Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Dronă românească. Ministrul Cercetării: „Un produs integral şi autentic al specialiştilor români, de la creaţie, proiectare şi până la producţie”

Dronă românească. Ministrul Cercetării: „Un produs integral şi autentic al specialiştilor români, de la creaţie, proiectare şi până la producţie”

de Redacția Jurnalul    |   

România vrea să realizeze prima dronă 100% autohtonă, alcătuită din componente construite de specialiști din țara noastră.

Ministrul Economiei, Ştefan Radu Oprea, şi ministrul Cercetării, Bogdan Ivan, au discutat, luni, la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Aerospaţială ”Elie Carafoli” despre proiectul unei drone româneşti, realizată din componente construite de specialişti români, informează news.ro.

”Proiectul dronei româneşti merge mai departe! Am mers astăzi împreună cu ministrul Economiei, Ştefan Radu Oprea, la INCAS - Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Aerospaţială „Elie Carafoli”, care gestionează proiecte de cercetare de vârf în ştiinţele aerospaţiale din România de peste 75 de ani. Am găsit împreună soluţii pentru ca MCID şi Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului să construiască un prototip pentru drona românească, un produs integral şi autentic al specialiştilor români, de la creaţie, proiectare şi până la producţie”, a spus ministrul Cercetării, Bogdan Ivan.

Acesta a explicat că se vor folosi echipamente de optoelectronică proiectate de către români şi sisteme informatice româneşti inovatoare. ”Împreună cu Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, inovării şi digitalizării, am mai zidit o cărămidă la proiectul "Drona Românească". Am vizitat astăzi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Aerospaţială „Elie Carafoli” - INCAS- pentru a discuta cum putem lansa tema de cercetare pentru acest proiect. Începând cu joi, grupul de experţi va începe lucrul pentru definirea temei/temelor de cercetare/dezvoltare a dronelor”, a transmis, la rândul său, ministrul Economiei, Ştefan Radu Oprea.

Demnitarul precizează că ”există creativitate în cadrul institutelor de cercetare, INCAS având deja dezvoltate proiecte pentru sisteme de drone”. ”Am văzut studii, prototipuri, echipamente şi sisteme funcţionale care îmi dau siguranţa că împreună cu companiile din industria de apărare cu capital privat şi de stat, cu companii care inovează permanent în domeniul softurilor, al inteligentei artificiale, microelectronicii sau optoelectronicii proiectul pentru industrializarea dronelor româneşti poate deveni realitate”. 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri