Călătorii vor fi mai în siguranţă în staţiile de metrou şi în garniturile care îi transportă datorită poliţiştilor din cadrul biroului nou-înfiinţat prin reorganizarea Poliţiei Capitalei, care vor desfăşura activităţi specifice de menţinere a ordinii şi siguranţei publice, a declarat, miercuri, Dragoş Nicu, director general adjunct în cadrul Direcţiei Generale de Poliţiei a Municipiului Bucureşti (DGPMB).
"Transportul public a intrat în această reorganizare având la bază un principiu - acela de asigurare a siguranţei călătorilor atât din punct de vedere al transportului de persoane la suprafaţă prin înfiinţarea unui birou, ca linie de muncă din Judiciar, creşterea competenţei acestui birou atât la suprafaţă, cât şi pe zona de metrou. Din punctul de vedere al Poliţiei Metrou, care funcţionează în cadrul acestei brigăzi, s-a înfiinţat un birou de ordine publică, astfel componenta de menţinere a ordinii publice în zona de metrou a fost suplimentată cu un număr de 30 de funcţii. Am avut în calcul şi noua magistrală de metrou care se va deschide în perioada următoare, dar, în primul rând, siguranţa cetăţeanului care foloseşte acest mijloc de transport în Capitală", a explicat oficialul Poliţiei Capitalei, într-o conferinţă de presă.
Dragoş Nicu a adăugat că şi Brigada Rutieră a fost întărită prin suplimentarea numărului de agenţi de poliţie din cauza problemelor cu care se confruntă Capitala din acest punct de vedere.
"Într-o primă etapă a fost suplimentată schema de organizare a Brigăzii Rutiere cu un număr de peste 30 de funcţii de agenţi doar pe zona de teren. Urmează ca în cea de-a doua etapă să ajungem undeva la o suplimentare de până la 100 de astfel de funcţii. Încercăm să rezolvăm şi ştim că în perioada următoare aceste funcţii vor fi ocupate de colegi de-ai noştri poliţişti care vor termina şcolile de agenţi şi vor merge automat în stradă, pe mijloacele de transport. Siguranţa cetăţeanului va avea de câştigat", a susţinut el.
Conform datelor furnizate de adjunctul şefului Poliţiei Capitalei, DGPMB a finalizat, în anii 2017 - 2018, patru controale în cele 59 de "obiective" ale Metrorex, fiind aplicate 23 de sancţiuni, în valoare de 24.000 de lei, amenzi date în conformitate cu legea privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor.
"În prezent, suntem în desfăşurarea unui control care nu s-a finalizat la Metrorex. Avem deja aplicată o sancţiune în valoare de 5.000 de lei. La finalizarea controlului, vom ieşi public şi vă vom informa exact cu rezultatele obţinute. Controlul vizează asigurarea elementelor de securitate pe paza bunurilor. Sunt nişte norme care trebuie respectate, norme care, în momentul respectiv, când constatăm că nu s-au respectat aplicăm ceea ce prevede legea şi anume sancţiunea contravenţională", a subliniat Dragoş Nicu.
Poliţia Capitalei s-a reorganizat, iar noile servicii care vor funcţiona vizează securitatea cetăţenilor care se deplasează în Centrul Istoric, a celor care merg cu metroul sau cu transportul de suprafaţă, agresiunile sexuale, în special cele comise asupra minorilor, infracţiunile comise cu violenţă, dar şi siguranţa participanţilor la evenimentele sportive, a anunţat miercuri Adrian Ciprian Miron, director general DGPMB. AGERPRES