Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie După un an cu probleme, inflaţia rămâne în ţinta BNR

După un an cu probleme, inflaţia rămâne în ţinta BNR

de Valentin Gros    |   

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), ne dă o veste bună în ceea ce priveşte inflaţia. El atenţionează însă că pe un termen de timp limitat, e posibil ca populaţia să nu resimtă îmbunătăţirea reliefată de datele oficiale, ba chiar dimpotrivă, astfel că mulţi îşi vor exprima neîncrederea şi nemulţumirea.

Oficial, vom avea o inflaţie mai mică la sfârşitul anului (decembrie 2018 faţă de decembrie 2017). Cu toate acestea, la rafturile magazinelor, cumpărătorii vor constata că preţurile au urcat în decembrie, comparativ cu luna anterioară. Astfel, ultima lună a anului va aduce scumpiri la produsele achiziţionate în prag de Sărbători, şi din acest motiv prea puţini vor crede că datele anunţate sunt reale.

"După toate probabilităţile, mai avem o lună într-adevăr, indicele preţurilor de consum va intra în marja de fluctuaţie, de 2,5% plus/minus 1 punct procentual", a declarat Isărescu, la conferinţa de prezentare a Raportului asupra stabilităţii financiare, elaborat de BNR. "Şi aici vom avea o problemă, sunt sigur, pentru că unele preţuri cresc şi indicele scade. Şi preţurile cresc, de regulă, în decembrie. O să fie mare tărăboi – de ce scade indicele în timp ce preţurile cresc?" – a spus şeful băncii centrale. El a explicat acest fenomen, care poate fi considerat unul paradoxal."Preţurile cresc. Când ai un indice al preţurilor de consum de 3,5%, înseamnă că au crescut preţurile. Cresc mai puţin decât au crescut anul trecut", a arătat guvernatorul.

România a avut, în acest an, opt luni la rând cea mai mare inflaţie anuală din Uniunea Europeană. De exemplu, în mai 2018, comparativ cu mai 2017, inflaţia a fost de 5,4%, aşadar mult mai mare decât cea anunţată de BNR pentru întreg anul, de maximum 3,5%.

Stabilitatea financiară

Pe de altă parte, acesta a subliniat că BNR îşi va îndeplini mandatul în ceea ce priveşte stabilitatea financiară, precizând că de multe ori, mesajul transmis de banca centrală este perceput în mod greşit.

Isărescu a menţionat că în condiţiile în care economia de piaţă are în general o evoluţie ciclică, iar ciclul durează 7-10 ani, "te mai uiţi şi la alte date, şi spui că există riscul unei decelerări şi apoi a unei recesiuni, nu înseamnă că am făcut neapărat o prognoză".

"Când vorbim de riscuri, ne referim la riscuri. Nu sunt prognoze" – Mugur Isărescu, guvernatorul BNR

 

 

Subiecte în articol: inflaţia bnr
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri