Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Dronele nu sperie turiștii din Delta Dunării. Începe sezonul de pescuit și „bird watching”

Dronele nu sperie turiștii din Delta Dunării. Începe sezonul de pescuit și „bird watching”

de Diana Scarlat    |   

Războiul din Ucraina a afectat foarte mult turismul din Delta Dunării, dar numai din cauza știrilor false, spun patronii de hoteluri și pensiuni. Dacă anul trecut au existat anulări ale rezervărilor din cauza anunțurilor că în Deltă ar fi bombardamente, anul acesta s-a creat un „nucleu dur” de turiști care s-au obișnuit cu ideea că războiul nu le poate afecta vacanța. Prețurile nu au crescut deloc, în ultimii patru ani, nici măcar anul acesta, după scumpirile succesive ale energiei, carburanților și alimentelor, iar după jumătatea lunii septembrie, unele hoteluri și pensiuni vor face reduceri substanțiale de prețuri. Sezonul în Delta Dunării durează până la finalul lunii octombrie sau chiar până după jumătatea lunii noiembrie, dacă vremea este bună.

Cei care vor să meargă în vacanță în Delta Dunării, în această perioadă, trebuie să știe că pot găsi cazare foarte bună, la prețuri reduse. Deși gradul de ocupare este mai mare decât în restul anului, se mai pot găsi camere în toate localitățile, fiind și reduceri substanțiale, aplicate de hotelieri pentru finalul sezonului. Toamna este și anotimpul ideal, atât pentru cei care merg la pescuit, cât și pentru cei care vor să se relaxeze, făcând excursii cu barca pe canalele Deltei, pentru „bird watching”.

S-au înmulțit foarte mult și evenimentele organizate pentru turiști. Unele hoteluri și pensiuni fac astfel de evenimente aproape zilnic sau în trei zile de weekend, atrăgând un număr foarte mare de vizitatori care devin clienți fideli. Așa se întâmplă, de exemplu, la Sulina, unde serile de muzică live de la hotelul Perla, situat chiar pe malul apei, atrag sute de spectatori, pe lângă cei cazați aici.

„La Perla Sulina nu au crescut prețurile și deja avem clienți fideli. Oamenii nu sunt speriați de război și nici drona nu i-a speriat. Avem serile live la Perla și vin foarte mulți oameni care s-au obișnuit cu războiul, pentru că au înțeles că nu ne atacă pe noi cineva și că nu va bombarda cineva Delta. Acum un an am anulat și noi câteva evenimente, dar acum oamenii sunt foarte relaxați. Chiar a fost o doamnă care a cerut de acum pentru anul viitor rezervare pentru aceeași cameră în care a stat, spunându-ne că i-a plăcut foarte mult. În weekend avem din nou grad maxim de ocupare și rezervările sunt până la finalul lunii octombrie. La noi este 300 de lei camera dublă, iar din 16 septembrie devine 220 de lei, iar o cameră single costă 280 de lei și devine 180, de pe 16 septembrie”, a explicat, pentru Jurnalul, Corina Davidov, reprezentanta hotelului. La Sulina, cei mai mulți hotelieri și patroni de pensiuni au înghețat prețurile, fiind la fel ca și cele de anul trecut, chiar dacă totul s-a scumpit.

Și în restul Deltei Dunării sunt mai mulți turiști decât în restul anului, iar oamenii nu s-au speriat de drona care a căzut la Plaur și nici de declarațiile belicoase din ultimele zile. „Nu există anulări, dar războiul are impact asupra anumitor categorii de persoane. Cei care vin de mulți ani în Deltă nu au avut nicio problemă, dar turiștii noi au făcut asocierea între Deltă și Ismail-Chilia, deși nu există nicio legătură. Mai degrabă s-ar teme cei din Galați și Brăila”, spune Dragoș Cătălinoiu, reprezentantul Asociației Patronatelor din Delta Dunării, care are peste 100 de membri.

Spectacolele au adus zeci de mii de participanți

Cei care au spații de cazare în această zonă au observat că anul acesta au fost foarte mulți participanți la evenimentele care s-au organizat în mai multe localități, ceea ce arată că sperietura unora nu este permanentă.

„Sunt evenimente la care oamenii uită de război și nu mai e niciun loc de cazare. Noi am avut perioade în care nu mai aveam camere și erau cereri. Dar sezonul turistic e din aprilie până la finalul lunii octombrie și au fost perioade în care gradul de ocupare a fost mic. Prețurile în Deltă nu prea s-au mărit, în ultimii patru ani. De exemplu, acum trei ani, o excursie în Deltă era 25 de euro de persoană și acum e la fel, deși s-au scumpit atât combustibilul, cât și forța de muncă. Tarifele la cazare la 4 margarete au fost 80 de euro pe cameră în ultimii patru ani. În general, prețurile pornesc de la 150 de lei pe cameră, la două sau chiar trei margarete”, mai spune reprezentantul asociației.

Cele mai populare localități din Deltă sunt Crișan, Sulina, Sfântu Gheorghe și Jurilovca. Aici vin cei mai mulți turiști, iar evenimentele care se organizează în fiecare an sunt din ce în ce mai căutate de public.

„Crișan este cea mai căutată zonă, pentru că e în mijlocul Deltei, iar de acolo se fac excursii. Apoi este Sulina, unde au început să se organizeze evenimente frumoase. Cei care vin pentru prima oară în Deltă preferă zona de uscat, cum ar fi Jurilovca, unde au fost foarte mulți oameni la evenimente. E interesant de văzut dacă după aceste evenimente extraordinare cum au fost cele de la Jurilovca, cei care au fost acolo vor să se întoarcă în Deltă”, mai spune Cătălinoiu.

Fenomenul „fake news” a provocat pagube

Patronii se plâng de faptul că știrile false le-au distrus business-ul, în ultimii doi ani, dar nimeni nu poate fi tras la răspundere și nicio autoritate nu ia măsuri pentru a opri acest fenomen care nu-i afectează doar pe ei, ci întreaga economie națională.

„În ultimii doi ani, turismul în Deltă a fost afectat de știrile false. Noi am avut clienți care ar fi trebuit să meargă la Sulina și a apărut știrea că mor delfinii, iar dimineață n-au mai vrut să urce în barcă. I-am convins și s-au dus, iar seara au venit să-mi spună că nu le vine să creadă că au filmat delfinii care se jucau în spatele bărcii. Dar au ajuns acolo și au văzut că știrile erau mincinoase. O întreagă industrie e afectată din cauza acestor minciuni care apar și la final plătim toți, prin scăderea economică. Ieri ne-a sunat cineva care ne-a spus că s-a ferit să vină în Deltă, din cauza știrilor despre război, dar i-a povestit cineva că a fost în luna mai și nu s-a întâmplat nimic, iar acum s-a hotărât să vină”, mai spune patronul. 

Nu doar războiul, ci și pandemia i-a afectat, la fiecare zvon despre cazurile de Covid. „Noi ne-am trezit în situații extrem de complicate. În 2021, de exemplu, aveam mai multe teambuilding-uri programate pentru septembrie-octombrie, dar s-au anulat toate, după ce au apărut niște zvonuri că explodează iar cazurile de Covid. Toate cumpărărturile pe care le-am făcut ne-au rămas pe stoc și le-am dat angajaților, sucurile au expirat și le-am aruncat. Nimeni nu răspunde pentru asta. E o situație pe care nu am întâlnit-o de 12 ani, de când fac turism, iar nimeni din partea statului nu reușește să oprească acest fenomen. Din păcate, în România, răspunderea a rămas doar în mediul privat. Din păcate, instituțiile statului nu răspund pentru nimic”, mai spune Dragoș Cătălinoiu.

Probleme create de stat

Gradul de ocupare a hotelurilor și pensiunilor din Delta Dunării a fost de circa 70% în luna august, anul acesta, dar media pe sezon, în ultimii doi ani, a fost circa 40%, ceea ce reprezintă o scădere foarte gravă pentru Delta Dunării. Sezonul de toamnă este cel mai frumos, iar acum vin, în general, cunoscătorii, cei care iubesc Delta și o cunosc atât de bine încât să fie convinși că nu poate fi bombardată. „Circa 70% din totalul turiștilor sunt cei care vin în Deltă de muți ani, iar circa 20% sunt cu recomandări de la cei care au mai fost”, mai explică reprezentantul asociației. 

Din anul 2018, cei mai mulți proprietari de hoteluri și pensiuni din Delta Dunării s-au bazat, în proporție de circa 60%, pe voucherele de vacanță. Aceștia spun că dacă nu vor mai fi acordate, va urma un val de falimente în Delta Dunării, pentru că românii nu au bani pentru a-și plăti vacanțele, fără acest sprijin de la stat, iar turiști străini nu prea sunt.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri