Dintre toate ororile cu arma de foc comise in ultimii ani in Statele Unite, masacrul de la Sandy Hook a fost, probabil, cel mai socant din cauza numarului mare de copii ucisi in aceasta scoala primara din Connecticut. Dupa cinci ani, ranile raman deschise.
"Oamenii ma intreaba cum merg lucrurile la Sandy Hook. Dar Sandy Hook nu isi va reveni niciodata. Nimic nu va mai fi la fel", declara, recent, la Washington, Chris Murphy, senatorul democrat al acestui mic stat. Groaza s-a abatut asupra acestei institutii de invatamant in dimineata zilei de 14 decembrie 2012. Dupa ce acasa, isi ucisese mama, Adam Lanza, un tanar de 20 de ani, a navalit in scoala inarmat cu o pusca de asalt Bushmaster AR-15 si doua pistoale.
A tras peste 150 de focuri pe culoare si in salile de curs, luand viata a 20 de copii de 6 si 7 ani. Inainte de a se sinucide, ucigasul mai omoara sase femei care lucrau la Sandy Hook. Intr-o America inca traumatizata de precendentele crime din mediul scolar, precum cele din Columbine, in 1999, sau Virginia Tech, din 2007, socul a fost imens: tulburatoare a fost, de aceasta data, varsta ucigasului.
Dupa Sandy Hook, americanii au trait alta dezamagire: esecul unei reforme legislative menita sa limiteze accesul la armele cele mai periculoase si sa impuna o mai mare strictete in vanzare de arme de foc. Propuneri legislative, combatute de National Rife Association, au esuat in Congres in aprilie 2013. De atunci, practic nimic nu s-a schimbat, cu exceptia masurilor adoptate la nivel local de orase sau state.
Totusi, nu se poate spune ca Sandy Hook nu a servit la nimic. Dintr-un col in altul al Statelor Unite, institutiile scolare au realizat cat de vulnerabile sunt. Prin urmare, fiecare elev american invata acum cum trebuie sa se comporte in fata unui "tragator in plina actiune". Personalul a invatat, la randul lui, cum sa baricadeze clasele.