Jurnalul.ro Special Interviuri Dr. Andreas Vythoulkas: Endometrioza este o boală perfidă

Dr. Andreas Vythoulkas: Endometrioza este o boală perfidă

de Monica Cosac    |   

O boală ginecologică cronică ce-ţi poate transforma viaţa într-un calvar. Cam aşa s-ar putea descrie în câteva cuvinte endometrioza, o afecţiune care provoacă dureri insuportabile, le răpește femeilor visul de a deveni mame și poate avea consecinţe psihologice și sociale. Se estimează că, la nivel mondial, o femeie din zece suferă de această boală şi, cu toate că se numără printre cele mai importante cauze ale infertilității, endometrioza continuă să rămână insuficient cunoscută nu doar pentru majoritatea femeilor, dar și pentru o bună parte dintre medici. Se ştie despre ea de mai bine de un secol, însă nici până în prezent medicina nu a reușit să ofere o explicaţie în privința cauzelor maladiei. Mai mult, simptomele nu sunt specifice, iar femeile pot fi plimbate ani buni, de la un medic la altul, până primesc un diagnostic corect.

Care sunt simptomele cele mai frecvente şi, mai ales, de ce un simplu control la ginecolog şi analizele de rutină nu pot depista una dintre cele mai înşelătoare suferinţe, a explicat, pentru Jurnalul Naţional, dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu specializare în infertilitate. 

 

A cui e “vina” când bebeluşul mult aşteptat întârzie să apară

Monica Cosac - Când spunem “infertilitate”, ne gândim, în general, la femei - adică la infertilitatea feminină -, deși ar putea fi vorba și de o infertilitate masculină. În ce măsură infertilitatea este o problemă a femeilor și care sunt cauzele care duc la infertilitate?

Dr. Andreas Vythoulkas: - Infertilitatea este o problemă a femeilor exact în aceeași măsură în care este și a bărbaților, adică 50%. Înainte, se credea că problemele de infertilitate aparțin cu precădere femeilor, dar în timp s-a demonstrat că nu este așa și că ele aparțin în egală măsură și bărbaților, și femeilor. Cele mai frecvente cauze ale infertilității femeilor sunt dereglările hormonale, endometrioza (care înseamnă că țesutul care căptușește uterul migrează către alte organe, împiedicând în felul acesta obținerea unei sarcini pe cale naturală), patologia trompelor uterine (adică blocarea lor, ceea ce împiedică spermatozoizii să ajungă la ovul pentru a-l fecunda), probleme ale uterului (de exemplu, fibromul uterin poate împiedica implantarea unei sarcini), infecții vechi și netratate corespunzător și... vârsta. Chiar dacă nu este o cauză medicală, vârsta înaintată este o problemă în conceprea unei sarcini în cazul femeilor.

 

M.C. - Dar în situația în care nu se pune problema vârstei înaintate (deci nu este vorba de o scădere a rezervei ovariene) și nici a avorturilor, despre care se știe că ar putea favoriza instalarea infertilității, care sunt cele mai frecvente cauze?

Dr. A.Vythoulkas: - Principalele cauze ale infertilității la femei sunt problemele trompelor uterine și endometrioza. Dar mai sunt importante și infecțiile netratate la timp, care pot provoca infertilitate. Iar acest lucru ar putea fi cu ușurință evitat, dacă s-ar efectua controale anuale regulate, în timpul cărora s-ar efectua un test Papanicolau, dar și o analiză de secreții și culturi.

 

M.C. - Câte femei fac endometrioză și cât de greu este de diagnosticat această boală? Un simplu control - o vizită ginecolog o dată pe an, să spunem – este suficient, sau este nevoie de mai multe investigații pentru un diagnostic corect?

Dr. A.Vythoulkas: - Una din 10 femei este diagnosticată cu endometrioză, la nivel mondial. Trebuie subliniat “este diagnosticată”, pentru că sunt multe alte femei care au această boală, dar nu știu de ea.

 

“Endometrioza este o afecțiune destul de perfidă, pentru că nu are simptome specifice, uneori nu există niciun fel de simptom, dar boala există. De cele mai multe ori, ne punem problema că ar putea fi vorba despre endometrioză atunci când o sarcină întârzie să apără și nu știm exact motivele pentru care se întâmplă acest lucru”

 

 

M.C. - 10% este un procent foarte mare, cu atât mai mult dacă este vorba doar de femeile care au primit diagnostic de endomentrioză. Care sunt cauzele acestei afecțiuni și care ar fi totuși simptomele, sau măcar câteva indicii, care le-ar putea determina să meargă la un specialist, astfel încât afecțiunea să fie depistată în stadii incipiente?

Dr. A.Vythoulkas: - Endometrioza apare din pricina faptului că țesutul care căptușește uterul și care trebuie să se regăsească numai în interiorul acestuia migrează în afara lui. Și se depune pe alte organe, pe ovare, abdomen, intestine, împiedicând obținerea unei sarcini fie prin lipsa ovulației, fie prin imposibilitatea implantării embrionului în uter. Cauzele pentru care se întâmplă acest lucru nu sunt cunoscute în acest moment. Durerile menstruale puternice, sângerările abundente în timpul menstruației, durerile în timpul actului sexual sunt câteva dintre cele mai comune semne de endometrioză, dar, așa cum am spus, sunt destul de nespecifice aceste simptome. Plus că există femei cu endometrioză de gradul IV (cel mai avansat) care nu au nici un fel de simptom și femei cu simptome, deși au endometrioză în stadiul incipient. Un prim indiciu despre endometrioză este valoarea analizei CA 125, dar diagnosticul cert se pune cu ajutorul laparoscopiei, o operație invazivă cu ajutorul căreia se poate vizualiza interiorul cavității uterine și a organelor din zonă.

 

Chiar dacă este corect tratată, afecţiunea poate să reapară

M.C. - Tratamentul este medicamentos sau se intervine chirurgical?

Dr. A.Vythoulkas: - Atât diagnosticul, cât și tratamentul se pot pune cu ajutorul operației laparoscopice. În timpul laparoscopiei exploratorii, dacă se constată că există țesut de endometru în alte zone decât ar trebui, acesta poate fi curățat. Depinde însă foarte mult de stadiul în care se află endometrioza, pentru că, în anumite cazuri, după operație, este nevoie și de tratament medicamentos pentru o vreme. Chiar dacă este urmat tratamentul și chiar dacă operația este bine făcută, endometrioza poate să reapară.

M.C. - Foarte multe dintre cuplurile care se confruntă cu infertilitatea pot rezolva această problemă, dacă apelează la un specialist. Uneori, însă, singura variantă de a aduce pe lume un copil este apelarea la metodele de reproducere umană asistată. Se face, totuși, frecvent, o confuzie între inseminarea artificială și fertilizarea in vitro,  deși sunt două metode diferite de reproducere umană asistată. Care este diferență dintre ele?

Dr. A.Vythoulkas: - Inseminarea artificială înseamnă introducerea adânc în uter, cu ajutorul unui dispozitiv, a spermei tratate inițial, pentru a se obține din ea cei mai buni spermatozoizi. Este indicată atunci când sunt probleme de fertilitate masculină sau când există probleme feminine la nivelul colului uterin. Chiar și așa, șansele de reușită ale acestei proceduri nu depășesc 20% în cele mai bune cazuri. Fertilizarea în vitro este o procedură mult mai complexă: mai întâi are loc stimularea ovariană, apoi puncția ovocitelor, fecundarea are loc în afara uterului, iar embrionii rezultați sunt crescuți timp de 5 zile în laborator, apoi sunt implantați în uter cu ajutorul unui cateter special. Fertilizarea in vitro este indicată atât pentru pentru probleme de fertilitate masculină, cât şi pentru probleme ale trompelor uterine (o femeie care nu are trompe uterine nu poate rămâne însărcinată decât cu ajutorul fertilizării in vitro), atunci când este vorba despre endometrioză sau dezechilibre hormonale majore.

 

M.C. - O femeie care, dintr-un motiv sau altul, amână momentul unei sarcini are posibilitatea de a-și păstra în vreun fel ovocitele din perioada fertilă, astfel încât să le poată folosi mai târziu?

Dr. A.Vythoulkas: - Da, se pot conserva ovocitele prin crioconservare. Clinica dr. Konstantinos Pantos, specialist recunoscut internaţional pentru succesul înregistrat în tehnicile de reproducere umană asistată, cu care eu colaborez, a făcut la Atena această procedură, datorită laboratorului bun și care asigură o bună supraviețuire a ovocitelor și după decongelare. Este foarte posibil ca această procedură să se poată realiza și la alte clinici din România.

 

Celulele endometriale pot ajunge şi la creier

Endometrioza constă în dezvoltarea nefirească a endometrului, adică a mucoasei care căptuşeşte pereţii interni ai uterului, în cu totul altă parte decât la locul potrivit. De obicei, apare în cavitatea pelvină: la nivelul ovarelor, al trompelor şi ligamentelor uterine, pe peretele abdominal intern, la nivelul intestinelor, la vezica urinară sau uretere. Uneori, însă, poate ajunge până la plămâni, ficat, măduva spinării şi chiar la creier.

Acest ţesut endometrial implantat în afara uterului reacționează la stimularea hormonală și poate “sângera”, ca şi endometrul, la momentul menstruaţiei. Sângele se acumulează la nivel local, declanșează răspunsuri inflamatorii şi poate cauza dureri. În unele cazuri, în jurul acestui fals endometru se formează ţesut cicatricial, care poate, de asemenea, să cauzeze durere şi poate interveni în funcţia normală a organului respectiv. Deşi mai rar, acest ţesut cicatriceal poate “lega” organele interne între ele, provocând dislocarea de organe, iar durerile apar zilnic, nu doar în timpul perioadei menstruale. 

Atât diagnosticul de endometrioză, cât și tratamentul – care constă în îndepărtarea chirurgicală a țesutului de endometru în alte zone decât cavitatea uterină - se pot pune cu ajutorul operației laparoscopice. Chiar dacă operația este bine făcută şi chiar dacă este urmat şi un tratament medicamentos, endometrioza poate să reapară.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri