Diferențele dintre cei mai bine și cei mai prost plătiți angajați din Elveția s-au mărit, în 2023. Directorii de top câștigă, în medie, de 143 de ori mai mult decât angajații cu cele mai mici salarii, conform unui studiu publicat luni de sindicatul Unia, informează Reuters.
Studiul indică o creștere față de anul 2022, când diferența era de 139 de ori.
Cea mai mare diferență de salarii a fost înregistrată la cea mai mare bancă a țării, UBS, ceea ce a dus la un subiect de dezbatere politică.
Ministrul elvețian de finanțe, Karin Keller-Sutter, a criticat la începutul acestui an compensația de 14,4 milioane de franci elvețieni (16,99 milioane de dolari) acordată lui Sergio Ermotti, directorul general al UBS.
UBS a declarat că oferă salarii conform pieței, în funcție de funcție și experiență.
De asemenea, banca a majorat salariile pentru angajații din Elveția, până la nivelul de management mediu, cu 2,25%, ușor peste creșterile din restul sectorului financiar.
Compania farmaceutică Novartis s-a clasat pe locul al doilea în topul celor mai mari diferențe salariale, urmată de producătorul de alimente Nestle.
Diferența salarială în Elveția este la cel mai ridicat nivel din 2019, când salariile directorilor generali erau de 148 de ori mai mari decât cele ale angajaților cu cele mai mici salarii, conform Unia, citat de Reuters.
Noemie Zurlinden, economist Unia, a declarat că „diferențele dintre cei mai bine și cei mai prost plătiți angajați sunt enorme și în creștere”.
Autorii raportului au declarat că inegalitatea în Elveția a continuat să crească, deși companiile își permit să plătească mai bine, având în vedere dividendele mari și răscumpărările de acțiuni.
În timp ce cei mai bine plătiți câștigă din ce în ce mai mult, angajații cu venituri mici și medii își văd puterea de cumpărare redusă din cauza stagnării salariilor reale și a inflației.
Zurlinden a adăugat că „o redistribuire echitabilă a câștigurilor economice este deosebit de importantă în contextul creșterii costului vieții”.
(sursa: Mediafax)