Jurnalul.ro Ştiri Observator Dispeceratele Poliţie şi Jandarmeriei au fost incluse în cadrul Centrului Municipal Integrat pentru Situaţii de Urgenţă din Capitală.

Dispeceratele Poliţie şi Jandarmeriei au fost incluse în cadrul Centrului Municipal Integrat pentru Situaţii de Urgenţă din Capitală.

Ministrul interimar al Afacerilor Interne, Mihai Fifor a anunțat că dispeceratele Poliţie şi Jandarmeriei au fost incluse în cadrul Centrului Municipal Integrat pentru Situaţii de Urgenţă din Capitală.

"Este al treilea dispecerat integrat pe care îl avem. De săptămâna aceasta, sunt perfect operaţionali şi colegii de la Poliţie şi colegii de la Jandarmerie, alături de ceilalţi colegi. (...) La momentul acesta, sunt deja alte 10 judeţe care au identificat spaţiile necesare, iar noi ne vom mişca foarte, foarte rapid, astfel încât şi în aceste 10 judeţe să putem să extindem genul acesta de dispecerat integrat. Într-un termen foarte scurt, vom reuşi să avem la nivelul întregii ţări această modalitate de lucru. Singurul lucru pe care trebuie să îl punem la punct este identificarea spaţiilor în fiecare judeţ ca să avem unde să ne organizăm", a declarat  Fifor.

El a efectuat vineri o vizită la Centrul Municipal Integrat pentru Situaţii de Urgenţă din Capitală.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a explicat că integrarea Poliţiei şi Jandarmeriei va face mai eficientă coordonarea şi luarea deciziilor comune în situaţiile mai deosebite.

"Aducerea Poliţiei şi Jandarmeriei în dispecerat înseamnă anumite situaţii unde trebuie cooperare imediată, oamenii sunt aici, pot discuta între ei direct, pot lua decizii împreună. De exemplu, dacă este o urgenţă foarte mare şi cineva este ocupat la telefon poate să i se atragă atenţia că avem o urgenţă foarte mare şi să poată să o preia. Prin faptul că sunt toţi colocaţi şi lucrează împreună se lucrează mult mai ...ur şi mult mai sigur. (...) Aducerea lor va face mult mai eficientă coordonarea şi luarea deciziilor comune pe situaţiile mai deosebite", a precizat Arafat.

El a adăugat că sediul este foarte bine făcut de municipalitate pentru riscul seismic. "Avem generatoare proprii, avem curent din două surse, avem rezervă de apă şi înseamnă că riscul seismic pentru acest dispecerat este mult mai mic decât clădirile vechi în care funcţionau dispeceratele", a spus Arafat.

Potrivit acestuia, există două centre de instruire a dispecerilor, prin care se doreşte formarea lor pentru a putea purta convorbire de urgenţă şi dispeceriza primele forţe imediat, cum există în Statele Unite ale Americii şi Finlanda.

"Noi acum avem dispeceri pe fiecare breaslă. În viitor, dacă vrem să ajungem la ce am văzut şi ce s-a dat ca exemple - Statele Unite, Finlanda, care au acest model de mult. Acest lucru înseamnă ca fiecare dispecer să fie instruit şi pregătit să poată ducă o convorbire de urgenţă şi dispecerizarea primelor forţe instantaneu, după care să lucreze cu experţii din domeniul respectiv pentru sprijin şi pentru suplimentare", a menţionat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

În cadrul Centrului Municipal Integrat pentru Situaţii de Urgenţă din Capitală activează dispeceratele 112, Pompierii, STS, SMURD, ambulanţa şi de săptămâna trecută ale Poliţiei şi Jandarmeriei. AGERPRES

Subiecte în articol: Mihai Fifor
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri