Jurnalul.ro Ştiri Justitie Dosarul Revoluției s-ar putea întoarce la Parchetul Militar

Dosarul Revoluției s-ar putea întoarce la Parchetul Militar

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, vineri, excluderea mai multor probe din dosarul Revoluției, în care fostul președinte Ion Iliescu și fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu sunt acuzați de săvârșirea unor infracțiuni contra umanității.

Astfel, Curtea Supremă cere Secției Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General ca, în termen de maximum cinci zile, să remedieze neregulile din rechizitoriu și să anunțe dacă menține trimiterea în judecată a inculpaților sau cere restituirea dosarului.  

Judecătoarea Florentina Dragomir de la Instanța Supremă a constatat neregularitatea rechizitoriului din perspectiva următoarelor aspect:

- în ceea ce priveşte numărul total al volumelor de urmărire penală ce conţin probele relevate de parchet în susţinerea acuzaţiilor aduse inculpaţilor, atât sub aspectul laturii penale, cât şi al laturii civile şi care, cu respectarea dispoziţiilor legale în materia reunirii, compun dosarul nr. 11/P/2014;

- verificarea sub aspectul legalităţii şi temeiniciei a actului de sesizare de către procurorul ierarhic superior;

- descrierea faptelor reţinute prin actul de sesizare a instanţei în sarcina inculpaţilor Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu şi gl. (rtr.) Rus Iosif, indicarea şi analiza mijloacelor de probă, identificarea şi stabilirea identităţii persoanelor vătămate, părţilor civile ori succesorilor acestora prin raportare la acuzaţiile aduse fiecărui inculpat din cauză;

- nelegalitatea "depoziţiilor" persoanelor ascultate în faţa Comisiilor senatoriale şi care au dobândit calitatea de suspecţi/inculpaţi în cauză;

- nelegalitatea administrării unor depoziţii de martori/persoane vătămate, după redeschiderea urmării penale în cauză;

- nelegalitatea administrării mijloacelor de probă constând în Rapoartele întocmite de Comisia senatorială privind evenimentele din decembrie 1989, sinteza aspectelor ce rezultă din analizele efectuate de Parchetul Militar în perioada 1990-1994 în cauzele privind evenimentele din decembrie 1989, punctul de vedere preliminar al SRI privind evenimentele din decembrie 1989, documentarul privind Marele Stat Major din cadrul MApN, "Cartea revoluţiei române. Decembrie 1989" de Sergiu Nicolăescu, documentele de arhivă ale Statului Major General privind evenimentele din decembrie 1989 cu referire la acţiunile întreprinse de Direcţia de Cercetare a Armatei pentru perioada 17.12 - 31.12.1989, datate mai 1991.

De asemenea, au fost excluse din materialul probator declarații date de zeci de persoane vătămate.

Hotărârea nu este definitivă și poate fi contestată.

Dosarul a fost trimis în judecată în data de 8 aprilie 2019, fiind citate peste 5.000 de părți civile. Acesta curpinde 3.330 de volume, dintre care 2.030 au fost administrate după data de 13 iunie 2016.

Ion Iliescu nu s-a prezentat la niciun termen al procesului.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri