Jurnalul.ro Special Românul care i-a dat în judecată pe Barack Obama și pe Donald Trump vrea să intervină în procesul dintre Traian Băsescu și RA-APPS

Românul care i-a dat în judecată pe Barack Obama și pe Donald Trump vrea să intervină în procesul dintre Traian Băsescu și RA-APPS

de Ion Alexandru    |   

Dosarul prin care Traian Băsescu cere anularea notificării din martie 2022 a RA-APPS, prin care fostul președinte a fost somat să părăsească vila de protocol din strada Gogol, suferă amânări peste amânări la judecătoria Sectorului 1.

De data aceasta, instanța a primit o cerere de intervenție formulată de un anume Nicolae Toteanu, care a solicitat și acordarea unui ajutor public judiciar. Toteanu este același cetățean care i-a dat în judecată, în urmă cu mai mulți ani, pe foștii președinți ai SUA, Barack Obama și Donald Trump, alături de șefii FBI, CIA, ai armatei americane sau chiar de la Casa Albă. Intervenientul a cochetat, în 2009, cu o candidatură la Președinția României și la Primăria Capitalei și a mai formulat astfel de cereri de intervenție în mai multe procese ale lui Traian Băsescu.

Procesele pe care fostul președinte al României, Traian Băsescu, le-a declanșat împotriva Administrației Prezidențiale, a RA-APPS sau a Serviciului de Protecție și Pază (SPP), instituții care i-au retras drepturile conferite prin legislația specială ca fost șef al statului de a deține, pe viață, o reședință de la stat, o indemnizație plătită de Președinție și pază și protecție, ca efect al deciziei ÎCCJ prin care a fost declarat definitiv drept turnător al Securității, trenează în instanțe de aproape doi ani. Unul dintre motivele acestei tergiversări este acela că, în procese, intervin tot felul de persoane care solicită calitatea de intervenient și care, mai mult, cer acordarea unor ajutoare publice judiciare.

Un astfel de proces este cel pe care Băsescu l-a deschis, în 5 decembrie 2022, la Judecătoria Sectorului 1 București, prin care fostul președinte solicită anularea notificării regiei Autonome – Administrarea Patrimoniului Protocolului de Stat nr. 223 din 28 martie 2022, prin care a fost somat să părăsească vila de protocol din strada Nikolai Gogol. 

Amânări peste amânări

Acest proces a început să fie judecat în 16 februarie 2023, când instanța a amânat pronunțarea pentru termenul din 2 martie 2023, când a admis excepția necompetenței materiale a Judecătoriei Sectorului 1, invocată din oficiu, și a dispus declinarea competenței de soluționare a cererii de chemare în judecată în favoarea Curții de Apel București. Pentru că nici Curtea de Apel București nu a considerat că are competența să judece, Judecătoria Sectorului 1 a sesizat Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru a soluționa acest conflict negativ de competență.

Cum ÎCCJ a stabilit că Judecătoria Sectorului 1 este cea care trebuie să judece acest dosar, procesul a fost reluat în 6 noiembrie 2023, cu o nouă amânare, deoarece un cetățean, Nicodim Lupea, a formulat o cerere de intervenție în dosar și a cerut acordarea unui ajutor public judiciar.

La termenul din 8 ianuarie 2024, până la care intervenientul trebuia să facă dovada că nici el, nici rudele sale, dar nici persoanele cu care locuiește la adresa de domiciliu nu au venituri suficiente pentru a suporta cheltuielile unui astfel de proces și că, în ultimele 12 luni, nu au mai beneficiat de un alt ajutor public judiciar, instanța a decis să amâne din nou cauza, pentru 8 februarie. Când, din nou, a fost amânată cauza pentru soluționarea cererii de ajutor public judiciar.

Palmares impresionant de cereri

Între timp, în același dosar, o altă persoană a formulat cerere de intervenție. Este vorba despre un anume Nicolae Toteanu, din pricina căruia Judecătoria Sectorului 1 București a amânat din nou judecarea dosarului, pentru că și acest intervenient a formulat cerere de acordare a ajutorului public judiciar. Următorul termen de judecată a fost alocat pentru ședința publică din 13 iunie 2024.

Nicolae Toteanu nu se află la prima cerere de intervenție în procesele lui Traian Băsescu sau ale membrilor familiei fostului președinte al României. Conform Portalului Instanțelor de Judecată, această persoană a formulat cereri similare în procesul prin care Traian Băsescu a fost dat în judecată de fostul primar al Sectorului 1, George Pădure, dar și într-un proces prin care Radu Petru Pricop, ginerele lui Traian Băsescu, a contestat, la Buzău, un proces-verbal de contravenție eliberat de Inspectoratul Județean de Poliție. 

Mai mult, Nicolae Toteanu a deschis, în 2016, proces civil, având ca obiect o revendicare imobiliară, împotriva lui Traian Băsescu, Ioana Băsescu, Elena Băsescu și Maria Băsescu. Conform presei centrale, același cetățean român i-a chemat în judecată pe fostul președinte al Statelor Unite ale Americii, Barack Hussein Obama a II-lea, pe șefii CIA și FBI, dar și pe mai mulți generali ai armatei americane, comandanți ai unor portavioane, dar și un post de televiziune de peste Ocean.

De asemenea, în 10 aprilie 2018, Nicolae Toteanu l-a dat în judecată, la Judecătoria Sectorului 4 din București, pe fostul președinte al SUA, Donald Trump, dar și Casa Albă, pe ambasadorul României în SUA și pe ambasadorul SUA în România, într-un proces având ca obiect „asigurare dovezi”. Pe 21 mai 2018, instanța a anulat cererea de chemare în judecată.

Orice cetățean poate face astfel de intervenții și să ceară asistență judiciară

Cetățeanul care a formulat cererea de intervenție în procesul intentat de Traian Băsescu RA-APPS, Nicolae Toteanu, ar fi încercat să-și depună, în anul 2009, candidatura la alegerile prezidențiale. Însă Biroul Electoral Central a emis, în 25 decembrie 2009, o Decizie, cu numărul 44/D/2009, prin care a respins înregistrarea acestei candidaturi. A urmat un proces la Înalta Curte de Casație și Justiție, pe care l-a pierdut.

Și în 2016, Nicolae Toteanu a încercat să candideze. De data aceasta, la alegerile locale, vizând funcția de primar general al Capitalei. Și această candidatură a fost respinsă. 

Conform Codului de procedură civilă, oricine are un interes poate interveni într-un proces. Intervenția principală are loc atunci când intervenientul pretinde pentru sine un drept dedus judecății. Cererea de intervenție poate fi formulată numai în prima instanță. După ascultarea intervenientului și a părților, instanța se pronunță asupra admisibilității în principiu a cererii de intervenție. Intervenientul devine parte în proces numai după admiterea în principiu a cererii sale.

În ceea ce privește ajutorul public judiciar, orice persoană fizică ce nu reușește să facă față cheltuielilor cu declanșarea și susținerea unui proces civil poate beneficia de asistență judiciară. Acest ajutor public judiciar se poate acorda pentru plata onorariului avocatului, pentru plata expertului, pentru plata executorului judecătoresc sau poate consta în scutirea, reducerea, eșalonarea sau amânarea de la plata unor taxe.

Subiecte în articol: dosar Traian Băsescu ra apps
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri