Jurnalul.ro Ştiri Justitie DNA: Mai mulți italieni au fost trimiși în judecată pentru fraudă cu fonduri europene

DNA: Mai mulți italieni au fost trimiși în judecată pentru fraudă cu fonduri europene

Autoritățile siciliene și române au finalizat dosarul penal pentru fraudă din fonduri europene, în care sunt acuzați 5 italieni și 5 firme ale acestora înființate în România. Au fost obținuți astfel 800.000 de euro din banii acordați de APIA pentru tomate. 

La sediul Parchetului Enna din Sicilia (Italia) a avut loc, miercuri, o întâlnire de coordonare a echipei comune, în cadrul căreia autoritățile judiciare italiene și reprezentanți ai DNA au analizat rezultatele cooperării judiciare care a dus la finalizarea investigației într-un dosar penal în care 5 italieni și 4 societăți comerciale constituite de aceștia în România au fost trimiși în judecată.

DNA Craiova a dispus trimiterea în judecată a celor 5 persoane și 4 firme, respectiv SC Renașterea Acasă SRL, SC Septel Farm, SRL, SC Green Meadows SRL și SC Vai Verzi SRL, pentru săvârșirea infracțiunilor de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, folosirea cu rea-credință de bunuri sau a creditului de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect, constituirea unui grup infracțional organizat, fals material în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Potrivit rechizitoriului, în perioada septembrie 2016 - octombrie 2017, cei 5 italieni, au constituit un grup infracțional organizat având ca scop comiterea de infracțiuni în vederea obținerii în mod fraudulos a unor fonduri nerambursabile acordate de Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură (APIA) pentru cultivarea și comercializarea tomatelor.

Membrii grupului au înființat firmele, prin intermediul aceleiași persoane și utilizând date similare în mare măsură pentru identificarea societăților (sedii, numere de telefon, mandatar) precum și schimbarea sediilor societăților comerciale, la aceeași adresă din București. Au arendat, de la aceeași entitate, suprafețe de teren, toate în județul Mehedinți, prin intermedierea acelorași persoane, cu precizarea că arendarea acestor suprafețe de teren a fost realizată doar formal, au contractat împrumuturi la bănci; au avut loc operațiuni reciproce de împrumut, derulate între unele dintre societățile comerciale inculpate; s-au făcut demersuri pentru procurarea și întocmirea de documente justificative false (documente în materie de calitate și conformitate, facturi fiscale, chitanțe în legătură cu achizițiile de semințe și comercializare a tomatelor), atașate la dosarele cererilor unice de plată depuse la APIA, similare ca și conținut (cu schimbarea doar a titularului sprijinului financiar). 

„Ca urmare a demersurilor, inculpații ar fi obținut de la APIA subvenții în valoare de 3.902.207 lei (800.000 euro) care, după achitarea unor împrumuturi bancare, în valoare de 328.426 lei, ar fi fost transferate în conturile inculpaților și ulterior cheltuite în scopuri personale, contrar intereselor societăților beneficiare. APIA s-a constituit parte civilă cu suma menționată mai sus”, arată DNA.

A fost constituită o Echipă Comună de Anchetă cu Parchetul Enna din Sicilia care a instrumentat un dosar penal privind fapte conexe săvârșite de către cei 5 cetățeni italieni. Au fost realizate activități procedural penale pe teritoriul României șil Italiei. Au fost audiate persoane, s-au ridicat și transmis documente/bunuri relevante pentru stabilirea situației de fapt, au fost încunoștințate persoanele vizate de luarea unor măsuri procesuale în cauză. Autoritățile italiene au acordat asistență judiciară în vederea identificării bunurilor deținute de cei 5 inculpați, persoane fizice, pe teritoriul Italiei, și ulterior, prin indisponibilizarea acestora.

Au fost puse sub sechestru, până la concurența prejudiciului reținut în sarcina fiecărui inculpat, atât conturile deschise la bănci din România, cât și proprietăți imobiliare situate în Enna, Capizi, Messina, Siracuza și Arrezo din Italia.

Echipa comună de anchetă a beneficiat și de sprijinul Eurojust, Agenția Uniunii Europene pentru cooperare judiciară în materie penală și Oficiului European de Luptă Antifraudă.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București cu propunere de menținere a măsurilor asigurătorii.

Subiecte în articol: frauda fonduri europene italieni tomate apia dna
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri