Copii și tinerii care urmează diferite forme de învățământ riscă să piardă venituri de circa 17.000 de miliarde de dolari din cauza închiderii școlilor ca urmare a pandemiei de COVID-19, arată un raport comun UNESCO, UNICEF și Banca Mondială. Suma reprezintă 14% din PB-ul global.
Situația este mai gravă decât estimările din 2020 care prevedeau pierderi de 10.000 de miliarde de dolari.
În statele cu venituri mici și medii, procentul copiilor care nu pot să citească și să înțeleagă un text simplu la vârsta de 10 ani se aprope de 70%, față de 50% înainte de pandemie. Cauza este închiderea școlilor și calitatea slabă a educației online.
"Criza COVID-19 a paralizat sistemele de învăţământ din întreaga lume. După 21 de luni, şcolile rămân închise pentru milioane de copii şi s-ar putea ca unii să nu se mai întoarcă niciodată la şcoală. Pierderea cunoştinţelor de către copii este inacceptabilă din punct de vedere moral. Poate avea efecte devastatoare asupra productivităţii, veniturilor şi bunăstării acestei generaţii de copii şi tineri, familiilor acestora şi economiilor din întreaga lume", spune Jaime Saavedra, responsabil cu educaţia din Banca Mondială.
Criza sanitară a exacerbat inegalităţile în domeniul educaţiei, afectându-i grav pe copiii săraci, cu dizabilităţi și pe cei de vârste mici.
Totodată, fetele s-au confruntat cu dificultăţi mai mari în privința învăţământului online, "pregătirea lor fiind restricţionată de anumite norme sociale, competenţe digitale limitate şi lipsa de acces la echipamente", se arată în raport.
Situația este dificilă și din cauza faptulu că sub 3% din pachetele de măsuri acordare de autorități în contextul pandemiei au fost alocate educației.