Jurnalul.ro Ştiri Observator Dragobetele sau ziua hazului de necaz

Dragobetele sau ziua hazului de necaz

de Mariana Zaharia    |   

Românii par să fie convinși de vorba care spune că râsul vindecă și încearcă să demonstreze asta la fiecare zi specială. Evident, nici Dragobetele nu a scăpat, așa că oamenii au adunat hohote de râs virtuale pe rețelele de socializare cu glumele legate de sărbătoarea iubirii. Bărbații au încercat să facă haz de propriul necaz, pentru că trebuie să cumpere iar cadouri. În schimb, femeile au râs tot pe seama lor, a celor care așteaptă diamante sau lucruri scumpe. De departe, cea mai reușită postare a fost cea a Serviciului Român de Informații. O inimioară și mesajul „nu te poți ascunde la nesfârșit” a adunat sute de comentarii, cele mai multe pline de umor. Nici polițiștii nu au fost mai prejos. La îndemnul lor de iubire, un tânăr i-a întrebat dacă poate fi arestat 24 de ore până trece sărbătoarea.

 

„Dragostea sau serviciile te găsesc oriunde”, a comentat o tânără la postarea de pe pagina de socializare a Serviciului Român de Informații. Comentariile multor români au stârnit hohote de râs după ce aceştia s-au întrecut să facă haz de necaz. Mulți s-au legat de latura politică, alții de personaje precum Elena Udrea sau Sebastian Ghiță, cert este că toți au râs de Dragobete. În tradiția românească, se spune că de ziua iubirii nu ai voie să fii trist, ci trebuie să fii vesel ca să rămâi așa tot anul. Zeci de români s-au solidarizat cu tânărul care a cerut, în glumă, să fie arestat până se termină Dragobetele. Numele sărbătorii a fost și el sursă de amuzament pentru că românii l-au legat de beție. Așa se face că o fotografie care înfățișează doi bărbați numiți „Dragobeți”, două femei la care scrie „Dragobete” și lângă ei variant single, „Dragobeat” sau „Dragobeată” a adunat mii de distribuiri.

„Dacă în dimineața de Dragobete ești purtată în brațe, primești buchete mari de flori și diamantul dorit, înseamnă că a sosit timpul să te trezești”, este postarea care pare să fi avut cel mai mare succes printre doamne și domnișoare.

Mesajul Poliției Române a fost legat de familiile de polițiști în care există iubire și respect, iar mii de oameni au reacționat, mulți cu replici haioase în care mărturiseau că polițiștii i-au prins cu radarul chiar dacă a fost ziua iubirii.

Sociologii spun că ceea ce se întâmplă cu sărbătorile este un fenomen, din păcate de a devaloriza unele tradiții românești, pentru că țara noastră a devenit o societate de consum și zilele speciale au ajuns să fie însoțite de cadouri scumpe, deși sensul lor este altul.

„Fie că e Dragobete sau 1 Martie, nu este vorba despre a dărui inele cu diamante, ci despre cu totul altceva. E drept, acum fiecare se bucură cum poate și umorul a caracterizat dintodeauna poporul roman. Cred că așa am reușit să trecem peste multe momente grele: făcând haz de necaz”, spune sociologul argeșean Octavian Sachelarie.

Pentru că nu a primit flori, o tânără a pus poza cu cele primite de prietena ei și a scris revoltat: „De la Iubi, dar nu al meu. Le las ca să vedeți cum trebuie să fie”. O alta s-a mulțumit să folosească o poză de pe net cu o femeie care își amenință iubitul cu bătaia dacă nu cumpără cadoul potrivit. Îl anunță, de asemenea, că o zi de spitalizare costă mult.

 

„Toate sărbătorile au o conotație istorică, dar s-au transformat, ne-am îndepărtat foarte mult de la ce reprezintă ele”, spune Octavian Sachelarie, sociolog

Subiecte în articol: dragobetele
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri