Jurnalul.ro Ştiri Justitie După decizia ÎCCJ, Mugur Ciuvică solicită revizuirea sentinței din procesul pe care i l-a intentat Băsescu

După decizia ÎCCJ, Mugur Ciuvică solicită revizuirea sentinței din procesul pe care i l-a intentat Băsescu

de Ion Alexandru    |   

Președintele Grupului de Investigații Politice (GIP) cere Tribunalului București să repare o decizie definitivă a instanțelor judecătorești, din urmă cu 17 ani, prin care a fost pedepsit să-i plătească lui Traian Băsescu daune de o jumătate de miliard de lei vechi, după ce a dezvăluit că fostul președinte a fost turnător la Securitate. După decizia definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție, de la finalul lunii martie a acestui an, care a consfințit faptul că Băsescu a turnat la Securitate, sub numele de cod „Petrov”, acțiunile sale fiind de poliție politică, Mugur Ciuvică solicită revizuirea hotărârii din 2015. Procesul are loc, astăzi, la Tribunalul București.

Cererea de revizuire a fost formulată de Mugur Ciuvică, în data de 28 martie 2022, la Secția a III-a Civilă a Tribunalului București și se referă la desființarea hotărârii judecătorești din anul 2005, prin care a fost obligat să-i plătească daune lui Traian Băsescu. Fostul președinte îl dăduse în judecată pentru că Ciuvică spusese despre el că a colaborat cu Securitatea.

Concret, într-o conferință de presă din data de 15 februarie 2004, președintele Grupului de Investigații Politice a prezentat documente care demonstrau că Traian Băsescu a fost colaborator al Securității. Băsescu i-a intentat un proces, susținând că nu a avut legături cu persoane ce făceau parte din Securitate și că niciodată nu a fost contactat de un reprezentant al Securității.

Băsescu, apărat de actualul reprezentant USR în CNSAS

În pofida documentelor prezentate de Ciuvică și a unei adrese transmise instanței de Ministerul Apărării în care se spunea negru pe alb că Traian Băsescu a fost colaborator al Securității, Tribunalul București i-a dat dreptate fostului președinte. De altfel, sentința a fost pronunțată la puțin timp după ce acesta devenise președintele României.

„La baza sentinței a stat o Decizie a CNSAS în care se spunea că «lui Băsescu nu i se poate atribui calitatea de colaborator al Securității». La acea dată, șefa Departamentului Investigații a CNSAS era Germina Nagâț, care a intervenit și public în favoarea lui Băsescu. Nagâț este, în prezent, membră în Colegiul CNSAS, susținută de USR”, se arată într-un comunicat remis ieri de Grupul de Investigații Politice.

Despăgubiri de 52.000 de lei

În 2005, instanța l-a condamnat pe Mugur Ciuvică pentru calomnie, obligându-l să-i plătească lui Traian Băsescu despăgubiri morale în cuantum de 52.000 de lei. „El nu mi-a cerut banii ăștia până la urmă, că și-a dat seama că e penibil, deci banii eu nu i-am dat, n-am ce bani să-i cer înapoi, însă vreau revizuirea, ca să nu rămână că a câștigat el procesul când, de fapt, procesul trebuia să îl fi pierdut, pentru că exact așa cum am spus eu în 2003-2004, Traian Băsescu a fost turnător la Securitate”, a precizat Mugur Ciuvică.

Președintele GIP a avut un rol-cheie în dosarul de la Înalta Curte

În realitate, așa cum a stabilit definitiv Înalta Curte de Casație și Justiție, în data 23 martie 2022, Băsescu este fostul informator Petrov, care și-a turnat la Securitate colegii de la Institutul de Marină.

Mugur Ciuvică a avut, de altfel, un rol deosebit de important în acest dosar, în care a făcut cerere de intervenție. Potrivit președintelui GIP, instanța supremă i-a admis cererea de intervenție, pentru a putea demonstra că dezvăluirile făcute în urmă cu 17 ani erau reale. „Judecătorii din 2005 au spus că eu nu am demonstrat, că așa spusesem, că el a distrus vieți și cariere pentru că și-a turnat colegii la Securitate și de aia i-au dat lui dreptate. Ei, în actualul dosar, tot de la CNSAS, aflat în instanță, actualul dosar este plin, geme dosarul de turnătorii din astea infecte ale lui Băsescu la Securitate, Băsescu cu numele ales de Petrov. Or, în condițiile acestea, bazele procesului de atunci cad și eu pot să cer revizuirea acelui proces”, a precizat Mugur Ciuvică într-un interviu acordat DC News.

Acțiunea de revizuire a fost depusă de Mugur Ciuvică la exact 30 de zile după pronunțarea deciziei definitive a Înaltei Curți de Casație și Justiție, prin care Băsescu a devenit, oficial, „Petrov”.

Subiecte în articol: Traian Băsescu mugur ciuvică
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri