olandez și bearnaise sunt des utilizate în preparatele culinare și se caracterizează prin asemănări și diferențe.

Sosul bearnaise are la bază sosul olandez, dar este mult mai aromat. 

Ce trebuie să știi despre sosul olandez

Este unul dintre cele 5 sosuri clasice din bucătăria franceză, cu o textură cremoasă și gust bogat și untos.

Este apreciat pentru versatilitatea sa și este folosit în diverse preparate din legume, pește sau ouă.

Sosul olandez este un sos emulsifiat, preparat din gălbenușuri de ou, unt și suc de lămâie sau oțet.

Citiți și Idei de conserve deosebite pentru iarnă: Ceapă caramelizată, usturoi murat sau pesto de leurdă

Este de culoare galben deschis și are o consistență bogată și cremoasă.

Mod de preparare

Prepararea sosului olandez necesită atenție și răbdare pentru a obține o emulsie stabilă. Gălbenușurile de sau sunt bătute pentru a preveni gătirea prea rapidă și pentru a obține o consistență cremă. Apoi se adaugă încet untul clarifiat, în timp ce se bate continuu. La final, se adaugă suc de lămâie sau oțet pentru a echilibra gustul untos al sosului cu o notă acidulată.

Cum se consumă 
Sosul olandez se folosește cel mai des cu ouă benedict, unde este turnat peste ouă poșate și felii de șuncă așezate pe jumătăți de chifle englezești. Este folosit pentru a acompania sparanghelul gătit la aburi sau prăjit, peștele la grătar și alte legume. 

Trebuie să fie servit imediat după preparare deoarece emulsia poate să se destabilizeze dacă este păstrată prea mult timp. Dacă trebuie păstrat, sosul poate fi ținut la cald într-un bain-marie, dar nu trebuie reîncălzit direct pe foc deoarece acest lucru poate cauza separarea ingredientelor.

Ce trebuie să știi despre sosul Bearnaise

Sosul Bearnaise este un sos clasic franțuzesc, derivat din sosul olandez, căruia i s-au adăugat și alte ingrediente. Are o textură bogată și cremoasă, motiv pentru care se potrivește cu fripturile de carne roșie, cu peștele sau legumele.

Citiți și Ceaiurile cu efecte uimitoare asupra sănătății creierului

Este tot o emulsie preparată din gălbenușuri de ou, unt clarifiat, oțet și vin alb, infuzat cu ierburi aromatice - tarhon și șalotă.

Mod de preparare
Începe prin prepararea unei reduceri de oțet și vin alb, împreună cu șalotă tocată mărunt, tarhon și piper. Compoziția se fierbe până când lichidul se reduce semnificativ, rămânând o aromă foarte concentrată. Se răcește ușor și este strecurat pentru a elimina părțile solide.

Gălbenușurile sunt bătute, similar cu sosul olandez, iar tarhonul este adăugat treptat. Se adaugă încet unt clarifiat, bătând continuu pentru a obține o emulsie stabilă. În final, sosul este asezonat cu sare și piper și se adaugă tarhon proaspăt tocat pentru un plus de aromă.

Cum se consumă 
Este adesea asociat cu fripturi de carne roșie, pește la grătar și legumele prăjite sau gătite la aburi, cum ar fi sparanghelul sau cartofii noi. 

Trebuie servit imediat după pregătire deoarece emulsia poate să se destabilizeze dacă este păstrată prea mult timp. Dacă este necesar să fie păstrat, sosul poate fi ținut la cald la bain-marie. Nu trebuie reîncălzit direct pe foc deoarece poate provoca separarea ingredientelor, notează hellotaste.ro.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri