Jurnalul.ro Ştiri Politică Dragnea: Legea dării în plată trebuie să sprijine cetăţenii, nu dezvoltatorii imobiliari

Dragnea: Legea dării în plată trebuie să sprijine cetăţenii, nu dezvoltatorii imobiliari

Dragnea: Legea dării în plată trebuie să sprijine cetăţenii, nu dezvoltatorii imobiliari
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea a declarat vineri, la Braşov, că legea dării în plată trebuie să sprijine cetăţenii aflaţi în incapacitatea de a-şi plăti creditele luate pentru achiziţionarea unei locuinţe, şi nu dezvoltatorii imobiliari, menţionând că Biroul Permanent Naţional al partidului a mandatat o persoană pentru a purta discuţii cu reprezentanţii sistemului bancar şi cu alte persoane interesate de acest proiect de lege.

'Avem ca obiectiv ca această lege să-i sprijine şi să-i ajute pe cetăţenii români, persoane fizice care au contractat credite pentru achiziţionarea unei locuinţe. Nu mai multe, nu două, nu trei, ci un imobil pentru a locui în el. Din partea noastră a fost mandatat astăzi domnul Ştefan Viorel, vicepreşedintele partidului şi preşedinte al Comisiei de buget finanţe, pentru a coordona din partea PSD discuţiile atât cu sistemul bancar, cât şi cu alte asociaţii interesate de acest proiect de lege. Nu dorim ca acest proiect de lege să sprijine în vreun fel dezvoltatorii imobiliari, nu asta a fost obiectivul iniţial pe care l-am înţeles noi (...) Mandatul domnului Ştefan Viorel este ca împreună cu reprezentanţii băncilor şi alte structuri interesate să discute, să găsească o soluţie echilibrată, încât sistemul bancar să nu fie afectat major, dar cetăţenii români care au avut şi au probleme în continuare să poată fi ajutaţi, cu excepţia celor care au gândit achiziţionarea de imobile prin credite pentru scopuri comerciale sau afaceri', a spus Liviu Dragnea, într-o conferinţă de presă susţinută la finalul Biroului Naţional Permanent al PSD, desfăşurat la Braşov.

El a mai adăugat că nu este de acord cu înfiinţarea unor comisii speciale sau subcomisii pentru discutarea acestui proiect de lege, menţionând că comisiile de specialitate ale Parlamentului trebuie să îşi facă treaba.

Preşedintele Klaus Iohannis a cerut pe 18 decembrie 2015 Parlamentului reexaminarea legii privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite, argumentând că actul normativ riscă să creeze dificultăţi.

Co-preşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, la începutul lunii ianuarie, la Sinaia, că luna aprilie este "un termen cât se poate de realist" pentru publicarea în Monitorul Oficial a Legii dării în plată, o comisie formată din factorii decidenţi urmând să "ajusteze" unele aspecte.

"Este momentul să facem un gest de echilibru politic şi de înţelepciune, să agreăm o comisie pe care noi o vom propune (...), o comisie care să coaguleze toţi factorii decidenţi: Parlamentul, prin reprezentanţi ai tuturor partidelor politice, Guvernul şi reprezentanţii sistemului bancar. Spun acest lucru pentru că Legea dării în plată trebuie să devină realitate cât de curând. Termenul pe care eu îl văd unul cât se poate de realist este ca în luna aprilie această iniţiativă legislativă să fie publicată în Monitorul Oficial", a spus Gorghiu într-o conferinţă de presă.

Deputatul PNL Daniel Zamfir a depus, marţi, la Senat amendamente la legea dării în plată, care stipulează că de prevederile actului normativ beneficiază doar cei care au făcut împrumuturi să îşi cumpere o locuinţă sau un teren pentru o casă.

"Am depus astăzi la Senat amendamentele la legea dării în plată. Am introdus sintagma de 'consumator' în loc de 'persoană fizică', ceea ce face ca profesioniştii, adică cei care au luat credit pentru afaceri, să fie excluşi", a declarat pentru AGERPRES Daniel Zamfir, iniţiator al legii dării în plată, aflate la reexaminare în Parlament.

El a arătat că a modificat şi termenul până la care clientul poate notifica banca, astfel încât cele două părţi pot negocia timp de 30 de zile până să se ajungă la darea în plată.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri