Jurnalul.ro Ştiri Justitie Dosarul Colectiv: Procurorii cer pedepse maxime pentru vinovați

Dosarul Colectiv: Procurorii cer pedepse maxime pentru vinovați

Procurorii DNA şi ai Parchetului General au cerut, joi, pedepse maxime în dosarul Colectiv. Sunt vizați fostul edil al Sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone, funcţionari din primărie, patronii clubului, doi pompieri, doi pirotehnişti şi reprezentaţii unei firme de artificii. Incidentul s-a produs în octombrie 2015.

Curtea de Apel a ajuns la finalul dezbaterilor, iar procurorii vor pedepse cu executare spre maximul prevăzut de lege pentru vinovați. 

Procurorul de la Parchetul General și-a motivat cererea prin faptul că tragedia de la Colectiv se poate întâmpla oricând.

Totodată, și reprezentantul DNA a contestat decizia din primă instanță, considerând-o prea blândă, iar societatea este afectată de corupție, motiv pentru care mulți oameni au ars în incendiu, "şi nu vorbim de doi, ci de un cimitir".

Tribunalul București i-a condamnat pe vinovați, la 16 decembrie 2019. Astfel, Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat la 8 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv. Cei trei patroni ai clubului Colectiv, respectiv Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu, au primit câte 11 ani şi 8 luni închisoare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.
Patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists, Daniela Niţă, a fost condamnată la 12 ani şi 8 luni de închisoare cu executare. Pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise au primit 9 ani şi 8 luni de închisoare şi, respectiv, 10 ani. Cristian Niţă, director al firmei de artificii, a primit 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare. George Matei şi Antonina Radu,  pompieri de la ISU Bucureşti, care au verificat clubul Colectiv fără să aplice măsurile legale, au fost condamnaţi la câte 9 ani şi 2 luni de închisoare. Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primărie, a primit 8 ani de închisoare, Larisa Luminiţa Ganea, consilier superior, 7 ani, Ramona Sandra Moţoc, referent superior, 3 ani de închisoare cu suspendare.  Aceștia trebuie să plătească, în solidar cu Primăria Sector 4 şi ISU Bucureşti-Ilfov, daune morale şi materiale de peste 50 de milioane de euro către victimele incendiului, iar mai multor spitale 8 milioane lei, reprezentând cheltuieli de spitalizare cu persoanele decedate şi rănite.

Decizia TMB a fost atacată cu apel de persoanele condamnate şi de procurori. 

Subiecte în articol: dna colectiv
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri