Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie După 15 ani de pierderi, fraţii Micula pleacă de pe litoral

După 15 ani de pierderi, fraţii Micula pleacă de pe litoral

de Cristian Anton    |   

Decizia fraţilor Micula de a vinde 11 din cele 12 hoteluri pe care le deţin pe litoral a luat prin surprindere piaţa de profil, acesta fiind cel mai mare pachet scos vreodată la vanzare de un operator roman de turism. Pare a fi sfarşitul unui business bizar, care a mers timp de 15 ani cu pierderi pe linie, pentru toate hotelurile, deşi acestea sunt ocupate 100% vară de vară. Felul in care milionarii Micula au inţeles să facă turism reprezintă o ruşine, iar acest lucru le-a fost reproşat de mai toţi responsabilii din turism de-a lungul anilor, fără ca situaţia să se fi imbunătăţit vreodată.

 

Fraţii Ioan şi Viorel Micula controlează 11 firme în staţiunile Neptun-Olimp şi Mamaia, prin intermediul cărora operează 12 hoteluri. Trei dintre acestea (Naţional, Unirea şi Patria – ultimul fiind singurul nescos la vânzare) sunt în Mamaia, restul de nouă (Terra, Caraiman, Romanţa, Slatina, Craiova, Prahova, Bâlea, Banat şi Clăbucet) fiind amplasate în sudul litoralului. Cu excepţia Patria (trei stele) şi Prahova (o stea), toate sunt clasificate la două stele. Clădirile au 40- 50 de ani vechime şi, în anul de graţie 2017, oferă fix aceleaşi condiţii ca în timpul comunismului, epocă din care au păstrat absolut totul, de la mobilier la covoare şi instalaţii sanitare, fără a fi vreodată renovate.

Despre condiţiile insalubre oferite de hotelurile fraţilor Micula s-a tot vorbit, dar milionarii bihoreni nu s-au sinchisit şi şi-au văzut nestingheriţi de business. Un business foarte ciudat, din moment ce, aparent, au adus de acasă milioane de euro, an de an, pentru a-şi ţine unităţile în funcţiune.

 

Hotelurile sunt de patru ori mai valoroase ca acum 15 ani

Terra Estival 2002 SA, Romanţa Estival 2002 SA, Service Neptun 2002 SA, Hotel Club Estival 2002 SA, Prahova Estival 2002 SA, Bâlea Estival 2002 SA, Banat Estival 2002 SA, Clăbucet Estival 2002 SA, Unirea 2001 SA, Patria 2001 SA şi Egis SRL, firmele prin care fraţii Micula deţin cele 12 hoteluri, au raportat împreună, numai în 2015, pierderi de 1,3 milioane de lei şi datorii de aproape 20 de milioane de lei (circa 4,3 milioane de euro). De la cumpărarea lor, în 2002, firmele au raportat an de an pierderi, astfel încât e greu de înţeles de ce patronii lor, de altminteri oameni de afaceri extrem de abili, le-au ţinut atâta timp. Relicvele ce perpetuează, la propriu, aerul comunismului, au o valoare totală a activelor de peste 110 milioane de lei, echivalentul a 25 de milioane de euro. Nu se cunosc acum pretenţiile financiare ale afaceriştilor pentru cele 11 hoteluri scoase la mezat, dar în 2015 au cerut şase milioane de euro pentru Slatina şi Craiova.

 

Amenzi şi turişti care fac grevă

Hotelurile fraţilor Micula pun în pericol sănătatea oamenilor, iar acest lucru îl spun nu numai nefericiţii turişti care plătesc preţuri din zilele noastre pentru condiţii de acum o jumătate de secol, ci şi autorităţile. An de an, cei de la Protecţia Consumatorului le amendează cu zeci de mii de lei, atât pentru mâncarea expirată sau depozitată necorespunzător, cât şi pentru mizeria din camere. Jegul e atât de mare, iar serviciile atât de proaste, încât acum câţiva ani, un grup de turişti din Argeş care a nimerit  într-un hotel patronat de fraţii Micula a vrut să facă grevă, revoltaţi de condiţiile oferite.

 

Pierderi şi în celelalte afaceri

Pierderile înregistrate de un deceniu şi jumătate de cele 12 hoteluri sunt însă o nimica toată faţă de minusurile declarate de compania-etalon a fraţilor Micula. European Food a raportat în 2015 pierderi de aproape 400 de milioane de lei şi datorii de alte peste 500 de milioane de lei. Cu toate acestea, afaceriştii şi-au cumpărat în acelaşi an un avion de opt milioane de euro.

 

Printre primii milionari de după '89

Fraţii Ioan şi Viorel Micula aveau anul trecut o avere estimată la 170-175 de milioane de euro, din afacerile derulate în industria alimentară, turism şi media. În anii 80 au primit cetăţenia suedeză, dar s-au întors în România imediat după 1989, intuind oportunităţile oferite de căderea comunismului. Au înfiinţat peste 30 de firme în scurt timp, controlează posturile TV Favorit, Naţional şi N24, postul de radio Național FM, iar următorul top al milionarilor ar trebui să-i găsească mai bogaţi cu 200 de milioane de euro. Asta după ce, în anul 2015, au câştigat la ICSID un proces prin care România a fost obligată să le plătească această sumă ca despăgubiri.

Subiecte în articol: fratii micula
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri